Bestrating

Kort door de bocht: de milieuvriendelijkste bestrating is geen bestrating. Hoe groener je tuin, hoe beter de natuurlijke waterafvoer. Daarmee help je om wateroverlast te voorkomen: het riool krijgt bij veel regen of hoosbuien minder water te verwerken en stroomt dus minder snel over.
Welke bestrating is milieuvriendelijk?
Hoe milieuvriendelijk bestratingsmateriaal is, hangt af van de grondstof, het energieverbruik tijdens de productie en het transport, en de waterdoorlaatbaarheid.
Tuintegels: keurmerk of tweedehands
De beste keuzes zijn tweedehands materialen en (waterdoorlatende) betonnen tegels met Milieukeur of DUBOkeur. Keurmerktegels gaan lang mee en belasten het milieu minder tijdens de productie. Het grote voordeel van tweedehands tegels is dat er geen nieuwe tegels geproduceerd hoeven worden. Je bent bovendien goedkoper uit: tweedehands tuintegels kun je zelfs gratis afhalen via websites als Gratis af te halen, Gratis op te halen en Weggeefhoek.
Let op de herkomst van natuursteen
Ook houten vlonders met een keurmerk als FSC of PFEC zijn goede opties. Kies je voor natuursteen, let dan op het land van herkomst. Steen is erg zwaar en het transport kost dus veel brandstof en CO2-uitstoot. Natuursteen uit Nederland en de buurlanden is daarom een milieuvriendelijker keuze dan uit Spanje, Italië of Azië.
Alternatief: halfverharding
'Halfverharding' bedekt de bodem, maar laat het regenwater door. Boomschors en houtsnippers zijn de milieuvriendelijkste halfverharders. Grind is schaars en de winning tast het landschap aan. Gebruik daarom liever (klei)schelpen, gravel of split voor paadjes en halfverharde plaatsen in jouw tuin.
Goed plan! Een groene tuin heeft veel voordelen: het werkt verkoelend, vangt regenwater op en is goed voor allerlei dieren. Als je je tuin slim inricht en voor planten en bomen kiest die van nature in Nederland voorkomen, heb je er bovendien weinig onderhoud aan.
In het stappenplan tegels vervangen wordt stap voor stap uitgelegd hoe je jouw tegels vervangt door groen.
Anderen keken ook naar
Wateroverlast verminderen in de tuin
Hoosbuien zorgen steeds vaker voor wateroverlast. Het riool kan al dit water vaak niet aan, waardoor straten, huizen en kelders onderlopen. Met een groene...
Groene aanslag en onkruid op tegels
Heb jij last van groene aanslag op je stoepje of terras? Of staat het onkruid hoog tussen je tegelvoegen? Onkruid kun je het beste voorkomen: lees op deze...
Planten en bomen kiezen
Hoe beter planten en struiken bij jouw tuin passen, hoe sterker en gezonder ze zullen zijn. Sterke planten zijn minder vatbaar voor ziekten en plagen en...