Overlast van hout stoken

Ongeveer 1 van de 3 Nederlanders heeft wel eens last van de open haard, houtkachel, barbecue of vuurkorf van de buren. Sommige mensen vinden de geur gewoon onprettig, anderen hebben gevoelige luchtwegen of moeten hun ramen en roosters zelfs dichthouden om de rook buiten te houden. Vooral mensen met COPD, astma, bronchitis en gevoelige luchtwegen kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen.
Met een goed gesprek en simpele maatregelen om minder schadelijk te stoken kun je zorgen dat de buren minder last hebben. Uit onderzoek blijkt dat 3 van 4 houtstokers wel maatregelen willen nemen om overlast te beperken. Als een gesprek onvoldoende oplevert, kun je een klacht indienen bij de gemeente of de GGD.
Op vuur maken in de tuin lees je welke regels er voor de barbecue en vuurkorf in de tuin gelden. Hieronder vind je informatie over hout stoken in huis.
Tips om overlast houtstook te bespreken
-
01
Vertel de houtstoker waar je precies last van hebt. En overleg wat hij kan doen om de overlast te beperken.
-
02
Houd in een logboekje bij wanneer je last had. Dat kan helpen bij het oplossen van het probleem. En je kunt het nodig hebben als je een officiële klacht indient.
-
03
Heb je gesprekken gehad maar verbetert er niets? Dan kun je een klacht indienen bij de gemeente of GGD. Je kunt eventueel ook een meting uit laten voeren.
Verkeerd stoken = extra overlast
Heb je zelf een open haard of houtkachel? Je kunt de overlast flink beperken door op de juiste manier te stoken. In de video met stooktips zie je hoe je dat doet. Of lees alle tips nog eens na op Houtkachel of open haard.

-
Weten wanneer de open haard of houtkachel beter niet aan kan? Meld je aan voor het stookalert van het RIVM. Je krijgt dan een seintje wanneer het weer of de luchtkwaliteit ongunstig zijn om te stoken.
Overlast aanpakken: stappenplan
Buurtgenoten kunnen veel last hebben van de houtkachels en tuinvuren van de buren. Bij overlast is een goed gesprek altijd het beste startpunt. Houd een logboek bij en bespreek met de buren wat je waarneemt. Verandering van stookgedrag of omstandigheden, zoals andere brandstof of stooktijden, kan de problemen helpen oplossen.
Stappenplan
In dit stappenplan lees je wat je kunt doen als jij last hebt van het vuur van de buren.
1. Waar komt de rook vandaan?
Stel eerst vast of de houtrook van één of meerdere buren komt. Staat het huis dichtbij of verderop? Als er meer mensen overlast ervaren, kun je samen stappen ondernemen.
2. Overleg met de houtstokers
Misschien zijn jouw houtstokende buren zich van geen kwaad bewust. Leg rustig uit waarom je last hebt van hun rook. En bespreek dat ze de overlast kunnen beperken met wat simpele stooktips.
3. Houd een (foto)logboekje bij
Lukt het niet om samen een oplossing te vinden? Noteer dan 2 of 3 weken lang wanneer je precies last hebt van de rook. Op welke plek in huis? En welk effect heeft de rook op jou? Ook kun je foto- of video-opnames maken van de rook en het rookkanaal.
Schrijf de klachten over een kachel of haard precies op. Dit helpt om de exacte oorzaak te vinden en maakt het makkelijker om afspraken te maken met de stoker. Noteer dus dagelijks, gedurende een paar weken de volgende gegevens:
- datum
- weertype (zwaar bewolkt of juist zonnig, etc)
- windrichting
- overlast (ja of nee)
- soort overlast (rookoverlast, stank, iets anders)
Check ook de Stookwijzer: die laat zien hoe de wind en de luchtkwaliteit in jouw buurt op dit moment is en of stoken verantwoord is.
4. Praat opnieuw met de houtstokende buren
Misschien raken ze overtuigd door jouw nieuwe informatie. Zo niet, vraag dan om bemiddeling aan de wijkagent of buurtbemiddeling.
5. Lukt het nog niet?
Dien dan – met de verzamelde informatie – een klacht in bij de GGD of een handhavingsverzoek bij jouw gemeente. Bijna alle gemeentelijke bouwverordeningen hebben namelijk een artikel op grond waarvan de gemeente kan optreden tegen inwoners die hinderlijke of schadelijke rook, stank, roet of walm verspreiden.
Houd er echter rekening mee, dat dit niet altijd een snelle oplossing van het probleem betekent. De gemeente zal vragen om bewijzen en rekening houden met de belangen van zowel de klager als de stoker.
Als je niet tevreden bent over de reactie van de gemeente, kun je naar een Juridisch Loket, de Rechtswinkel of Stichting Houtrookvrij stappen voor advies en informatie. Krijg je gezondheidsklachten door de rookoverlast, meld dit dan ook bij de GGD en bij de vereniging Leefmilieu.
Anderen keken ook naar
Vuur maken in de tuin
Een vuurtje stoken in de tuin? Veel mensen vinden het reuze gezellig. Maar voor het milieu maakt het uit wát je opstookt. En ook kunnen buurtgenoten last...
Stankoverlast
Stankoverlast is meestal alleen hinderlijk, maar het kan ook gevolgen hebben voor je gezondheid. De een voelt zich minder prettig, de ander krijgt hoofdpijn...
Gezond in en om huis
Je leefomgeving heeft invloed op je gezondheid. Maar de risico's van het milieu op je gezondheid zijn gemiddeld kleiner, dan de gevolgen van bijvoorbeeld...