Oven en magnetron

Vrouw haalt baksel uit de oven. Een oven, magnetron of combimagnetron gebruiken energie.
In de meeste huizen staat een oven, magnetron of combimagnetron. Al deze apparaten gebruiken energie. Een magnetron is makkelijk als je snel even wat wilt opwarmen, maar als je iets wilt bakken heb je een oven of een combimagnetron nodig. Milieu Centraal geeft tips hoe je de apparaten zuinig gebruikt en waar je op let als je er een koopt.

Tips voor je oven

  1. 01

    Ga je een oven kopen? Bedenk waar je hem voor wilt gebruiken en kies een oven die niet te groot voor jou is. Hoe groter de oven, hoe meer energie hij gebruikt.

  2. 02

    Let op het energielabel. De zuinigste ovens hebben label A+++.

  3. 03

    Wil je ovens met elkaar vergelijken, kijk dan naar het stroomverbruik per keer of per jaar. Een kleine oven met label A+ kan namelijk zuiniger zijn dan een grote oven met label A+++.

  4. 04

    Kies een oven met hetelucht-functie: die is zuiniger dan een gewone elektrische oven.

  5. 05

    Een goede combimagnetron met heteluchtfunctie is voor bakken zuiniger met energie dan een oven.

Zuinige oven kopen

Gasovens en elektrische ovens gebruiken ongeveer evenveel energie. Een gasoven is minder zuinig dan een elektrische, maar bij het opwekken van elektriciteit gaat veel energie verloren. Daarom maakt het voor het energieverbruik en de CO2-uitstoot weinig uit of je een gasoven hebt of een elektrische oven. Als we in de toekomst meer groene stroom krijgen, gaat de elektrische oven het wel winnen van de gasoven. Bovendien gaan we in de toekomst van het aardgas af, dan is een elektrische oven de meest handige keuze.

Ga voor een heteluchtoven

Als je een elektrische oven kiest, neem dan een heteluchtoven. Die is zo´n 15 procent zuiniger dan een gewone elektrische, doordat hij met een lagere temperatuur hetzelfde bakresultaat bereikt. Heteluchtovens zijn bovendien sneller. En omdat de warmte goed verdeeld wordt, kun je er meer gerechten tegelijk in bereiden (bijvoorbeeld 2 pizza’s tegelijk).

Niet te groot, niet te klein

Bedenk waar je de oven voor wilt gebruiken en kies dan een geschikt formaat. Een grote oven verbruikt ongeveer 20 procent meer energie om een gerecht te bereiden dan een middelgrote oven. Als je meestal een gerecht voor 2 personen maakt, is het zonde om een grote oven te kopen.

Tips om je oven zuinig te gebruiken

  1. 01

    Laat eten van tevoren op kamertemperatuur komen, zet het niet direct uit de koelkast of diepvries in de oven.

  2. 02

    De oven voorverwarmen is meestal niet nodig, en de oven is dan onnodig lang warm. Bovendien hoef je de deur van de hete oven niet te openen, zodat er geen warme lucht ontsnapt. Wel moet je de baktijd iets verlengen.

  3. 03

    Gebruik de heteluchtfunctie als je die hebt.

  4. 04

    Zet de oven wat eerder uit, dus al voor je het gerecht eruit haalt. De oven blijft nog een poosje warm en zo gaart je gerecht vanzelf na.

  5. 05

    Moet er meer dan 1 gerecht in de oven? Zet ze er tegelijk in, of meteen na elkaar als de oven nog warm is. Je kunt ook in één keer wat meer maken en de rest bewaren of invriezen.

  6. 06

    Haal de bakplaat weg als die niet nodig is, en leg geen folie over de ovenroosters: dat belemmert de luchtstroming.

  7. 07

    Heeft jouw oven een zelfreinigende functie? Gebruik die dan niet te vaak, deze functie kost veel energie. 1 keer reinigen kan net zoveel energie kosten als 4 keer een gerecht bereiden!

Stoomoven met hoge druk bespaart energie

Wil je een stoomoven in je keuken? Kies er dan een die met hoge druk werkt. Deze oven gebruikt de stoom onder hoge druk om het eten snel te verhitten. Dit is dus geen bakken, dat doe je met stralingswarmte of hete lucht.

Het voordeel van een stoomoven is dat je er meerdere gerechten tegelijk in kunt bereiden, bijvoorbeeld aardappels, groente én vis. Stoomovens zonder drukvat gebruiken alleen stoom en zijn zuinig als je er 3 of meer gerechten tegelijk in klaar maakt. Er is geen energielabel voor stoomovens.

Tips voor je magnetron

Een magnetron is ideaal om eten op te warmen. De magnetron warmt alleen het voedsel op, dus niet de ovenschaal en het apparaat zelf. Daardoor is hij efficiënter dan een elektrische oven.

Het maximale vermogen van de magnetron heeft vrijwel geen invloed op het energieverbruik. Bij een oudere (magnetron) oven kan het ingebouwde klokje wel van invloed zijn. Bij oude magnetrons of ovens neemt dat 25 tot 40 procent van het jaarlijkse stroomverbruik voor zijn rekening! Maar bij nieuwe magnetrons mag het klokje nog maar heel weinig stroom gebruiken.

Liever combimagnetron dan oven

Combimagnetrons kun je niet alleen als magnetron, maar ook als oven gebruiken. Als je nog geen oven hebt en de ovenfunctie niet zo vaak gaat gebruiken, is een combimagnetron voor het milieu een goede keuze. Kies dan een combimagnetron met heteluchtfunctie: die is zuiniger dan een combimagnetron zonder hete lucht.

Heb jij al een goede oven en ga je de magnetron alleen gebruiken om maaltijden te ontdooien en opwarmen? Ga dan voor een simpele solo-magnetron.

Tips om je magnetron zuinig te gebruiken

  1. 01

    Roer het gerecht tijdens het opwarmen of ontdooien een paar keer door.

  2. 02

    Ontdooi gerechten op een laag vermogen.

  3. 03

    Heb je nog een oudere magnetron? Trek de stekker dan uit het stopcontact als je hem niet gebruikt of neem een contactdoos met schakelaar. Dat kan 25 tot 40 procent aan stroom schelen. Het klokje gebruikt namelijk veel energie.