Praktisch over duurzaam

Het verhaal achter Made in India

Tara Scally (28 jaar) duikt in haar kledingkast op zoek naar het label ‘made in India’. Voor haar werk bij de Schone Kleren Campagne reist ze af naar India en raakt onder de indruk van haar bezoek. Speciaal voor de slow fashion campagne vertelt ze ons het verhaal achter haar pyjama van €7. 

“Begin december was ik voor Schone Kleren Campagne in India om onderzoek te doen naar Nederlandse kledingmerken die daar hun kleding laten maken. Ik was vooral benieuwd of arbeiders in de fabrieken een leefbaar loon krijgen uitbetaald; een salaris waarmee ze rond kunnen komen. Wetende dat ik dat land zou bezoeken, ging ik door mijn kledingkast. Welke kledingstukken die ik draag zijn eigenlijk in India gemaakt? Ik kwam veel landen tegen: China, Turkije, Tunesië, Portugal. Het duurde even voordat ik 'India' zag staan in het label van mijn pyjama.

Wie betaalt voor onze kleding?

€7,- had ik betaald voor de pyjama. De V-hals is heel netjes afgewerkt en de bandjes zijn verstelbaar. Eigenlijk weet ik wel dat 7 euro geen realistisch bedrag is om voor zoiets te betalen. En als ik al geen eerlijke prijs betaal voor de productie van dit shirt, wie dan wel?

Geen leefbaar loon

In India leerde ik Yamuna kennen, een dame van 37 die al sinds haar 14e in de kledingsector werkt. Dag in dag uit werkt zij onder hoge tijdsdruk. En de werksfeer is verre van collegiaal. Ze vertelde mij dat er tegen haar wordt geschreeuwd en dat ze dagelijks beledigd en geïntimideerd wordt. Ondanks de overuren die ze maakt, verdient ze niet genoeg geld om te eten. Na haar laatste zwangerschap was ze zo verzwakt, dat ze ook geen melk produceerde voor haar pasgeboren baby. Een erg schrijnende situatie. Zíj is het dus die de prijs betaalt voor onze goedkope kleding!

Meer rechten

Ruim 85 procent van de fabrieksarbeiders in de kledingsector is vrouw. Inmiddels is Yamuna één van de arbeiders in de kledingsector die opkomt voor haar rechten en die van haar collega’s. Vrouwen als zij, zijn de drijvende kracht achter verandering en verbetering in hun fabrieken. Met slow fashion kan jij deze vrouwen steunen!

Slow fashion tips

Mijn tips voor een slowe en schone kledingsector?

  1. Vraag je favoriete kledingmerk eens hoe je kleren zijn gemaakt.
  2. Bekijk de documentaires True Cost of de klassieker China Blue en wees je bewust van wat er speelt.
  3. Wees trots op het unieke wat je koopt en juist niet op de koopjes. Zie kleding dus als een investering en niet als een wegwerpproduct.
  4. Voor meer eerlijke arbeidsomstandigheden kun je bij de Schone Kleren Campagne petities ondertekenen, volg ons via de nieuwsbrief.

Over mij

Mijn naam is Tara Scally (28), ik werk sinds mei 2015 bij Schone Kleren Campagne, een organisatie met het doel de arbeidsomstandigheden en de positie van arbeiders in de wereldwijde kledingindustrie te verbeteren. Sinds mijn 18e doe ik onderzoek naar de misstanden in de kledingindustrie. Ik startte mijn eigen website fairfashionista.nl en eerlijke tassenlijn Maya Moda en ik werkte bij Fair Wear Foundation.

Tara-Scally 654x405.jpg

Fotografie: Martijn Nobel

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.