Koop slimmer kleren

Hoeveel kleding koop jij? Het gemiddelde per Nederlander is ongeveer vijftig stuks per jaar. En sommige van die kleren dragen we maar even. Of zelfs helemaal niet. Als we met z’n allen slimmer kleren zouden kopen – minder of anders – dan zou ons dat veel opleveren. Meer kastruimte, bijvoorbeeld. Maar ook een hoger saldo op je bankrekening. En een veel beter milieu.

Je hóéft natuurlijk geen kleren te kopen. Als je zes kledingstukken per jaar minder koopt, kun je ongeveer 40 kg CO2 per jaar besparen. Stel dat iedere Nederlander dat zou doen, dan scheelt dat net zoveel CO2-uitstoot als 85.000 rondjes met de auto om de wereld rijden. Je kunt je kleding ook huren, leasen of lenen, vinden op een ruilfeest of repareren en upcyclen. Maar als je tóch besluit tot aanschaf, dan zijn dit tips om op te letten. Tenminste… als je leuke kleren wilt die niet te snel kapot gaan, betaalbaar zijn én het milieu sparen.

6 tips voor slimme kopers

  1. 01

    Koop niet te snel, maar alleen wat je nodig hebt, jou goed past én te combineren is met de rest van je garderobe. Impulsaankopen pakken zelden goed uit.

  2. 02

    Koop kleren die lang meegaan. En kijk zeker ook naar tweedehands kleren. Die hebben hun kwaliteit vaak al bewezen.

  3. 03

    Vraag kledingadvies van een kenner. Als je weet welke stijl bij je past voorkom je miskopen en maak je duurzamere keuzes.

  4. 04

    Kies voor tijdloos design, dan draag je je kleding langer. Wil je toch de mode volgen? Combineer tijdloos met trenditems en -accessoires zoals riemen en shawls. Kijk ook in vintage winkels want trends herhalen zich. 

  5. 05

    Ga voor kleding van gerecycled en/of goed recyclebaar materiaal. Dat ontdek je door goed naar het label te kijken en te letten op materialen.

  6. 06

    Bedenk of het echt nodig is om kleding te kopen die extra behandeld is, bijvoorbeeld om strijkvrij te zijn of versleten te ogen. Die behandeling is vaak milieubelastend.

Stappenplan duurzame kleding

Tweedehands kleren, eersteklas impact

Tweedehands kleding kopen is beter voor je banksaldo én het milieu. In tegenstelling tot nieuwe kleding hoeft tweedehands niet nieuw gemaakt te worden. Dat scheelt flink omdat kledingproductie flinke heeft op het milieu.

Er komen steeds meer winkels en online platforms voor tweedehands kleding. Er is aanbod voor iedereen en 'vintage' is vaak unieker dan de laatste modelijn. Je kunt speuren naar kwaliteit voor een klein budget of luxe kleding van dure merken. 'Preloved' kleding krijgt pas een plek in kringloop-, tweedehands of vintage winkels wanneer het vlekvrij en klaar is voor een tweede leven. Vind meer tips voor tweedehands producten.

Om kleren te maken heb je grondstoffen nodig. Denk aan katoen, wol, polyester of nylon die uiteindelijk de vezels en draden worden voor je kledingstoffen. Maar ook de kleuren en chemische processen om iets waterdicht te maken. Dit veroorzaakt schade aan het milieu. Lees over de soorten milieuschade die ontstaan door kledingproductie.

Vind tweedehands winkels

Kijk in je buurt Een winkel voor tweedehands kleding vind je ook makkelijk via Google Maps Kijk op Google Maps
Infographic over waarde tweedehands kleding | klik op het vergrootglas voor zoom
Wist je dat... Een gemiddeld huishouden in Nederland geeft ongeveer 5 procent van het inkomen uit aan kleding

Kijk naar het label

Door in het kledinglabel te kijken kun je wat ontdekken over duurzaamheid. Kleren die gemaakt zijn van gerecycled materiaal hebben minder impact op het milieu omdat minder nieuwe materialen nodig zijn. In het label staat dan bijvoorbeeld 'gerecycled katoen' of 'gerecycled polyester'. Je kunt ook een keurmerk tegenkomen. Vaak zie je dat een kledingstuk (deels) van gerecyclede vezels is gemaakt aan een keurmerk zoals; GRS, RCS100 en RCS blended.

Op basis van materiaal alleen is het moeilijk om een duurzame keuze te maken. Natuurlijke materialen hebben een heel andere milieu-impact dan synthetische materialen en daarom is de milieu-impact van materialen moeilijk met elkaar te vergelijken. Als je weet wat voor kledingstuk je wilt kopen en van wat voor soort materiaal, kijk dan of er een exemplaar met een keurmerk te vinden is.

Kijken naar kledingkeurmerken

Heb je een kledingstuk met een kledingkeurmerk gevonden? Dan weet je dat er aandacht is geweest voor milieu, dier of mens. Je kunt dan nog een stap verder gaan door ook te kijken wat het keurmerk betekent via de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal. Dat er een keurmerk op een kledingstuk zit wil helaas niet altijd zeggen dat alles goed is gegaan achter de . In de keurmerkenwijzer lees je in de toelichting wélke eisen een keurmerk stelt per fase van kledingproductie.

Een goed kledingkeurmerk kijkt naar álle stappen in de productieketen. Hoe goed dat gebeurt beoordeelt Milieu Centraal in de Keurmerkenwijzer. Een keurmerk dat eisen stelt in alle productiefasen scoort hoger dan een keurmerk dat alleen gaat over bijvoorbeeld de vezelproductie.

Kledingkeurmerken

Check het label In de keurmerkenwijzer kun je meer lezen over verschillende keurmerken voor kleding. Keurmerkenwijzer

Van grondstof naar kledingstuk

Voordat kleding in je kast hangt maakt het een hele reis. En bij elke stap of fase van die reis belast kleding het milieu. Een kledingstuk begint bij de grondstof: het produceren van . Sommige kledingkeurmerken richten zich specifiek op de beginfase van vezelproductie. Bijvoorbeeld door eisen te stellen aan welke bestrijdingsmiddelen boeren mogen gebruiken, aan het welzijn van de schapen of aan de arbeidsomstandigheden op katoenplantages.

Als de ruwe vezels gewonnen zijn begint het spinnen. Dat is de stap van het in elkaar draaien van vezels tot draad en garen. Vervolgens weven, breien of vilten kledingproducenten het draad en garen tot doek. Er zijn veel tussenstappen nodig om van een ruwe vezel tot een mooi, bruikbaar doek te komen. Vaak zijn daarbij veel chemicaliën en water nodig. Bijvoorbeeld om te kleuren, maar ook om te zorgen dat het draad niet breekt, of voor een mooie afwerking. 

Fabrikanten kunnen voor meer of minder milieuvriendelijke tussenstappen kiezen, maar dat kun je als consument niet zien. Gelukkig zijn er keurmerken die ook eisen stellen aan deze stappen, bijvoorbeeld aan het gebruik van chemicaliën, wat er met de afvalstoffen moet gebeuren en hoeveel energie het mag kosten. Van het doek maken naaiateliers kledingstukken. Ook in deze is zijn eisen aan milieu en arbeidsomstandigheden belangrijk, het gaat helaas nogal eens mis.

Dat kunnen natuurlijke vezels zijn, zoals katoen of wol. Of synthetische vezels; polyester en acryl worden van aardolie gemaakt. Dan zijn er nog half-synthetische vezels, zoals viscose of modal, waarbij hout of bamboe chemisch wordt opgelost, en ‘verspoten’ tot vezels.

Soms krijgt kleding nog een afwerking, zoals bedrukking of 'stone washing', om het een versleten look te geven. Dat laatste is niet goed voor het milieu, en vaak ook niet voor de werknemers! Lees meer over eerlijke kleding.

Denk aan de toekomst

Denk bij je aankoop ook alvast aan de toekomst. Kleren die gemaakt zijn van een mix van materialen zijn moeilijker te recyclen. Op het label kun je zien welke materialen erin zitten. Een kledingstuk van 1 of maximaal 2 soorten is makkelijker te recyclen en als er elastaan in zit maakt dat recyclen juist moeilijk. Ook knopen, ritsen en niet-stoffen decoraties (fournituren) zijn lastig. Die fournituren moeten namelijk eerst van de kleren af voor je het kunt recyclen. Tip: haal decoraties er vanaf als kleding zelf niet meer te dragen is: je kunt er andere kledingitems mee pimpen.

Jurk, pak of jeans kopen

Waar koop je duurzame kleding?

Je kunt duurzame kleding vinden op ruilfeesten of in de klerenkast van gulle vrienden, zoals je je eigen kleren ook kunt . Maar wil je duurzame kleren kópen? Daarvoor kun je op veel plekken terecht. Natuurlijk bij tweedehandskledingwinkels . Maar ook op kledingbeurzen en bij steeds meer winkelketens, kledingzaken en online aanbieders. Zie je dat een winkel dit soort mode niet verkoopt? Of dat een merk duidelijk geen respect heeft voor mens, dier en milieu? Spreek de winkel of het merk daar op aan. Bedrijven veranderen van koers als genoeg klanten daarom vragen.

 

Je hoeft dus niet per se iets te kopen om je kledingkast duurzaam te vernieuwen. Ontdek alle andere manieren!

Voor het milieu is het beter als je het houdt bij online winkels in Nederland – of beter nog: bij webshops in je eigen regio. Zo beperk je het vervoer dat nodig is om jou je kleren te leveren. Je kunt de tweedehands winkels in je omgeving vaak eenvoudig vinden via Google. Of in je favoriete app zoeken in je directe omgeving.

Vind duurzame winkels

Om merken en winkels te vinden kun je zoeken naar kledingverhuur en tweedehands kledingwinkels in de buurt. Of kijk bijvoorbeeld op Eerlijkwinkelen.nl, Good On You, Imvoconvenanten.nl en Fairwear.nl.

Kleren kopen (online): let op je vervoer

Als je in levende lijve een winkel bezoekt, ga je daar het liefst wandelend of fietsend heen. En moet het echt met de auto, dan combineer je je winkelbezoek met andere activiteiten, zoals boodschappen. Maar wat doe je als je online kleren koopt?

Online aankoop

Bestellen en bezorgen Hoe doe je het milieu een plezier als je je kleding online koopt? Slimmer online shoppen