Budgettips: groen én goedkoop in huis

Opa bij kamerthermostaat, oma met kleindochter op de achtergrond. Bespaar energie door de thermostaat een graad lager te zetten.
Wil jij geld besparen terwijl je verduurzaamt? Dat kan met de groene budgettips van Milieu Centraal. Door de hoge energieprijzen zoeken veel mensen naar manieren om minder gas en elektriciteit te gebruiken. Als grote investeringen om je huis te verduurzamen nog niet lukken, kun je met deze kleine acties toch flink besparen. Kies welke stap jij wilt zetten: van korter douchen tot inzicht in je meterstanden. Goed voor de aarde, goed voor je portemonnee!

Van de thermostaat op 20 graden of meer... naar 19 graden of nog lager

Kijk hoe laag je kunt gaan en verwarm alleen waar het nodig is. Trek een warme trui, sokken en sloffen aan en pak er desnoods een deken of warme kruik bij. Of koop een kleine elektrische deken en leg die op je stoel.

Van deuren ongemerkt open laten staan... naar altijd de deur (vanzelf) dicht

Als deuren van verwarmde ruimtes open blijven staan, verlies je warmte. Vooral de deur naar de gang is belangrijk om dicht te doen: als je die open laat staan, moet de verwarming in de woonkamer harder werken. Blijven deuren vaak ongemerkt open staan? Koop dan voor een paar euro een deurveer of deurdranger. Daarmee gaat de deur vanzelf dicht.

Van 1 keer per jaar schrikken van je verbruik... naar iedere dag, week of maand de meterstanden checken

Energie besparen is een stuk makkelijker als je weet wanneer je veel gas of elektriciteit gebruikt. Je kunt de meterstanden op een vast moment opschrijven of bijhouden met een gratis app of website. Er bestaan ook handige apparaten waarmee je je verbruik live kunt volgen.

Van lang onder de warme douche... naar iets minder lang warm en langer koud

Warm water kost 70 keer zoveel energie als koud water, dus met koud douchen kun je een hoop besparen. Je kan beginnen met een minuut koud afdouchen aan het eind van je douchebeurt. Vervolgens douch je steeds iets minder lang warm en iets langer koud.

Nog meer groene budgettips? Voor in huis, in de tuin, bij de boodschappen, bij het winkelen of onderweg? Je vindt ze op de pagina Budgettips.

Einde persbericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Woordvoerder Gwen Jansen, tel. 06 – 81166214 / 030 – 230 5070
e-mail: [email protected]