Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Energiezuinig huis

Energie besparen in huis is goed voor het milieu en het scheelt veel geld. Het begint bij een goed geïsoleerd huis met een zuinige installatie voor verwarming en warm water. Er komen steeds meer mogelijkheden. In 2020 zijn nieuwe woningen zelfs energieneutraal.

Een energiezuinige woning. Welke maatregelen kun je treffen richting een energieneutraal huis.

Isoleren en besparen

Door je huis beter te isoleren, woon je comfortabeler, zorg je voor minder CO2-uitstoot en dalen je vaste lasten. Als je spaargeld hebt, is woningisolatie een verstandige en rendabele investering. Ook als je geen spaargeld hebt zijn er mogelijkheden.

Isoleren en besparen
Verwarmen energiezuinig 400 bij 400.jpg

Energiezuinig verwarmen en warm water

Zuinige hr-combiketels zijn standaard geworden. Maar er is nog veel te winnen met een goede afstelling en een thermostaat die past bij jouw leefpatroon. Een zonneboiler of een hybride warmtepomp is een volgende stap naar een duurzaam verwarmd huis.

Energiezuinig verwarmen en warm water
energieneutraal_huis_shutterstock_53454223_230_x_180.jpg

Energieneutraal huis

Je ziet ze steeds vaker: huizen met nul energie op de meter. Vaak zijn het nieuw te bouwen woningen, maar ook bestaande huizen zijn te upgraden. Zulke huizen zijn extreem duurzaam. En voor je hypotheek mag je een hoger bedrag lenen.

Energieneutraal huis
natuurlijke-ventilatie-2012.jpg

Ventilatie is noodzakelijk

Hoe beter de isolatie van je huis, hoe belangrijker goede ventilatie is. Ventileren kost energie maar dat is geen verspilling. Lees hier hoe je de lucht in jouw huis gezond houdt zonder onnodig veel warmteverlies.

Ventileren
gas-geld 282x212.jpg

Waar vind je het geld voor energiebesparing?

Energiebesparende maatregelen besparen je geld. Maar eerst moet je investeren. Welke subsidies en extra mogelijkheden voor financiering zijn er?

Financiering energie besparen
logo-energielabel-C.jpg

Energielabel woningen

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Bij verkoop of verhuur van een huis is het verplicht. Sinds 1 januari 2015 riskeer je zelfs een boete tot 405 euro als je bij verkoop of nieuwe verhuur geen label hebt. Benieuwd wat dit voor jou betekent?

Energielabel woningen