Tuinontwerp

Tuin in de verbouwing. Tuinontwerp.
Natuurlijk tuinieren draait om goed tuinontwerp. Met een slim ontwerp, heb je minder onderhoud, wordt je tuin een paradijs voor jezelf, insecten en dieren én ben je beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. Milieu Centraal geeft tips voor een groene tuin.

Groene tuin

Week van de Groene Tuin Heb je gehoord van de Week van de Groene Tuin? In het hele land kwamen mensen in actie om tuinen, balkons en straten te vergroenen en verduurzamen. Bekijk de week

Filter op onderwerp

Tuinontwerp in het kort

Een groene tuin biedt veel voordelen. Het is een oase van rust voor jou, insecten, vogels en dieren. Bovendien ben je beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering: een groene tuin vangt water op in natte periodes en werkt verkoelend in hete zomers. Met een goed tuinontwerp heb je bovendien weinig onderhoud aan je tuin.

Een groene tuin begint met het in kaart brengen van je tuin: waar komt de zon? Waar is de grond vochtig of juist droog? Op basis daarvan kun je planten en bomen kiezen. Leg niet teveel bestrating in je tuin, maximaal 40 procent. Je kunt ook kiezen voor halfverharding, dan kan regenwater goed weglopen. Een natuurlijke tuinvijver zorgt voor nog meer natuur in je tuin en zorgt ook voor de opvang van regenwater.

Door te kiezen voor inheemse, bloeiende planten kun je bijen en vlinders helpen. Kies voor verschillende  planten, zodat je het hele jaar door bloeiende planten hebt. Dat ziet er niet alleen gezellig uit, maar helpt dieren en insecten. Door egels en vogels naar je tuin te lokken, kun je bovendien overlast van slakken tegen gaan.