Binnenmuur plaatsen

Man meet een muur waterpas. Binnenmuur plaatsen.
Een wandsysteem kiezen dat past bij het gebruik, daar doe je het milieu vooral een plezier mee als je een tussenwand gaat plaatsen. Kies je voor hout, let dan op keurmerken.

Inleiding

Een wandje plaatsen in een bestaande ruimte zorgt voor milieubelasting omdat het energie uit fossiele brandstoffen vereist en gebruik van grondstoffen. Maar er zitten ook voordelen aan: de verwarming stookt minder hard als door de nieuwe binnenmuur een kamer beter opwarmt, of als dit ervoor zorgt dat je niet hoeft te verhuizen.

Tips binnenwand plaatsen

01

Ga na aan welke eisen een tussenwand moet voldoen. Denk aan vochtbestendigheid, geluiddemping, en gewicht (de ondervloer moet het kunnen dragen).

02

Kies liefst voor kant-en-klare systemen, op maat gemaakt. Een productielijn is zuiniger met materiaal dan een doe-'t-zelver kan zijn.

03

Ga je zelf aan de slag, wees dan nauwkeurig: extra meten kost niks, maar overtollig materiaal kost geld en milieubelasting.

04

Kies van de verschillende geschikte varianten, iets met een milieukeurmerk, zoals FSC, PEFC, DUBO-keur en C2C.

Geschikte binnenwand kiezen

Een tussenmuur kan massief zijn (van blokken, stenen of bijvoorbeeld glas), of opgebouwd uit kant-en-klare wanddelen (bestaand uit een frame van hout of metaal, met plaatmaterialen erop zoals gips of spaanplaat). Het hangt af van de eisen waaraan de wand moet voldoen, welk type in jouw situatie het langst mee gaat.

Vocht

De plaatmaterialen die onderdeel zijn van elementwanden, zijn niet standaard vochtbestendig. Voor vochtige ruimtes zijn er speciale waterafstotende gipsplaten verkrijgbaar (greenboardplaten, herkenbaar aan de groene kleur).

Platen op basis van gips of cementgebonden plaatmateriaal zijn ook geschikt voor wanden in vochtige ruimten, mits ze zijn geschuurd en een grondlaag hebben die vochtvast is. Houten plaatmateriaal is niet geschikt voor vochtige ruimtes.

Geluid

Moet een wandje geluid van aanpalende ruimtes tegenhouden, dan is een massieve wand nodig. Ga wel na of de ondervloer daarvoor sterk genoeg is: massieve wanden zijn zwaarder dan wandelementen. Is de vloer niet sterk genoeg, kies dan een elementwand met geluidsisolerende vulling.

Gewicht

Is een laag gewicht nodig omdat de ondervloer niet veel kan dragen? Kies dan een muur met een houten frame (elementwand met houten skelet).

Materiaal kiezen: let op keurmerken

Als eenmaal duidelijk is welk systeem het meest geschikt is voor de binnenmuur die je wilt plaatsen, let dan bij aankoop van materialen onder meer op milieukeurmerken. Producten zonder keurmerk zijn niet per se meer belastend voor het milieu, maar met een keurmerk weet u zeker dat de milieubelasting beperkt is ten opzichte van een gemiddeld alternatief product.

Hout en plaatmateriaal: FSC of PEFC

Kies bij voorkeur balken en platen met het FSC-keurmerk of PEFC-label. Deze zijn gegarandeerd afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.

Gebruik bij voorkeur geen triplex en multiplex plaatmateriaal met tropisch hardhout, tenzij het FSC of PEFC keurmerk heeft. Bouwtechnisch gezien voldoen platen van Europees hout overigens net zo goed.

Uit sommige plaatmaterialen (spaanplaat, OSB, MDF) komt formaldehyde vrij. Ventileer daarom uw woning extra goed gedurende drie maanden na plaatsing van de tussenwand.

Materiaal massieve wand: glas minst milieuvriendelijk

Bij massieve wanden bepaalt vooral het gewicht de milieubelasting (veel gewicht vereist meer fossiele brandstof voor vervoer), en daarnaast de energie die nodig is voor productie. Glas scoort hoog op beide, en is daarom uit oogpunt van milieu geen goede keuze voor en tussenwand.

Heb je de keuze, neem dan ook liever niet de zware betonstenen, maar een van de lichtere alternatieven: kalkzandsteen, gips en cellenbeton. Ook bakstenen hebben niet de voorkeur: die zijn wel licht, maar vereisen meer energie tijdens productie dan de alternatieven.

Cellenbeton en kalkzandsteen zijn verkrijgbaar met het keurmerk DUBO-keur; dat garandeert minder milieubelasting.