Stappenplan: tegels vervangen door groen

Man Vervangt Tegels In Tuin MC
Groene tuin Het voordeel van groen Minder hitte, minder wateroverlast en meer leven. Een groene tuin heeft veel voordelen te bieden! Lees meer
Tegels vervangen door groen in je tuin is goed voor het klimaat en de natuur. In een groene tuin heb je minder wateroverlast, is het koeler in de zomer en een groene tuin is goed voor allerlei dieren, insecten en vogels. Milieu Centraal legt je stap voor stap uit hoe je je tegels kunt vervangen door groen.

Vaak denken mensen dat een tuin met veel tegels minder onderhoud nodig heeft. Dat is niet terecht. In een tuin met veel bestrating loopt water minder goed weg. Hierdoor krijg je last van groene aanslag op de tegels. Daarnaast houden tegels in de zomer hitte vast. De tegels vervangen door groen is daarom een goed idee.

Je kunt niet helemaal ontkomen aan bestrating in je tuin: een terras, looppad of parkeerplaats voor je auto bijvoorbeeld. Een goede vuistregel is dat maximaal 40 procent van je tuin bestraat is.

Geen groene vingers?

Mocht je geen groene vingers hebben, dan kun je betegelde stukken vervangen door half-verharding, waterdoorlatende verharding, zoals waterdoorlatende klinkers, veel en brede voegen of grasbetontegels. Dan heb je niet de voordelen van groen, maar kan regenwater wel in de bodem trekken.

Geen voortuin? Maak een geveltuin!

Zelfs als je geen voortuin hebt, kun je bij je voordeur vergroenen door een geveltuin te maken. Je haalt dan een rij tegels voor de gevel van je huis weg en plant daar (klim)planten. Hier kun je ook het stappenplan voor gebruiken.

Subsidie in jouw gemeente?

Check voordat je aan een geveltuin begint bij je gemeente wat de regels zijn voor geveltuinen. Sommige gemeenten stimuleren geveltuinen met subsidie of halen de tegels voor je huis voor je weg. Op de Groenesubsidiewijzer zie je snel welke subsidies er in jouw gemeente zijn voor vergroening.

Subsidiecheck

Voor je begint: let op je plantkeuze

Als je tegels in je tuin vervangt voor planten, is het verstandig goed na te denken over welke planten je in de tuin zet. Komt er bijvoorbeeld veel zonlicht op de vrijgekomen plek of ligt deze in de schaduw? Wordt de grond er snel droog of blijft die juist nat? Als je planten kiest die passen bij de plek in jouw tuin, blijven ze gezonder en vragen ze minder onderhoud. Er zijn ook een aantal andere zaken waar je op kunt letten:

  • Kies voor planten, zaden en bollen met een keurmerk, zoals Planet Proof, Biologisch of MPSA+. Die zijn duurzaam gekweekt en niet giftig voor bijen.
  • Plantensoorten die van nature in Nederland (inheems) voorkomen, zijn beter voor de natuur. Ze vragen ook minder onderhoud, omdat ze gewend zijn aan het klimaat in Nederland
  • Kies vaste planten, die gaan lang mee.
  • Ga bij voorkeur voor kleine planten, zaden of bollen. Planten die al groot zijn opgekweekt hebben een grotere milieubelasting.

Ook belangrijk: bedenk waar je de tegels en het zand wat je afgraaft gaat laten. De tegels kun je tweedehands aanbieden of in je tuin opstapelen als een insectenmuurtje. Controleer bij je gemeente of het afgegraven zand kan worden opgehaald.

Voorbereiding: wat heb je nodig?

Tuinaarde. Kies milieuvriendelijke tuinaarde en let op keurmerken. Milieuvriendelijke tuinaarde is gemaakt op basis van kokosvezels of met duurzaam geoogst veen. Veen zorgt voor een flinke milieubelasting.

Planten. Je kunt kiezen voor bollen of zaden, maar ook planten die al zijn opgekweekt. Kies in dat laatste geval niet voor al te grote planten, die hebben een grotere milieubelasting dan kleine planten.

Een spade, om de tegels eruit te wrikken en het zand onder te tegels af te graven.

Eventueel: halfverharding. Bijvoorbeeld boomschors, houtsnippers, cacaodoppen, schelpen, olivijn, grind, split of steenslag.

Eventueel: houten vlonders. Let bij de keuze voor houten vlonders op of het hout een FSC of PEFC-keurmerk voor duurzame bosbouw heeft.

1. Bepaal waar je tegels gaat vervangen

De plek waar je tegels gaat vervangen is belangrijk voor de volgende stappen: komt er veel licht? Blijft de grond er lang nat of droogt die snel uit? Dit is van belang bij de keuze voor planten.

Als je weet hoe groot deel van je tegels je gaat vervangen, kun je ook berekenen hoeveel kubieke meter tuinaarde je nodig hebt. Dat kan door de oppervlakte van het verwijderde terras te vermenigvuldigen met 30 cm diepte (zie stap 3).

2. Verwijder de tegels

Wrik de tegels los met de spade. De tegels kun je hergebruiken, bijvoorbeeld in een stapelmuurtje of voor het maken van een afwatergootje wanneer je de regenpijp afkoppelt. Je kunt de tegels vaak ook tweedehands nog verkopen.

Man Met Schep Tegels Vervangen MC

3. Graaf het zand af

Het zand wat onder de tegels lag, moet je afgraven. Graaf minimaal 30 centimeter diep. Controleer bij je gemeente of het afgegraven zand kan worden opgehaald.

4. Vul de plek met tuinaarde

De vrijgekomen plek vul je met tuinaarde. Kies bij voorkeur biologische tuinaarde.

5. Plant of zaai de beplanting

De grond is nu klaar om beplant of ingezaaid te worden!

Man Plant Plantjes MC

6. Wanneer je niet voor planten kiest: plaats halfverharding of houten vlonders

Je kunt in plaats van planten ook kiezen voor halfverharding of houten vlonders. Je kunt er dan op lopen of zitten, en regenwater kan toch de grond in lopen. Je kunt kiezen voor natuurlijke halfverharding, zoals cacaodoppen, houtsnippers of boomschors. Deze moet je eens in de zoveel tijd aanvullen. Alternatieven zijn steenachtige materialen zoals grind, steenslag of schelpen. Die zijn geschikter voor delen waar je vaak loopt of zit. Waterdoorlatende klinkers of grasbetontegels zijn opties voor bijvoorbeeld een parkeerplaats.

Als je houten vlonders van geïmpregneerd hout gebruikt, zorg dan dat het hout niet direct de grond raakt. Dit kan door steunpunten op tegels te plaatsen. En vervang het hout zodra het tekenen van vergaan/rotten vertoont. Tegen onkruidgroei onder de vlonders helpt worteldoek. Kies voor biologisch afbreekbaar worteldoek: als dit na verloop van tijd uit elkaar valt, blijven er geen stukjes plastic achter in de natuur.