Bewust winkelen

Ga je voor nieuw, repareren, tweedehands of leen je sommige producten? Bewust winkelen en consuminderen is goed voor milieu en klimaat. Waar kun je op letten? Milieu Centraal geeft tips om duurzaam om te shoppen.

Groene geefgids

Cadeau nodig? In de groene geefgids vind je allerlei suggesties voor duurzame cadeaus. Groene geefgids

Dierbare dingen

Hoogste tijd om vaarwel te zeggen tegen de wegwerpmaatschappij. Lees de verhalen over dierbare dingen en sta stil bij de waarde van spullen. Dierbare Dingen, koester je goed.

De poef van Daniël

Daniël laat een oude poef met een kleurrijk patroon zien. “Zolang als ik me kan herinneren stond deze in mijn oma’s woonkamer”, vertelt hij. “Ik was als kind al gefascineerd door het kleurrijke patroon"

Het gilet van Diana

Dat dit een bijzonder kledingstuk is, zie je direct. De geborduurde details met olifantjes, niet iets wat je zomaar tegenkomt in een winkel. “Mijn vader reist veel voor zijn werk”, vertelt Diana.

De bijzettafel van Johannes

Aan deze oude tafel kleven dierbare herinningen voor Johannes. “Mijn vrouw en ik huurden dertien jaar geleden een woning in een oude basisschool in het centrum van Woerden”, vertelt Johannes.

De spiegel van Klein

Niet te missen is ‘ie: een gigantische spiegel met sierlijke lijst, midden in de woonkamer van Klein. “Ja, eigenlijk is hij natuurlijk veel te groot voor mijn appartement”, zegt Klein lachend.

De kerstspullen van Kristen

In de verzameling van de moeder van Kristen vind je allerlei bijzondere kerstspullen: van gouden kerstballen en sierlijke linten tot een beeldje van een notenkraker en een gouden rendiertje.

Het kastje van Anna

Het interieur van Anna staat vol met meubels met een verhaal. Liever dan spullen nieuw kopen, omarmt zij de sporen van het verleden. Zo ook het kastje van haar overgrootouders.

De stoel van Jorit

Jorit zag er aanvankelijk niks in. De stof was versleten en de stoel was eigenlijk ook te groot voor het huis waarin ze woonde. Ze ging de stoel waarderen in het proces van het opknappen.

Het bed van Simone

De butsjes en krasjes, die horen er juist bij. "Net als in het leven, dat gaat ook niet altijd over rozen". Simone kocht haar bed tweedehands op Marktplaats, en schilderde 'm grijs.

Bewust winkelen in het kort

Onze spullen hebben impact op het klimaat. Al die spullen moeten worden gemaakt, en daar zijn grondstoffen en energie voor nodig. Denk dus goed na wanneer je iets nieuws wilt kopen. Heb je het echt nodig? Is het een cadeau? Soms kun je hele mooie dingen vinden in tweedehands winkels, zoals kleding! Ga je toch voor nieuw, let dan op keurmerken. Die kunnen je vertellen of een product duurzaam gemaakt is.

Sommige spullen gebruik je niet zo vaak of misschien maar één keer. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap, speelgoed of zelfs een auto. Steeds vaker kun je zulke spullen huren of delen. Zo hoef je die spullen niet te kopen. Goed voor het milieu en je portemonnee. 

Milieuproblemen bij spullen en kleding kopen