Hou je autobanden op spanning

Elke 2 maanden je autobanden oppompen: een kleine moeite waardoor je veiliger én zuiniger rijdt. Omdat je banden langzaam leeglopen, moet je er regelmatig wat lucht bij doen. Als je dat trouw doet, bespaar je zo'n 60 euro per jaar: dat is een tientje per keer! Lees de tips en bepaal wat voor jouw auto de juiste bandenspanning is.

Houd je de banden maandelijks op de juiste spanning, dan is je besparing groter, namelijk zeker 75 euro per jaar. Zo’n 6 van de 10 autobezitters rijden met te zachte banden, vaak zonder het te weten. Zonde, want op harde banden rijd je veiliger, goedkoper én milieuvriendelijker. Alle autobanden lopen langzaam leeg, ook als de auto stilstaat of je weinig kilometers maakt. De adviesspanning vind je in het instructieboekje. Belangrijk om te weten: heb je al 15 minuten of 5 kilometer gereden, dan moet je daar 0,3 bar bij optellen. Daarom luidt het advies: maak van banden oppompen vaste prik én pomp je banden hard genoeg op. Dat scheelt brandstof en CO2-uitstoot én je hebt meer grip op de weg.

Video: Waarom moet je regelmatig je banden oppompen?

Tips voor je banden

  1. 01

    Maak van banden oppompen vaste prik en zet een herinnering in je telefoon of op de kalender. Combineer het ritje met iets wat je regelmatig doet, dan onthoud je het makkelijker.

  2. 02

    Schrijf de adviesspanning op, plus wat je erbij moet optellen, en bewaar dit in het dashboardkastje of zet het in je telefoon.

  3. 03

    Check de spanning het liefst als de banden nog koud zijn, dus kort na het wegrijden. Heb je al 15 minuten of 5 kilometer gereden, of sta je bij een tankstation langs de snelweg? Dan is de lucht in je banden al opgewarmd en moet je 0,3 bar optellen bij de adviesspanning.

  4. 04

    Wees niet bang om je banden hard op te pompen: je kunt geen klapband krijgen door te harde banden.

  5. 05

    Een zwaar beladen auto heeft hardere banden nodig. Ga je met een volle kofferbak op vakantie of zit je vaak met veel mensen in de auto? Pomp je banden dan van tevoren goed op. Het kan geen kwaad als je daarna met een wat minder zwaar beladen auto rijdt.

  6. 06

    Je kunt niet met het blote oog zien of je banden te zacht zijn. Maak er dus echt een gewoonte van om ze elke 2 maanden op te pompen.

Elke 2 maanden banden oppompen

Goed idee! Met de banden vol lucht rijd je veiliger, goedkoper en zuiniger. En je banden slijten minder snel. Zet een herinnering in je telefoon of agenda en bewaar de juiste spanning voor jouw banden in het dashboardkastje. 

Stap voor stap de juiste bandenspanning vinden

Bij de adviesspanning voor je banden moet je vaak nog iets optellen. Met deze stappen vind je de juiste spanning voor je banden.

Stap 1: Zoek de tabel met de adviesspanning voor je banden op

Die vind je in elk geval in het instructieboekje van de auto, maar hij staat vaak ook op één van deze plekken: aan de binnenkant van het portier aan de bestuurderszijde, in het dashboardkastje, aan de binnenkant van de tankdop of onder de zonneklep. Online kan je ook je bandenspanning opzoeken, maar deze tabellen zijn vaak niet volledig en niet up to date.

Stap 2: Check je bandenmaat

De bandenmaat staat op de zijkant van je band. Let op deze combinatie van cijfers en letters: 155/70 R 13 (welke getallen er precies staan, hangt af van jouw band).

Stap 3: Vergelijk de maat van jouw band met die in de tabel

Hiermee zoek je de adviesspanning op. Let op: voor de voor- en de achterwielen geldt een verschillende spanning. Kies ook hoe zwaar je auto de komende tijd beladen is. Een auto waar veel mensen en/of bagage in zit heeft hardere banden nodig dan een auto waar je in je eentje in rijdt.

Staat er op jouw band een andere bandenmaat dan in de tabel? Gebruik dan de bandenmaat die er het dichtst bij ligt en neem de adviesspanning voor zwaar beladen gebruik.

Stap 4: Eindje gereden? Tel 0,3 bar bij de adviesspanning op!

Dit is misschien wel de belangrijkste stap, die je zeker niet moet vergeten:
Heb je al 15 minuten of 5 kilometer gereden, tel dan 0,3 bar bij de adviesspanning op. Doe dit óók altijd als je je banden bij een tankstation langs de snelweg oppompt: als je hard rijdt, worden je banden namelijk heel snel warm.

Waarom moet dit?

De adviesspanning in het boekje geldt voor koude banden. Tijdens het rijden warmt de lucht in je banden al snel op. Warme lucht zet uit, waardoor de druk (spanning) in je banden hoger wordt. Wanneer de lucht in je banden afkoelt, daalt de spanning weer. Hier is rekening mee gehouden in de adviesspanning. Tel bij warme banden daarom altijd 0,3 bar op bij adviesspanning. Doe je dit niet, dan doe je er te weinig lucht bij. Vaak zal de pomp bij warme banden een hogere spanning meten dan de adviesspanning. Veel pompen laten in dat geval zelfs lucht uit je banden lopen. Je rijdt dan dus weg met een lagere bandenspanning dan waarmee je kwam!

Reservewiel ook oppompen

Ook je reservewiel loopt langzaam leeg. Het is daarom verstandig om dit regelmatig op te pompen. Bij het reservewiel moet de bandenspanning 0,5 bar hoger liggen dan de voorgeschreven adviesspanning zodat hij bij pech steeds gebruiksklaar is.

Tip Heb je al 5 kilometer gereden? Tel 0,3 bar bij de adviesspanning op!

Opgepompte banden: veiliger, goedkoper en beter voor het milieu

De autobanden zijn het enige contact van jouw auto met de weg, daarom is het belangrijk dat er genoeg lucht in zit. Met goed opgepompte banden heb je meer grip op de weg en rijd je ook nog eens goedkoper en milieuvriendelijker.

Veiliger met voldoende lucht in je band

Goed opgepompte banden zijn veiliger omdat ze goed contact met de weg hebben. Het klinkt misschien raar, maar een zachte band maakt minder contact met het wegdek en heeft daardoor minder grip en een slechtere wegligging. Hierdoor kun je met zachte banden eerder in een slip komen en heb je een langere remweg. Daarnaast heb je met een zachte band meer kans op een klapband. Dat komt doordat de lucht in zachte banden veel warmer wordt dan in banden met de juiste spanning. Met goed opgepompte banden rijd je dus veiliger. En je hoeft niet bang te zijn voor een klapband: die kun je namelijk niet krijgen door een te hoge bandenspanning.

Goedkoper rijden met opgepompte banden

Met de juiste bandenspanning ben je ook minder geld kwijt aan stroom, diesel, benzine of gas. Het kost namelijk meer moeite om een zachte band te laten rollen, dan een harde band. Daardoor verbruik je met zachte banden meer stroom of brandstof. Bovendien slijten zachte banden sneller en moet je ze dus eerder vervangen. Alle banden (ook nieuwe!) verliezen lucht. Houd je banden daarom maandelijks op de juiste spanning in plaats van 1x per jaar. Daarmee bespaar je ieder jaar ruim €75. Dat is ruim €6 per bandencheck.

Minder brandstof en minder slijtage: beter voor het milieu

De juiste bandenspanning is beter voor het milieu. Je verbruikt namelijk minder brandstof waardoor er ook minder CO2 wordt uitgestoten. Bovendien slijten je banden minder snel, waardoor er minder bandenslijpsel in het milieu terechtkomt.

Ook voor elektrische auto’s geldt dat je de banden goed op spanning moet houden. Omdat elektrische auto’s vaak zwaarder zijn dan vergelijkbare brandstofauto’s, slijten de banden iets sneller. Door de juiste bandenspanning slijten de banden minder snel. Meer over de banden van de elektrische auto lees je op de pagina Alles over elektrische auto.

Wist je dat... je met zachte banden meer kans hebt op een klapband?

Waar vind je een bandenpomp?

Bij tankstation of wasstraat

Bij elk tankstation staat een bandenpomp. Daarmee kun je bandenspanning checken en je banden meteen oppompen. Soms is dit gratis, maar meestal kost dit tussen de 50 cent en de 2 euro. Ook bij de wasstraat is vaak een bandenpomp te vinden.

Slimme bandenpomp

Daarnaast staan er op verschillende plekken in Nederland (bijvoorbeeld bij de milieustraat) slimme bandenpompen van de Stichting Band op Spanning. Zo’n slimme bandenpomp berekent de juiste bandenspanning voor je auto, inclusief correctiefactoren, en is bovendien gratis. Ook waarschuwen de pompen wanneer ze een lekke band vermoeden. Bekijk hoe deze slimme bandenpomp werkt.

Video: Zo pomp je autobanden op

Video: Zo pomp je autobanden op

Stel de pomp in op de juiste bandenspanning, draai het ventiel los en sluit de bandenpomp op het ventiel aan. Houdt het mondstuk recht en houdt deze net zo lang aangedrukt tot de band op de juiste spanning is. Je hoort dan een piepje vanaf de pomp. Doe dit voor alle 4 de banden en vergeet niet de spanning aan te passen voor de voor- en achterwielen. Vergeet ook niet om na afloop de ventieldopjes weer op de banden te draaien!

Niet vergeten: 0,3 bar erbij!

Heb je al 15 minuten of 5 kilometer gereden? Of sta je bij een benzinestation langs de snelweg? Vergeet dan niet om 0,3 bar bij de adviesspanning op te tellen, anders rijd je met te zachte banden weg. Merk je dat de pomp lucht gaat afblazen? Haal het mondstuk dan meteen van het ventiel af en stel de spanning wat hoger in.

Loopt je band snel leeg?

Meet je bij een van je banden een veel lagere spanning, dan kan dat erop wijzen dat je band of het ventiel lek is. Controleer de band op beschadigingen en controleer ook het ventiel en de velg. Laat de band zo nodig repareren of vervangen.

Zelf een bandenpomp kopen

Je kunt ook zelf een goede luchtcompressor kopen. Dat is vooral handig als er geen bandenpomp bij jou in de buurt is. Zo kun je altijd meten en oppompen met koude banden, op een moment dat het jou uitkomt. Een luchtcompressor kost 25 tot 100 euro, maar dat heb je snel terugverdiend doordat je minder benzine of diesel verbruikt en je banden minder snel slijten. Je kunt ook kijken of je er een samen met de buren kunt kopen.

Luchtcompressor kopen

Een luchtcompressor is een klein apparaat waarop een bandenvulpistool is aangesloten en die je makkelijk in de kofferbak legt. Als je er een koopt, let er dan op dat deze een digitaal display heeft. Dit meet nauwkeuriger dan een analoge meter (met wijzer). Daarnaast is het handig als de compressor een 12V-aansluiting heeft zodat je hem kunt aansluiten op de sigarettenaansteker in je auto. Ook hebben sommige apparaten een automatische afschakeling en een ingebouwde werklamp, handig voor als je in het donker je banden gaat oppompen.

Voetpomp kopen

Er zijn ook eenvoudige voetpompen. Vaak hebben deze een analoge drukmeter (manometer). Ze kosten 5 tot 30 euro. De metertjes van deze pompen hebben vaak trillende wijzers, daarom is het lastig om tijdens het oppompen precies de juiste spanning te krijgen. Je kan de band dan wat harder oppompen en deze vervolgens met een bandenspanningsmeter met een deflatieknop leeg laten lopen tot de juiste spanning. Met alleen een spanningsmeter kun je de spanning van je autobanden makkelijk meten, alleen ontsnapt er bij de meting vaak lucht, zo’n 0,1 bar. Meet daarom alleen als je ook direct gaat oppompen.

Automatisch bandenspanningssysteem vaak te laat

Sinds 2014 hebben nieuwe auto’s verplicht een Tyre Pressure Monitor System (TPMS). Met dit systeem kun je op een scherm of in je dashboard aflezen wat de bandenspanning is en zien of je je banden moet oppompen. Maar bij de meeste systemen krijg je pas een waarschuwing bij een onderspanning van 20 procent (dat is zo´n 0,5 bar te laag), en dat is eigenlijk te laat. Je kunt je banden beter al bij een onderspanning van 5 procent (0,1 bar) oppompen. Een afwijking van 20 procent wijst er eerder op dat je band lek is of een beschadiging heeft. Auto's met een ingebouwd TPMS-systeem dat niet werkt, krijgen sinds mei 2018 een reparatieadvies bij de APK-keuring.

Meer informatie

  • Op zoek naar een slimme bandenpomp, of in een filmpje zien hoe je een band oppompt? Kijk op www.bandopspanning.nl van de Stichting Band op Spanning.
  • Andere tips voor het kiezen van de beste band voor je auto vind je op Kiesdebesteband.nl.