Energiemaatjes helpen anderen met energie besparen

Door de hoge gas- en stroomprijzen hebben veel mensen het financieel moeilijk. Om anderen te helpen om de energierekening omlaag te brengen, bedacht Milieu Centraal het energiemaatje. De voorlichtingsorganisatie wil hiermee mensen oproepen om anderen te helpen om energie te besparen om zo samen zuiniger de winter door te komen.

Overal in Nederland zijn mensen bezig met energie besparen. Maar sommigen weten niet goed hoe ze dat kunnen doen, of ervaren stress om het uit te zoeken. Een energiemaatje biedt uitkomst. Dit kan iemand uit de buurt, van de sportclub of een vereniging zijn. Het energiemaatje gaat met een online checklist van Milieu Centraal, met eenvoudige tips per ruimte in huis, aan de slag voor een alleenstaande buurman, opa en oma of een druk gezin. ‘Vaak voelt het fijner om je te laten helpen door een bekende’, zegt energiebesparingsexpert Marlon Mintjes van Milieu Centraal. ‘Vanuit die gedachte is dit initiatief ontstaan. Wij hopen dan ook dat mensen geïnspireerd worden om aan de slag te gaan als energiemaatje en anderen in hun omgeving willen helpen om energie te besparen.’

Hoe werkt het?

Aanmelden als energiemaatje is niet nodig. Met de online checklist op telefoon, tablet of laptop kan je meteen aan de slag. De checklist laat per ruimte in huis zien wat er gedaan kan worden om energie te besparen. In de woonkamer gaat het bijvoorbeeld over het instellen van de thermostaat voor een zuinige dag- en nachttemperatuur. Bij de wasruimte zijn er dan weer tips over hoe je zuinig kunt wassen en in de keuken hoe je de vaatwasser zo energiezuinig mogelijk kunt gebruiken. Ook staan er klustips op, zoals hoe je een waterbesparende douchekop kunt plaatsen of tochtstrips moet plakken. De meeste tips zijn gratis en meteen uit te voeren, in sommige gevallen kan een kleine investering veel besparen. De checklist is te vinden op de website van Milieu Centraal.

Einde persbericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Woordvoerder Marlon Mintjes, tel. 06 – 81166214 / 030 – 230 5070
e-mail: [email protected]