Praktisch over duurzaam

Slow fashion is in de mode

Fast fashion ligt onder vuur. Dat is goed nieuws voor pleitbezorgers van slow fashion. Maar wat betekenen tijdloos design en hoogwaardige producten voor onze kledingkast? Lynsey Dubbeld, trendanalist en auteur van het boek ‘Mode voor morgen’, vertelt hoe je met slow fashion in de mode blijft!

True Cost Movie 327x310.jpg

Nieuwsberichten over de ingestorte textielfabriek in Bangladesh, waar in 2013 meer dan 1100 arbeiders om het leven kwamen. De film The True Cost over de misstanden die schuilgaan achter goedkope kleding. De YouTube-hit The 2 Euro T-Shirt – A Social Experiment”, waarin consumenten wordt gevraagd: koop je een goedkoop shirt dat in sweatshops wordt gemaakt, of doneer je het aankoopbedrag aan een goed doel?

Kritiek op fast fashion

We kunnen gerust stellen dat kritiek op fast fashion – de goedkope, trendgebonden collecties waarvan bijna wekelijks nieuwe voorraden in winkels verschijnen – in de mode is. De tijd dat modellen en celebs trots vertelden designer wear te combineren met goedkope items en accessoires van Zara of Topshop lijkt definitief voorbij. Steeds meer beroemdheden – van Livia Firth tot Emma Watson – tonen zich zelfs uitgesproken fans van duurzame mode. Vooral de ramp in textielfabriek Rana Plaza creëerde een wereldwijd bewustzijn van de uitwassen van de fast fashion die in Azië – en lagelonenlanden in andere werelddelen – wordt gemaakt.

Slow fashion als investment dressing

Slow fashion is eigenlijk een hedendaagse variant op het aloude investment dressing. In plaats van gedachteloos de laatste trenditems of goedkoopste deals uit de winkelschappen te plukken, maken we dan een weloverwogen keuze voor kleding die goed gemaakt is en lang mee gaat. De tijdloosheid die slow fashion propageert lijkt op gespannen voet te staan met het concept van mode, dat draait om vernieuwing en trends. Toch is slow fashion niet noodzakelijkerwijs anti-mode. Zo zijn er regelmatig slow fashion collecties te zien op internationale catwalks.

Wat betekent dat voor je garderobe?

  • Let bij nieuwe aankopen niet alleen op het design, de prijs en de trendfactor van een item, maar ook op hoge kwaliteit, tijdloos design en een goede pasvorm.
  • Geef in je kledingkast voorrang aan klassieke items, tijdloze silhouetten en mode-overstijgende kleuren.
  • Koop alleen wat je echt nodig hebt. Bijvoorbeeld door gelegenheidskleding te huren of te lenen in plaats van te kopen. Dat scheelt nog geld en kastruimte ook!
  • Onverbeterlijk modeverslaafd? Combineer klassiekers met trenditems of actuele accessoires. Zodra die hun houdbaarheidsdatum hebben bereikt, komen duurzame fenomenen zoals ruilen, repareren en upcycling in beeld. En goed nieuws voor fashionista’s: swapping parties, kledingbibliotheken en Repair Cafés zijn helemaal in de mode.

En nu fast fashion op steeds meer kritiek kan rekenen, is de slow trend misschien wel de ideale manier om in de mode te blijven!

Over mij

Ik houd mij als trendanalist dagelijks bezig met actuele ontwikkelingen, met name in duurzame mode. Ik publiceerde onder andere het eerste boek over groene en eerlijke mode in Nederland, Mode voor morgen. Twitter: @modevoormorgen

Lynsey Dubbeld 654x492.jpg

Fotografie: Kimberley Jade Bleeker

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.