Knaagdieren

Bruine Rat In De Natuur
Knaagdieren horen bij onze natuur, maar een muis of rat in je huis is geen pretje. En omdat de dieren zich snel voortplanten kan het geknaag uitgroeien tot een ware plaag. Voorkom een plaag, begin vandaag! Start met de tips om muizen en ratten buiten de deur te houden en check hoe je duurzaam in actie komt bij overlast door knaagdieren.
Huismuis Tuinafval 277427590

Muizen knagen aan etensvoorraden, maar ook aan kabels en isolatiemateriaal. Ze kunnen ziekten overbrengen en je huis vervuilen met uitwerpselen en urine.

Zwarte Rat Op Het Aanrecht

Ratten zorgen steeds vaker voor overlast in Nederland. Ze verspreiden ziektes en beschadigen gebouwen. Voorkomen is makkelijk, bestrijden is moeilijk. 

Voorkom een plaag, begin vandaag!

01

Maak je huis goed schoon. Ruim etensresten goed op en voorkom dat afval blijft liggen rond je huis.

02

Berg etenswaren goed op. Gebruik een stevig opbergsysteem zoals een glazen pot of afsluitbare hard-plastic doos. Let ook op eventueel (dieren)voedsel in je kelder, garage of schuur.

03

Sluit prullenbakken goed af. Etensresten (in verpakkingen) in de prullenbak zijn voor muizen en ratten interessant.

04

Maak luchtgaten, spleten en keldertoegang dicht, maar zorg nog wel voor voldoende ventilatie. Een muis past al door een kier van een halve centimeter breed. Lees meer over naden en kieren dichten.

05

Laat geen etensresten of fruit liggen rond je huis of in je tuin. Maak dierenverblijven goed dicht en voer vogels niet meer dan nodig.

06

Vind hier meer tips om van muizen en ratten af te komen. 

Blijf je overlast houden?

Speur naar schuilplaatsen of nestplekken als de dieren niet weggaan. Een schuilplaats of nestplek herken je aan keutels of restjes voedsel van de knaagdieren. Je kunt binnen een val zonder gif plaatsen zoals een klapval. Pas op dat je geen andere slachtoffers maakt en plaats ze daarom niet buitenshuis.

Zelf met gif aan de slag is geen goed idee. Vanaf 2023 gelden zeer strenge regels omdat gif tegen muizen en ratten grote impact heeft op de natuur. Het is bijvoorbeeld giftig voor roofdieren die op muizen en ratten jagen. Vanwege het gevaar voor mens en milieu mogen alleen professionele plaagdierbeheersers nog gif .

Bij overlast kun je ook de gemeente om hulp vragen. En als je in een huurhuis woont, bespreek de beste aanpak dan met de verhuurder.

Gebruik zelf geen gif tegen ratten en muizen, maar schakel een erkende plaagdierbeheerser in. Het gif is gevaarlijk voor de natuur en je omgeving. Professionals moeten de stappen van het plaagdierbeheerssysteem volgen: 1) preventie, 2) professionele niet-chemische maatregelen (zoals klapvallen) en – als niets anders helpt – 3) de toegestane chemische bestrijdingsmiddelen. Lees de uitleg van het CTGB over gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen knaagdieren.

Erkend plaagdierbeheerser Last van een plaag? Gebruik zelf geen gif en schakel een professional in tegen muizen of ratten. Vind professional

Welk knaagdier is het?

Weet je niet wat voor soort rat of muis er in jouw huis zit? Dan kun je ook het KAD inschakelen om te bepalen met welke soort je te maken hebt. Voor inwoners van sommige gemeenten is dit gratis.

Video: zo houd je muizen buiten de deur

Voor professionals

Medewerkster Keuken Restaurant

Hoe kun je in de horeca of retail een plaag voorkomen? Houd de zaak schoon en schakel erkende plaagdierbeheersers in. Meer informatie voor brood-en banketbakkersslagers.

Landbouwveld Meerdere Gewassen

Hoe kun je als boer een plaag voorkomen? Wat kun je doen om de situatie in de gaten te houden en samen te werken? Lees over de IPM-aanpak en regels vanaf 2023.