Praktisch over duurzaam

Sanitairreinigers

Bacteriën zitten graag op vervuilde of ruwe oppervlakken. Als je vuil en kalk op tijd verwijdert, heb je ook in je toilet geen bleekmiddel nodig.

Tips

 • 1

  Meng chloorbleekmiddel nooit met zure middelen (zoals kalkverwijderaar). Dan kan bijtend chloorgas ontstaan dat zeer giftig is.

 • 2

  Als je regelmatig schoonmaakt, is desinfecteren of gebruik van een 'hygiënische reiniger' niet nodig.

 • 3

  Sanitairreinigers met een milieukeurmerk zoals het Europese Ecolabel belasten het milieu zo weinig mogelijk. 

 • 4

  Schoonmaakazijn verwijdert kalk effectief. Een speciale sanitairreiniger is niet nodig.

Chloor is niet nodig

Chloorbleekmiddel wordt steeds minder gebruikt. Alleen in het toilet is dit middel nog vaak te vinden. Toch is dat niet nodig, zeker niet als je de wc regelmatig schoonmaakt.

Kalkaanslag eenvoudig verwijderen

bigstock-Person-Cleaning-The-Toilet-Sea-53806720-400x300.jpg

Zit er kalkaanslag in de toiletpot? Leg er dan een toiletpapiertje of doekje op dat is doordrenkt met schoonmaakazijn. Na een uurtje weken kun je de kalk wegspoelen.

Nooit mengen!

Meng chloorbleekmiddel nooit met zure schoonmaakmiddelen zoals toiletreinigers. Dan kan bijtend chloorgas ontstaan dat zeer giftig is. Ook in wc-blokjes zitten zure stoffen. Gebruik dus geen chloor in een toiletpot waarin een wc-blokje hangt.

Als chloorbleekmiddel wordt gemengd met ammonia ontstaan chlooramines, die irriterend zijn voor ogen en luchtwegen. Chlooramines kunnen ook ontstaan als chloorbleekmiddel in contact komt met urine. Laat dus geen chloor in de toiletpot staan.

Desinfecteren is meestal overbodig

In de winkel kun je speciale 'hygiënische reinigers' kopen voor de keuken of badkamer. Hier zit een beetje bleekmiddel in, dat een desinfecterende werking heeft. Maar desinfecteren is alleen nodig als iemand in huis een besmettelijke ziekte heeft. Vraag in dat geval aan je huisarts of desinfecteermiddelen nodig zijn.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.