Praktisch over duurzaam

5 tips om ‘slow’ te shoppen

Marieke Eyskoot (1977) is sustainable fashion en lifestyle-expert én liefhebber. Ze zet met haar bureau Talking Dress eerlijke kleding en lifestyle op de kaart. Speciaal voor de Slow Fashion campagne geeft zij 5 tips hoe je slower kunt shoppen!

Koop minder, maar kwaliteit

Vivienne Westwood's motto is ‘buy less, choose well, make it last'. Zij zegt: "You should wait until you really need something before you buy it. In fact, don't buy this (ME: haar eigen) collection." Kies kwaliteit boven kwantiteit, vergelijk het met het leegeten van een hele zak chips ten opzichte van een heel bijzonder taartje. Van welke geniet je meer en voel je je na afloop beter? Bekijk het ook eens van een andere kant: iets dat je maar drie keer aantrekt en daarna moet weggooien is veel duurder dan iets dat meer kost maar je je hele leven draagt.

Koop slim

Minder miskopen doen - 70% van de vrouwen doet het eens per maand - scheelt enorm. Ken je eigen smaak, zoek uit wat je goed staat, weet wat voor lichaam je hebt en welke kleuren de jouwe zijn. Wanneer voel je je goed en krijg je veel complimenten? Pas op voor koopjes, en stel vragen als 'Zie ik mezelf dit over tien jaar nog dragen?', 'Kan ik dit goed combineren met wat ik al heb?', 'Maakt het me heel blij als ik me voorstel dat ik dit kledingstuk straks aan kan?'. Vind je eigen stijl, is ook veel interessanter dan wat er in de mode is.

Was beter

Was niet te vaak, te heet of met een te lege trommel. Strijk alleen als het echt moet, hang je kleren in de badkamer terwijl je doucht in plaats van ze naar de stomerij te brengen en gebruik geen wasdroger en wel milieuvriendelijk wasmiddel. De impact op het milieu van onze nazorg is veel groter dan die van de productie en distributie van onze kleren samen.

Ruil en deel

Je hebt ongetwijfeld heel veel in je kast dat je niet draagt: de meeste mensen dragen 20% van hun kleding in 80% van de tijd. Haal het eruit en ruil het. Kan tijdens een feestje, kan ook gewoon als vriendinnen langskomen. Delen van je garderobe kan nu ook heel makkelijk, er zijn kledingbibliotheken zoals LENA the fashion library in Amsterdam.

Eerlijk kopen

Koop van merken die het beter doen. Die kun je vinden in mijn boek Talking Dress en gratis app (ook Talking Dress). Alles is er - van ondergoed en basics tot high end, accessoires, tassen, lifestyle. Als je denkt dat het wat duurder is, weet dan: sustainable fashion is niet te duur, gewone kleding is te goedkoop. Iemand betaalt de prijs, alleen jij bent het niet. We moeten onze kleding op waarde schatten: we kunnen niet zonder, en het is iets bijzonders waar veel mensen aan hebben gewerkt. Het is iets om het leven te vieren, niet om weg te gooien!

Over mij:

Talking dress boek 327x462.jpg

Van jongs af aan ben ik gefascineerd door kleding. Na mijn werk bij de Schone Kleren Campagne heb ik de eerste gids voor fair en fashionable kleding en lifestyle geschreven: ‘Talking Dress’. Naast sustainable fashion en lifestyle-expert, ben ik spreker en presentator, auteur en consultant. Ik woon met mijn man, kat en overvolle kledingkast in Amsterdam. Meer info over duurzame mode vind je op www.mariekeeyskoot.nl.
Twitter: @MariekeEyskoot

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.