Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Energiezuinig huis

Energie besparen in huis is goed voor het milieu en het scheelt veel geld. Het begint bij een goed geïsoleerd huis met een zuinige installatie voor verwarming en warm water. Er komen steeds meer mogelijkheden. In 2020 zijn nieuwe woningen zelfs energieneutraal.

Een energiezuinige woning. Welke maatregelen kun je treffen richting een energieneutraal huis.

Dak, gevel, raam en vloer: alles over isolatie

Isoleren, dat voelt goed! Door je huis beter te isoleren, woon je comfortabeler, zorg je voor minder CO2-uitstoot en daalt je energierekening. De kosten zijn vaak lager dan veel mensen denken. Ontdek hier alles over het isoleren van je dak, buitenmuren, ramen en vloer.

Isoleren en besparen
Verwarmen energiezuinig 400 bij 400.jpg

Verwarmen en douchen met minder gas

Zuinige hr-combiketels zijn standaard geworden. Maar je kunt nog extra besparen met een goede afstelling van je verwarming en een slimme thermostaat. Wil je nog duurzamer verwarmen en douchen? Dan zijn een zonneboiler en een hybride warmtepomp een goede volgende stap.

Energiezuinig verwarmen en warm water
gas-geld 282x212.jpg

Waar vind je het geld voor energiebesparing?

Energiebesparende maatregelen besparen je geld. Maar eerst moet je investeren. Welke subsidies en extra mogelijkheden voor financiering zijn er?

Financiering energie besparen
energieneutraal_huis_shutterstock_53454223_230_x_180.jpg

Energieneutraal huis: in één keer of stap voor stap

Je ziet ze steeds vaker: huizen met nul energie op de meter. Vaak zijn het nieuwbouwwoningen. Maar ook een bestaand huis kun je upgraden, in één keer of stap voor stap. Energieneutrale woningen zijn heel duurzaam. En voor je hypotheek mag je een hoger bedrag lenen. 

Energieneutraal huis
natuurlijke-ventilatie-2012.jpg

Ventilatie is noodzakelijk voor je gezondheid

Hoe beter de isolatie van je huis, hoe belangrijker goede ventilatie is. Ventileren kost energie maar dat is geen verspilling. Lees hier hoe je de lucht in jouw huis gezond houdt zonder onnodig veel warmteverlies.

Ventileren
energieadvies aan huis 400x400.jpg

Een energieadviseur die bij jou langskomt

Ben je van plan je huis energiezuiniger maken, maar weet je niet goed hoe? Vraag een energieadviseur om bij jou langs te komen voor een persoonlijk advies. Of ga te rade bij een energieloket bij jou in de buurt. Met de adviesmodule VerbeterUwHuis.nl van Milieu Centraal bereid je je goed voor.

Persoonlijk energieadvies
logo-energielabel-C.jpg

Huis (ver)kopen? Denk aan het energielabel!

Aan het energielabel zie je in één oogopslag hoe energiezuinig een woning is. Handig als je een koopwoning zoekt! Ga je je huis verkopen of verhuren, dan is het energielabel verplicht. Benieuwd wat dit voor jou betekent?

Energielabel woningen