Ook met prijsplafond willen mensen energie besparen, maar laten nog kansen liggen

Vrouw met sjaal staart uit het raam en heeft een kop thee vast. Isolerende raamfolie.
De komst van het prijsplafond zet geen rem op de motivatie van mensen om thuis energie te besparen. Maar liefst 80 procent van de Nederlanders met een cv-ketel geeft aan ook te willen blijven besparen nu er een prijsplafond is. Slechts 9 procent is er helemaal niet mee bezig. Inmiddels staat in 7 van de 10 huishoudens de thermostaat lager dan een jaar geleden, met gemiddeld 2 graden.

Toch laten mensen thuis nog kansen liggen om minder gas te gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction onder 1.042 bewoners van koop- en huurwoningen met een cv-ketel.

Wakker geschud

72 procent van de huishoudens zet de thermostaat niet hoger dan het advies van maximaal 19 graden. Gwen Jansen, energie-expert bij Milieu Centraal: “Veel mensen zijn door de gascrisis extra wakker geschud. De hogere energieprijzen zijn de voornaamste reden voor mensen om te gaan besparen, al spelen de wens om minder afhankelijk te zijn van gas, het milieu en het minder koude weer ook een rol.”

Betalingsproblemen

Uit het onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat in januari 2023 één op de zes (17 procent) momenteel moeite heeft om maandelijks de energierekening te betalen en 3 procent van alle huishoudens zegt een betalingsachterstand te hebben. Daarentegen heeft 60 procent geen moeite om de energierekening te betalen.

Extra besparing nog mogelijk

Vrijwel iedere Nederlander met een cv-ketel hield zich het afgelopen jaar bezig met energie besparen in huis (93 procent). Een aanzienlijk deel deed dit zelfs dagelijks (65 procent). Toch blijkt uit onderzoek dat nog niet iedereen het meeste uit de energiebesparing haalt. Zo kan ruim een kwart (24%) nog winst behalen door het huis te verwarmen tot 19 graden en meer dan de helft (62%) kan nog extra besparen door alleen de ruimte te verwarmen waar ze het meest zijn. Ook kan voor vier op de tien de thermostaat nog worden verlaagd tot 15 graden in de nacht of als ze niet thuis zijn. Als je vloerverwarming hebt, luidt het advies om de thermostaat niet lager dan 17 of 18 graden te zetten, anders duurt het de volgende dag te lang voor je huis is opgewarmd.

Gratis energiehulp thuis

Voor mensen die thuis extra advies of praktische hulp kunnen gebruiken bij het besparen op energie, zijn er energiecoaches en energiefixers die veelal kosteloos thuis bij je langs kunnen komen. Milieu Centraal heeft een zoektool ontwikkeld om snel energiehulp in je buurt te kunnen vinden. Vul je postcode in en ontdek wie jou kan helpen met energie besparen: ga naar de pagina Hulp bij energie besparen voor meer informatie. Voor iedereen die zelf als energiemaatje vandaag nog een ander of zichzelf op weg wil helpen thuis energie te besparen is er een handige checklist beschikbaar.

Noot voor de redactie

Over het onderzoek

Het totale onderzoeksverslag is op te vragen bij Milieu Centraal. Het onderzoek is kwantitatief uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Motivaction door middel van een online vragenlijst van 11 vragen onder n=1.042 bewoners van koop- en huurwoningen met een cv-ketel tussen 18-80 jaar (afkomstig uit het StemPunt panel van Motivaction). Deze steekproef is representatief op basis van opleiding, leeftijd, geslacht, regio (Nielsen) en waardenoriëntatie en interacties tussen de variabelen. Het veldwerk vond plaats van 9 januari t/m 15 januari 2023.

Einde persbericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Woordvoerder Gwen Jansen, tel. 06 – 81166214 / 030 – 230 5070
e-mail: [email protected]