Bestrating

Opgestapelde tegels en man tuiniert op de achtergrond. Bestraat zo weinig mogelijk.
Veel groen in je tuin zorgt ervoor dat de bodem het water goed kan vasthouden. Bestraat daarom zo weinig mogelijk. Als je een paadje of terras aanlegt, kies dan voor tweedehands of betonnen tegels met een keurmerk.

Kort door de bocht: de milieuvriendelijkste bestrating is geen bestrating. Hoe groener je tuin, hoe beter de natuurlijke waterafvoer. Daarmee help je om wateroverlast te voorkomen: het riool krijgt bij veel regen of hoosbuien minder water te verwerken en stroomt dus minder snel over. Check of je subsidie kan krijgen voor het vervangen van tegels door planten via de Groenesubsidiewijzer.

Welke bestrating is milieuvriendelijk?

Hoe milieuvriendelijk bestratingsmateriaal is, hangt af van de grondstof, het energieverbruik tijdens de productie en het transport, en de waterdoorlaatbaarheid.

Tuintegels: keurmerk of tweedehands

De beste keuzes zijn tweedehands materialen en (waterdoorlatende) betonnen tegels met Milieukeur of DUBOkeur. Keurmerktegels gaan lang mee en belasten het milieu minder tijdens de productie. Het grote voordeel van tweedehands tegels is dat er geen nieuwe tegels geproduceerd hoeven worden. Je bent bovendien goedkoper uit: tweedehands tuintegels kun je zelfs gratis afhalen via websites als Gratis af te halen, Gratis op te halen en Weggeefhoek.

Let op de herkomst van natuursteen

Ook houten vlonders met een keurmerk als FSC of PFEC zijn goede opties. Kies je voor natuursteen, let dan op het land van herkomst. Steen is erg zwaar en het transport kost dus veel brandstof en CO2-uitstoot. Natuursteen uit Nederland en de buurlanden is daarom een milieuvriendelijker keuze dan uit Spanje, Italië of Azië.

Alternatief: halfverharding

'Halfverharding' bedekt de bodem, maar laat het regenwater door. Boomschors en houtsnippers zijn de milieuvriendelijkste halfverharders. Grind is schaars en de winning tast het landschap aan. Gebruik daarom liever (klei)schelpen, gravel of split voor paadjes en halfverharde plaatsen in jouw tuin.

Video: minder steen, minder wateroverlast