Praktisch over duurzaam

Week zonder afval

Wil je de uitdaging aan om zo min mogelijk afval te hoeven weggooien? Dan sta je er van maandag 7 t/m zondag 13 september 2020 niet alleen voor. Overal in het land vind je leuke acties om je #weekzonderafval makkelijker te maken.

Doe mee met de Week Zonder Afval!

Binnenkort vind je hier tips om afval te verminderen, challenges op weg naar afvalvrij en acties van partners die meedoen. Zo maken we samen de afvalberg een flink stuk kleiner! Wil je met je organisatie partner worden van de #weekzonderafval of heb je een andere vraag? Mail naar weekzonderafval@milieucentraal.nl

Delen en lenen

delen-lenen-week-zonder-afval.jpg

Delen is duurzaam. Wanneer je samendoet met spullen zoals een partytent, hogedrukspuit, auto of bakfiets scheelt dat voor het milieu en in je portemonnee. Er hoeven namelijk minder spullen gemaakt te worden en er wordt minder weggegooid. Online platforms maken het makkelijker om elkaar te vinden voor ruilen, huren of gezamenlijke inkoop.

Eigen beker meenemen voor to go

meeneembeker-week-zonder-afval.jpg

Je eigen herbruikbare beker meenemen voor onderweg scheelt afval en grondstoffen. Alleen al onderweg drinken we in Nederland iedere dag honderdduizenden kopjes koffie en thee. Wist je dat je op steeds meer plekken korting op warme drank krijgt als je een herbruikbare beker mee hebt? Of neem vanuit huis eigen drank mee in een thermosflesje. 

Meer papier besparen

papier-besparen-week-zonder-afval.jpg

Minder papier gebruiken levert meer milieuvoordeel op. Per persoon gebruiken we heel wat kilo's papier per jaar. Of het nu gaat om een boek of wc-papier: je bespaart waardevolle grondstoffen door minder papier te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door slimmer te printen op kantoor en thuis. Lees je geen reclamefolders? Plak dan een nee/ja- of nee/nee-sticker op je brievenbus als je deze niet meer wilt ontvangen.

Tweedehands kopen

tweedehands-week-zonder-afval.jpg

Een bijzonder kastje, leuk jurkje of servies: tweedehands is vaak je beste keuze. Het is uniek, goedkoper en meestal beter voor het milieu. Met vintage of brocante haal je iets bijzonders in huis. En ook alledaagse dingen kun je prima tweedehands shoppen. Ga je klussen? Maak van iets ouds nog wat moois.  

Herbruikbaar kiezen

hervulbare-waterfles-week-zonder-afval.jpg

Een Nederlander opent dagelijks gemiddeld 7 verpakkingen. Dat zorgt voor een hoop afval. Het is beter voor het milieu om onnodige verpakkingen te voorkomen. Zo bespaar je grondstoffen en energie. Neem onderweg bijvoorbeeld een thermosbeker of waterfles mee en gebruik in de winkel altijd je eigen boodschappentas en een herbruikbaar groente- en fruitnetje. Geen verpakking is niet per definitie milieuvriendelijker. Soms beschermt een verpakking het product tegen uitdroging of beschadiging.

Repareren

repareren-week-zonder-afval.jpg

Nederlanders nemen jaarlijks afscheid van miljoenen kapotte apparaten, gescheurde kledingstukken en andere gesneuvelde spullen. Zonde, want repareren is meestal beter voor het milieu omdat er zo minder energie en grondstoffen nodig zijn voor nieuwe producten. Geef je spullen dus een tweede leven door ze te repareren.  

Kleding ruilen

kledingruil-week-zonder-afval.jpg

Die blouse die je eigenlijk nooit draagt. Of die ene broek die altijd maar onder op de stapel blijft liggen. Vaak kun je er een ander blij mee maken. Want wat de één niet meer staat, kan een ander als gegoten zitten. Bovendien is ruilen ook goed voor het milieu. Dus verzamel je vrienden, zet hapjes en drankjes klaar en… swappen maar! 

Onze partners

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.