Praktisch over duurzaam

Week Zonder Afval

Van maandag 7 t/m zondag 13 september 2020 gingen we met z'n allen de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. Doe jij in 2021 ook (weer) mee? Houd dan deze pagina in de gaten voor leuke acties om jouw #weekzonderafval makkelijker te maken.

Doe mee aan de Week Zonder Afval!

Ontdek hier handige tips om afval te verminderen, challenges op weg naar afvalvrij en acties van partners die meedoen. Zo maken we samen de afvalberg een flink stuk kleiner! Wil je met je organisatie partner worden van de #weekzonderafval of heb je een andere vraag? Mail naar weekzonderafval@milieucentraal.nl

Tips per dag

delen-lenen-week-zonder-afval.jpg

Delen en lenen

Delen is duurzaam. Wanneer je samendoet met spullen zoals een partytent, hogedrukspuit, auto of bakfiets scheelt dat voor het milieu en in je portemonnee. Er hoeven namelijk minder spullen gemaakt te worden en er wordt minder weggegooid. Online platforms maken het makkelijker om elkaar te vinden voor ruilen, huren of gezamenlijke inkoop.

Benieuwd waar jij spullen kunt delen en lenen? Bekijk dan dit handige overzicht met verschillende deelinitiatieven op een rij.

Tips voor delen en lenen
meeneembeker-week-zonder-afval.jpg

Eigen beker meenemen voor to go

Je eigen herbruikbare beker meenemen voor onderweg scheelt afval en grondstoffen. Alleen al onderweg drinken we in Nederland iedere dag honderdduizenden kopjes koffie en thee. Wist je dat je op steeds meer plekken korting op warme drank krijgt als je een herbruikbare beker mee hebt? Of neem vanuit huis eigen drank mee in een thermosflesje.

 

Tips voor je eigen meeneembeker
papier-besparen-week-zonder-afval.jpg

Meer papier besparen

Minder papier gebruiken levert meer milieuvoordeel op. Per persoon gebruiken we heel wat kilo's papier per jaar. Of het nu gaat om een boek of wc-papier: je bespaart waardevolle grondstoffen door minder papier te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door slimmer te printen op kantoor en thuis. Lees je geen reclamefolders? Plak dan een nee/ja- of nee/nee-sticker op je brievenbus als je deze niet meer wilt ontvangen.

Zo print je slimmer
tweedehands-week-zonder-afval.jpg

Tweedehands kopen

Een bijzonder kastje, leuk jurkje of servies: tweedehands is vaak je beste keuze. Het is uniek, goedkoper en meestal beter voor het milieu. Met vintage of brocante haal je iets bijzonders in huis. En ook alledaagse dingen kun je prima tweedehands shoppen. Ga je klussen? Maak van iets ouds nog wat moois.

Op zoek naar tweedehands spullen of kleding? Ontdek de leukste kringloopwinkels bij jou in de buurt en check welke speciale acties er zijn tijdens de Week Zonder Afval!

Tips voor tweedehands (ver)kopen
hervulbare-waterfles-week-zonder-afval.jpg

Herbruikbaar kiezen

Een Nederlander opent dagelijks gemiddeld 7 verpakkingen. Dat zorgt voor een hoop afval. Het is beter voor het milieu om onnodige verpakkingen te voorkomen. Zo bespaar je grondstoffen en energie. Neem onderweg bijvoorbeeld een hervulbare waterfles mee en tap gratis drinkwater bij een watertappunt bij jou in de buurt. En gebruik in de winkel altijd je eigen boodschappentas en een herbruikbaar groente- en fruitnetje.

Ontdek op zaterdag 12 september tijdens de Zero Waste Wandeltours welke verpakkingsvrije plekken er zijn bij jou in de buurt. Je kunt deze plekken vaak herkennen aan de Zero Waste Raamsticker. Hoort je favoriete plekje of je eigen bedrijf ook op de Zero Waste kaart? Dan kun je de sticker online bestellen.

Milieuvriendelijke verpakking kiezen
repareren-week-zonder-afval.jpg

Repareren

Nederlanders nemen jaarlijks afscheid van miljoenen kapotte apparaten, gescheurde kledingstukken en andere gesneuvelde spullen. Zonde, want repareren is meestal beter voor het milieu omdat er zo minder energie en grondstoffen nodig zijn voor nieuwe producten. Geef je spullen dus een tweede leven door ze te repareren.

Wil je zelf kapotte spullen (laten) repareren? Breng dan een bezoek aan het Repair Café bij jou in de buurtLet op: vanwege corona zijn nog niet alle Repair Cafés weer open. Neem daarom vooraf contact op met de organisator.

Stappenplan repareren
kledingruil-week-zonder-afval.jpg

Kleding ruilen

Die blouse die je eigenlijk nooit draagt. Of die ene broek die altijd maar onder op de stapel blijft liggen. Vaak kun je er een ander blij mee maken. Want wat de één niet meer staat, kan een ander als gegoten zitten. Bovendien is ruilen ook goed voor het milieu. Dus verzamel je vrienden, zet hapjes en drankjes klaar en… swappen maar!

Zo organiseer je een kledingruil

Onze partners

BKN-week-zonder-afval.png (3) ns-week-zonder-afval.png repair-cafe-week-zonder-afval.png doenkies-week-zonder-afval.png (3) zero-waste-nederland-week-zonder-afval.png e-wasterace-week-zonder-afval.png (1) bag-again-week-zonder-afval-.png (1) stiba-week-zonder-afval.jpg

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.