Praktisch over duurzaam

Gerecycled textiel is duurzaam textiel

Textieltechneut Anton Luiken heeft altijd interesse gehad in duurzaam textiel. Zo kleedt hij zich onder andere met sjaal & stropdas gemaakt uit uniformen die ooit door de stewardessen van KLM zijn gedragen! In deze blog doet hij uit de doeken waarom kleding inzamelen belangrijk is. En geeft hij antwoord op de vraag wát er nou gebeurt met de inhoud van een textielcontainer.

Ik ben medeoprichter van Stichting Texperium, een innovatiecentrum dat onderzoek doet naar hoogwaardige textielrecycling. We gebruiken textiel en kleding die worden ingezameld in de textielcontainers en niet meer geschikt zijn voor hergebruik. Normaal gesproken worden deze producten gebruikt voor het maken van poetsdoeken, isolatiemateriaal en ondertapijt. Jammer! Want zelfs kapot en versleten textiel bevat nog heel veel goede herbruikbare vezels, die ook weer in kleding gebruikt kunnen worden.

Milieuwinst

Bij Texperium winnen we vanuit niet herbruikbaar textiel de vezels terug en daar maken we weer nieuwe garens van. Dat kost in vergelijking met het maken van garens uit nieuwe vezels weinig energie en zelfs helemaal geen chemische stoffen en water. Als je dan weet dat de productie van 1 kg katoen gemiddeld 8000 liter water kost en dat hiervoor 20 gram pesticiden en 200 gram kunstmest nodig is, dan is het niet moeilijk voor te stellen dat gerecycled textiel veel milieuvriendelijker is!

Inzamelen? Doen!

Als je de kleding in de textielcontainer inlevert, dan ben je zeker dat er nog iets nuttigs mee gebeurt. Altijd doen dus! Helaas wordt er in Nederland nog maar een derde van alle kleding ingeleverd, de rest verdwijnt in de vuilnisbak. Eeuwig zonde, want daarmee gaan veel goede grondstoffen verloren en draag je niet bij aan een schonere wereld. Terwijl dit toch zo eenvoudig te doen is, want textielcontainers vind je wel in elke wijk.

Design

Texperium is betrokken bij een aantal projecten waarbij we samenwerken met ontwerpers zoals Conny Groenewegen, Bas Kosters, Lisa Konno, Nathalie de Koning en Maison the Faux en opleidingen zoals Saxion Hogeschool in Enschede en ArtEZ in Arnhem. We proberen dan samen uit de garens die door Texperium worden gemaakt weer nieuwe aantrekkelijke producten te maken. Het ontwerp is natuurlijk heel belangrijk, want jij en ik kopen alleen kleding waarvan we vinden dat die bij ons past en lekker zit. Ontwerpers hebben daar goede antennes voor die ik als textieltechneut helaas mis. Maar zij kunnen geen garens spinnen ;-)…

Gerecyclede grondstoffen

Er zijn al wel wat producten met gerecyclede textiel verkrijgbaar. Zo zijn er jeans op de markt waarin tot 30% grecyclede katoenvezels zijn verwerkt. Truien met 50% gerecyclede wol en veel andere producten. Steeds meer winkels hebben textiel met gerecyclede grondstoffen in de collectie. Kijk maar eens in het label, of vraag in de winkel welke producten het meest duurzaam zijn.

Het goede voorbeeld?

Zelf kleed ik me natuurlijk ook zoveel mogelijk duurzaam. Ik heb een MUD-jeans, die erg duurzaam is gemaakt en na afdanken ook gegarandeerd weer wordt gerecycled. Een vest van WE Fashion, dat voor 50% uit gerecyclede uniformen van bankmedewerkers bestaat. En een sjaal en stropdas gemaakt uit uniformen die ooit door de stewardessen van KLM zijn gedragen. Daarnaast probeer ik zo weinig mogelijk kleding te kopen en de kleding zo lang mogelijk te dragen. Als er iets kapot gaat, dan kijk ik eerst of het hersteld kan worden (een knoop aanzetten of een klein gaatje stoppen is zo gedaan). En als de kleding uiteindelijk wordt afgedankt, dan gaat deze altijd naar de textielcontainer, ook als de kleding kapot of versleten is.

Over Mij

Anton Luiken heeft zijn eigen bedrijf Alcon Advies waarin hij bedrijven en instellingen adviseert over duurzaamheid en textiel en kleding. Daarnaast is hij lid van de kenniskring Smart and Functional Materials van lector Ger Brinks bij de Saxion Hogeschool in Enschede en werkt hij op projectbasis bij de Stichting Texperium. Anton Luiken is in binnen-en buitenland een erkend expert op het gebied van textielrecycling.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.