Nederlanders zetten onnodig vaak gif in tegen plagen

Lieveheersbeestje op blad. Nuttige insecten en dieren.
In en om huis worden nog vaak chemische bestrijdingsmiddelen ingezet tegen plagen. Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door GfK. Vaak is het ingezette middel ook gevaarlijk voor andere (huis)dieren, planten en mensen, terwijl bestrijden op een milieuvriendelijke én effectieve manier kan. Bijna veertig procent van de Nederlanders die zeggen last te hebben van plagen zegt chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Een derde van de mensen zet huis-tuin-en-keukenmiddeltjes in als zij last hebben van plagen. Huis-tuin-en-keukenmiddelen zijn ook chemische bestrijdingsmiddelen, maar zijn vaak niet toegelaten en mogen niet worden gebruikt tegen plagen. Vaak weten mensen dit niet. Mensen ervaren het meeste last van mieren, slakken en muggen. Het voorkomen van deze plagen is de meest effectieve maatregel. Maar de meerderheid van de mensen weet niet dat je natuurlijke vijanden tegen plagen kunt inzetten. Vogels eten mieren, slakken en muggen. Padden, kikkers en egels eten slakken. En lieveheersbeestjes houden van bladluizen. Inzet van deze natuurlijke vijanden is veilig, effectief en makkelijker dan mensen denken. Het loont dus om je tuin een oase te maken voor vogels, egels, lieveheersbeestjes en andere natuurlijke vijanden.

Tijdens de Week van de Groene Tuin, die start op dinsdag 12 april, krijgen consumenten een week lang tips hoe hun tuin te vergroenen en natuurlijke vijanden te lokken. Zodat vogels, egels en lieveheersbeestjes hun werk kunnen doen en overlast door plagen verleden tijd is.

Meer informatie over de Week van de Groene Tuin vind je op WeekvandeGroeneTuin.nl.

====================== Einde persbericht ==========================

Noot voor de redactie:

Contactpersoon
Sanne Janssen
Tel: 06 81166214

Over het onderzoek

Het totale onderzoeksverslag is op te vragen bij Milieu Centraal. Het onderzoek is kwantitatief uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau GfK door middel van een online vragenlijst van 19 vragen onder n=1.038 respondenten van 18+ jaar (afkomstig uit het GfK panel). Deze steekproef is representatief op basis van opleiding, leeftijd, geslacht en regio. Het veldwerk vond plaats van 14 t/m 28 maart 2022.

In een tuin vol leven doet de natuur het werk
Infographic over natuurlijke vijanden tegen plagen