Keurmerken
In de Keurmerkenwijzer vind je keurmerken en bedrijfslogo’s die iets zeggen over voedingsmiddelen, maar ook over allerlei andere producten: van cosmetica tot klusmaterialen en van papier tot bloemen.
Voor voedsel gaat de Keurmerkenwijzer een stapje verder dan voor de andere categorieën. Milieu Centraal zette in 2022 opnieuw alle voedselkeurmerken en -logo's met een duurzaamheidsclaim op een rij. Het resultaat: 12 voedselkeurmerken steken boven de rest uit door strenge eisen, betrouwbare controle en duidelijke informatie. Als je in de winkel op deze topkeurmerken let, ben je goed bezig!
Je vindt alle keurmerken en hun beoordeling in de Keurmerkenwijzer. Je kan de Keurmerkenwijzer bekijken via de website of als app installeren op je telefoon. Lees hier meer over hoe Milieu Centraal de keurmerken heeft beoordeeld.
Check welke keurmerken voor jou werken
Je hoeft heus niet alle keurmerken te kennen. Zoek gewoon producten die je vaak koopt en vindt keurmerken die letten op de punten die jij belangrijk vindt. Zo gaan keurmerken voor jou werken. Check welke keurmerken voor jou werken.
Keurmerken in het kort
-
01
Een goed keurmerk stelt duidelijke eisen die strenger zijn dan het wettelijke minimum. Heldere informatie over de eisen is gemakkelijk vindbaar en naleving van de eisen wordt goed en onafhankelijk gecontroleerd.
-
02
Is iets een keurmerk of bedrijfslogo? Een keurmerk is van een partij die onafhankelijk is van de productleveranciers. Iedereen die aan de eisen voldoet, kan het keurmerk aanvragen. Een andere, onafhankelijke partij voert de controle uit. Een bedrijfslogo is van leverancier(s) zelf en daarom mag niet iedereen zich aansluiten. De controle is soms onafhankelijk, maar niet altijd.
-
03
Je helpt mens, milieu, dier of klimaat als je een product met een keurmerk koopt. Hoe meer mensen een product met keurmerken kopen, des te beter de omstandigheden voor milieu, dier en mens worden.
-
04
Keurmerken hebben ook een voorbeeldfunctie: ze kunnen ons kritischer maken over producten zónder keurmerk. Dit kan de producenten van die producten stimuleren om hun producten ook duurzamer te maken.
-
05
Als een product geen keurmerk draagt, is het niet per se minder duurzaam. Maar een keurmerk geeft meer zekerheid over hoe duurzaam het geproduceerd is.
Keurmerk, label of logo?
Niet elk plaatje of symbool op een verpakking is een keurmerk. Milieu Centraal onderscheidt keurmerken, bedrijfslogo’s, paraplulogo's en overige beeldmerken.
Wat betekenen keurmerken nou echt?
Herkennen betrouwbare keurmerken en logo's
De Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal geeft informatie over zo'n 300 keurmerken voor milieu, dierenwelzijn en/of mensenrechten en arbeidsomstandigheden (mens). Dat is geen overbodige luxe, want maar weinig mensen weten waar een keurmerk precies voor staat, en nog minder mensen weten hoe de controle geregeld is. Zelfs niet van bekende keurmerken, zoals het Europese keurmerk voor biologische producten (het groene blaadje), KOMO en Fairtrade.
Wat vertelt jouw keurmerk?
Milieu Centraal geeft in de Keurmerkenwijzer een oordeel over de ambitie van de eisen op duurzaamheid (milieu, dierenwelzijn en mens & werk; gaan de eisen verder dan wat de wet voorschrijft?) en de betrouwbaarheid van het keurmerk (controle en sancties). Dit geldt voor keurmerken van voedingsmiddelen en andere productcategorieën. Voor de voedingskeurmerken kijkt Milieu Centraal bovendien nog naar duidelijkheid over de eisen (transparantie).
De beste controle
Een keurmerk is het meest betrouwbaar als een geaccrediteerde partij (dat is een partij die zelf ook weer gecontroleerd wordt, bijvoorbeeld door de Raad voor Accreditatie) een onafhankelijke controle uitvoert én er een duidelijk sanctiebeleid is. Ook ISEAL (een onafhankelijke organisatie die duurzaamheid wil bevorderen) met een transparant sanctiebeleid is zeer betrouwbaar.
Topkeurmerken voor voeding
Volgens Milieu Centraal zijn er 12 topkeurmerken op voeding: de koplopers onder de voedingskeurmerken. Zij stellen de hoogste eisen op het gebied van milieu, dier en mens. Dit betekent niet dat alle producten met één of meer topkeurmerken 100 procent duurzaam zijn. Ook bij de beste keurmerken binnen een categorie kan namelijk nog ruimte zijn voor verbetering.
Een topkeurmerk voldoet aan 3 eisen:
- Het is streng (ambitieus): de eisen gaan veel verder dan gemiddeld (wat ‘normaal’ is in de sector).
- Het is transparant: de eisen zijn makkelijk te vinden op de website, ze zijn duidelijk en concreet. Kortom: je weet waar het keurmerk voor staat.
- Het is betrouwbaar: er is onafhankelijke controle, liefst door een geaccrediteerde organisatie. Er zijn sancties als de gebruiker van het keurmerk niet aan de eisen voldoet.
De 12 topkeurmerken
Anderen keken ook naar
Topkeurmerken: Check het Plaatje
De plaatjes en praatjes vliegen je om de oren in de supermarkt. Met de 12 topkeurmerken voor voeding wordt bewust boodschappen doen een stuk makkelijker....
Keurmerkenwijzer
Kom je een keurmerk tegen en vraag je je af wat dit zegt over duurzaamheid? In de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal check je dit snel en makkelijk.
Milieubewust eten
Eet je vlees, vis of vega? Koop je groenten en fruit in het seizoen? Op je bord kun je allerlei keuzes maken die goed zijn voor het milieu. Milieu Centraal...