E-book duurzamer dan papieren boek

Lees je graag? Dan kun je beter kiezen voor een digitaal lees- of luisterboek dan voor een nieuw papieren leesboek. Dat is namelijk beter voor het klimaat. Tenminste, als je minstens 25 e-books in plaats van papieren boeken koopt, want dan pas is de impact van het maken van de e-reader zelf gecompenseerd. Ook tweedehands papieren boeken zijn een duurzame keuze.

Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Hierin vergeleek Milieu Centraal de klimaatimpact van de aanschaf van een Nederlandstalig papieren leesboek met de klimaatimpact van het downloaden van een digitaal lees-of luisterboek.

Klimaatimpact digitaal boek zit in apparaat 

De klimaatimpact van een digitaal boek zit hem vooral in het produceren van het apparaat waarop het wordt gelezen, maar er zijn ook andere vormen van impact op het milieu, bijvoorbeeld door de winning van zeldzame metalen. Heb je nog geen e-reader? Dan kun je het best lezen op een apparaat dat je al hebt, zoals een tablet, laptop of telefoon. Sowieso is het belangrijk om zo lang mogelijk met elektronica te doen. Liever lezen op papier? Een tweedehands papieren boek is altijd een duurzame keuze. Geef je papieren boeken na het lezen dus door, zodat ook iemand anders er plezier van kan hebben.

Dunne boeken

Overigens zijn dunne en kleine uitgaves een uitzondering: wanneer een Nederlandstalig papieren leesboek minder dan 125 gram weegt (dit is bijvoorbeeld vaak bij een novelle) is de digitale variant niet langer de betere keuze.

Tips voor duurzaam omgaan met papier én elektronica

Wil jij duurzamer omgaan met je spullen? Dan zijn er verschillende dingen waar je op kunt letten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je zo min mogelijk papier gebruikt: bijvoorbeeld door reclamedrukwerk te weigeren, te kiezen voor kringlooppapier en je papier op de juiste manier weg te gooien. 

Ben je nieuwsgierig geworden naar de impact van je apparaten, zoals je e-reader, maar ook je smartphone of laptop? Ontdek wat je kunt doen om de impact van je huidige én toekomstige apparaten te beperken.  

Besparen door anders kiezen 

Milieu Centraal deed dit onderzoek in opdracht van bol.com. Het onderzoek geldt voor downloadbare luisterboeken en leesboeken. Over hoe een luisterboek op CD scoort op klimaatimpact kan Milieu Central geen uitspraak doen. Milieu Centraal heeft in het onderzoek naslagwerken zoals kookboeken, reisgidsen, fotoboeken, of prentenboeken buiten beschouwing gelaten.  

Bij een papieren boek is gekeken naar papier, drukken en transport tot aan de voordeur. Bij een digitaal downloadbaar lees- of luisterboek is het downloaden en het gebruik en productie van e-reader, tablet, telefoon of laptop voor het lezen meegenomen.