Verzorgen, repareren en refashion

Vrouw Naaimachine
Infographic Heb je kleding lief Op dit plaatje zie je de tips bij elkaar om langer te doen met je garderobe Bekijk het plaatje
Je doet het milieu en je portemonnee een plezier als je minder nieuwe kleren koopt en langer met kleren doet. Love Your Clothes! Dat kan door er goed voor te zorgen - ook als ze vies zijn - en kapotte kleding te repareren. Ben je op iets uitgekeken? Ontdek upcyclen en refashion, want oplappen is leuk.

Kleding gaat langer mee als je op de juiste manier wast en netjes opbergt. Bekijk de was- en opbergtips zodat je langer van je kleren kunt genieten. Ook met kleding die 'over de datum' lijkt kun je nog meer dan je denkt. Minder nieuwe kleren kopen heeft veel impact omdat de productie van kleding veel vraagt van mens en milieu.

Tips om langer te doen met kleding

01

Was kleding niet vaker dan nodig. Minder vaak wassen scheelt slijtage.

02

Leg kleding van rekbare stof opgevouwen in de kast en hang snel kreukende kleren op.

03

Sluit alle ritssluitingen voor je gaat wassen, anders beschadig je andere kledingstukken.

04

Gat in je kleding of een kapotte rits? Kijk of je het kunt (laten) repareren.

05

Behandel een vlek zo snel mogelijk met warm water en zeep of een vlekkenstift. Vlektips voor rode wijn, vet, zonnebrandcrème en zweet.

06

Upcycle en refashion! Maak van oude kleding iets nieuws.

Repareren kun je leren

Als het lukt om zelf kleren te maken geeft dat voldoening. En je doet het niet alleen voor jezelf, want langer doen met kleding is ook nog eens goed voor het milieu. Repareren kun je leren! Op YouTube vind je genoeg video’s met uitleg. Lukt dit niet alleen dan is er misschien iemand in je omgeving die wil helpen.

Hoe vervang je het lipje van je rits?

Hoe maak je een kapotte bh-beugel?

Hoe was je schoner voor het milieu?

Kleding gaat langer mee als je minder vaak wast. Is je kleding gewoon vies? Meestal worden kleren prima schoon op lagere temperatuur. Je wast zuiniger voor het milieu door je machine op de juiste stand te zetten: draai op zo laag mogelijke temperatuur of met de eco-knop. Het maakt ook verschil als je minder wasmiddel gebruikt. Bekijk hieronder het stappenplan voor lastigere vlekken zoals rode wijn, zonnebrandcrème, zweet, vet of olie.

Hoe verwijder je vlekken?

Refashion: upcycle door te combineren

Vind je sommige kleren niet meer zo leuk als toen je ze kocht? Met wat creativiteit kun je het item ook zélf nog pimpen. Op het Love Your Clothes bord op Pinterest kun je inspiratie opdoen.