Week Zonder Afval

Tips in je inbox
Meld je aan Elke dag een afvaltip tijdens de Week Zonder Afval? Meld je dan aan voor de afvalnieuwsbriefDeze pagina wordt in aanloop naar de Week Zonder Afval in 2023 aangevuld met informatie en activiteiten.
Zeven dagen, zeven thema's

Circulaire economie
Van 490 kilo afval per persoon per jaar naar 0 kilo afval! Kan dat? Ontdek de circulaire economie waarin we grondstoffen zo goed gebruiken dat er zo min mogelijk afval ontstaat.

Herbruikbaar kiezen
Ontdek waar je op kunt letten bij verpakkingen en neem je eigen tas en fruitnetje mee als je boodschappen doet. Wist je dat een Nederlander dagelijks gemiddeld 7 verpakkingen opent?

Delen en lenen
Samendoen met spullen zoals een partytent of hogedrukspuit scheelt voor het milieu en in je portemonnee. Benieuwd waar jij spullen kunt delen en lenen? Vind deelinitiatieven voor allerlei soorten producten.

Repareren kun je leren
Geef je spullen en kleding een tweede leven in plaats van alles nieuw te kopen. Volg het stappenplan Repareren en voorkom dat iets onnodig eindigt op de afvalberg. Je bespaart zo ook nog kosten.Â

Tweedehands eerste keus
Tweedehands is vaak je beste keuze voor een bijzonder kastje, leuk jurkje of servies. Het is uniek, goedkoper en meestal beter voor het milieu. Vind tips voor tweedehands (ver)kopen!

Kleding een tweede leven geven
Geef je kleding een tweede leven. Vaak kun je een ander blij maken met kleding die je zelf niet meer draagt. Want wat de één niet meer staat, kan een ander als gegoten zitten. Ontdek hoe je jouw kleding een nieuw leven kunt geven.

Voorkom voedselverspilling
Onnodig eten en drinken weggooien is zonde voor het milieu én je portemonnee. Ontdek wat jij thuis kunt doen door slimmer te kopen, koken en bewaren.
Laat je inspireren
Afvaltips
Welke verpakkingen kun je het beste kiezen? Waar kun je wegwerp vervangen door herbruikbaar? Lees onze tips en adviezen over afval verminderen.
Inspirerende podcasts
Voor de campagneweek werden podcasts opgenomen met 'circulaire helden' die zich inzetten voor minder afval. Luister de podcasts.
Ook interessant om te lezen
Zwerfafval
Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost de overheid ruim 300 miljoen euro per jaar. Bovendien is zwerfvuil slecht...
Meeneembeker
Je eigen herbruikbare beker meenemen voor onderweg scheelt afval en grondstoffen. Alleen al onderweg drinken we in Nederland iedere dag honderdduizenden...
Toolkit Week Zonder Afval
In deze toolkit kun je verschillende materialen vinden om te delen tijdens de Week Zonder Afval. Denk bijvoorbeeld aan logo's, banners, visuals en andere...