Nieuw boek? Downloaden duurzamer dan drukken

Voor het eerst is voor de Nederlandse markt duidelijk wat een betere keuze is voor het klimaat: een digitaal of een papieren leesboek. Onderzoek van Milieu Centraal toont aan dat een digitaal lees- en luisterboek meestal een betere keuze is voor het klimaat, dan de nieuwe papieren variant. Er geldt wel een leesdrempel: vanaf 25 boeken is de klimaatimpact van de e-reader zelf gecompenseerd. Naast e-books zijn tweedehands papieren boeken ook een duurzamere keuze.

Milieu Centraal, de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie voor duurzaamheid, vergeleek de klimaatimpact van de aanschaf van een Nederlandstalig papieren leesboek met de klimaatimpact van het downloaden van een digitaal lees-of luisterboek.

Klimaatimpaat digitaal boek zit in apparaat

“De klimaatimpact van een digitaal boek zit vooral in de productie van het apparaat waarop het wordt gelezen. Als mensen niet vaak een digitaal boek lezen, kan dat beter worden gedaan op een apparaat dat sowieso al in gebruik is, zoals een tablet, laptop of telefoon. Naast klimaatimpact speelt bij elektronica ook de delving van zeldzame metalen een rol,” vertelt Mariska Joustra, expert duurzaam consumeren bij Milieu Centraal. Zij wijst consumenten er daarom op dat het belangrijk is om zo lang mogelijk te doen met elektronica.  

Uitzonderingen op de regel 

Een tweedehands papieren boek is altijd een duurzame keuze. Geef je papieren boeken na het lezen dus door, adviseert Milieu Centraal. Een andere uitzondering zijn dunne of kleine uitgaves: wanneer een Nederlandstalig papieren leesboek minder dan 125 gram weegt, is de digitale variant niet langer de betere keuze. Het onderzoek geldt voor downloadbare luisterboeken en leesboeken, over hoe een luisterboek op CD scoort op klimaatimpact kan Milieu Central geen uitspraak doen. Milieu Centraal heeft in het onderzoek naslagwerken zoals kookboeken, reisgidsen, fotoboeken, of prentenboeken buiten beschouwing gelaten.  

Besparen door anders kiezen 

Milieu Centraal deed dit onderzoek in opdracht van bol.com. Bij een papieren boek is gekeken naar papier, drukken en transport tot aan de voordeur. Bij een digitaal downloadbaar lees- of luisterboek is het downloaden en het gebruik en productie van e-reader, tablet, telefoon of laptop voor het lezen meegenomen.

Einde persbericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Woordvoerder Mariska Joustra, tel. 06 – 81166214 / 030 – 230 5070
e-mail: [email protected]