Praktisch over duurzaam

Groene aanslag en onkruid op tegels

Heb jij last van groene aanslag op je stoepje of terras of staat het onkruid hoog tussen je tegelvoegen? De beste remedie is voorkomen. Bestrijden kan met een handige haakvormige voegenkrabber, bezem of heet water.

Hoe minder tegels je in je tuin hebt, hoe minder water er blijft liggen. Dan krijgt aangroei van mos ook minder kans. Met te veel tegels is je afwatering slecht. Als vuistregel: maak je terras en tuinpad niet groter dan nodig en bestraat maximaal 40% van je tuin. Veel mensen denken dat een betegelde tuin minder werk is dan een plantentuin. Dat is een misverstand. Te veel tegels is juist meer werk: op ongebruikte stukken terras krijg je sneller last van groene aanslag en onkruid. Het minste werk is een tuin met slimme bodembedekkers

5 tips tegen groene aanslag en onkruid

 • 1

   Leg je nieuwe pad of terras aan op schoon zand met daaronder (biologisch afbreekbaar) worteldoek.

 • 2

  Veeg je terras of stoepje regelmatig. Daarmee verwijder je zaailingen en mos voordat ze zich vast kunnen zetten op je tegels.

 • 3

  Tussen tegels of klinkers is een stalen voegenborstel of haakvormig onkruidwiedertje uiterst effectief.

 • 4

  Gaat het echt niet weg met bezemen of krabben? Gebruik heet water, een hogedrukspuit of een onkruidbrander. Dit kost wel energie en water. 

 • 5

  Gebruik geen huismiddeltjes zoals schoonmaakazijn. Pas op met groene aanslagreinigers, katten kunnen hun tong verbranden door het spul. 

Video: tegels vrij van groene aanslag en onkruid

Hoe voorkom je onkruid op je terras?

Voorkomen is altijd het beste. Door regelmatig je terras of stoepje te vegen krijgen ontkiemend onkruid en groene aanslag geen kans. 

Geef onkruid onder de stenen geen kans

Naast regelmatig vegen kun je bij de aanleg van het terras ook op een paar dingen letten. Gebruik schoon zand, zodat onkruid moeilijk kan kiemen. En leg worteldoek onder je tegels of grindpaadje. In tuincentra of via webwinkels  kun je biologisch afbreekbare worteldoek kopen, te herkennen aan het OK compost keurmerk. Bovendien bestaat er speciaal onkruidwerend voegmiddel in plaats van zand tussen de klinkers, dat ontkiemend onkruid tegengaat en toch waterdoorlatend is.

Regelmatig vegen en krabben

Onkruid, algen (groene aanslag) en mos krijgen weinig kans op jouw terras als je dit regelmatig veegt. Kruipt het onkruid toch tussen de tegels of stenen door, probeer het er dan eerst met de hand uit te trekken. Een handig hulpje is de voegenborstel of het haakvormige krabbertje die je in elk tuincentrum kunt kopen. 

En anders: water en vuur

Als bestrijding met de hand niet lukt, dan kun je onkruid en groene aanslag met warmte of waterkracht bestrijden. Bezemen en krabben is een betere keuze voor het milieu want voor de apparaten is energie en water nodig. 

 • Giet eerst kokend water over het onkruid tussen de voegen. Groene aanslag kun je van het terras schrobben met een emmer heet water. Bekijk de warm water bespaartips
 • Met een hogedrukreiniger spuit je bestrating schoon. Pas daarbij wel op: als je voegen en poriën van tegels openspuit kan groene aanslag versneld aangroeien. Een hogedrukreininger kost energie en water en de herrie kan geluidsoverlast veroorzaken.  
 • Met een onkruidbrander schroei je enkele seconden het onkruid. Dit sterft niet direct, maar pas enkele dagen later. De wortels bereik je zo niet, dus het onkruid komt uiteindelijk weer terug. Houd altijd afstand van brandbare materialen en zet een emmer water klaar voor als het misgaat.

Groene aanslag voorkomen

Minder tegels betekent ook minder groene aanslag. Leg alleen steen op stukken waar je loopt of zit. Ongebruikte stukken vallen sneller ten prooi aan groene aanslag of onkruid. En zorg dat water goed weg kan lopen zodat algen en mos geen kans krijgen. Regenwater moet niet op tegels blijven liggen en snel naar de grond gaan. Droge tegels en stenen zijn een slechte voedingsbodem voor deze ongewenste plantjes. 

Chemische bestrijding (gif)

Op je tegels en terras moet je extra oppassen met bestrijdingsmiddelen. Dat komt doordat chemische middelen minder hechten op bestrating dan op de open grond. Van een bestrijdingsmiddel op verharding stroomt de helft af naar het riool en oppervlaktewater, 30 procent spoelt uit naar bodem/grondwater, slechts de overige 20 procent wordt opgenomen door het onkruid dat je wilt bestrijden. Voor verhardingen zijn dan ook minder chemische middelen toegestaan dan voor open grond. Glyfosaat mag om die reden bijvoorbeeld niet op verhardingen gebruikt worden.  

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn per definitie giftig. Gebruik deze middelen dus liever niet. Wil je toch bestrijdingsmiddelen gebruiken, koop dan alleen middelen met een toelating van het Ctgb en volg de gebruiksaanwijzing nauwkeurig op! Lees hier hoe en waarom.

Relatief onschuldige middelen

Middelen met natriumhypochloriet zijn een relatief onschuldig bestrijdingsmiddel tegen mos, of algen op tegelpaden (maar ook gevel, balkon of plantenbak). Volg wel goed de gebruiksaanwijzing: vermijd contact met de huid, en meng niet met schoonmaakmiddelen. Het middel breekt snel af. Datzelfde geldt voor middelen met organische vetzuren zoals azijnzuur en nonaanzuur tegen onkruid. Gebruik alleen middelen met deze stoffen die speciaal bedoeld zijn voor bestrijding op verhardingen en dus geen schoonmaakazijn.

De middelen die zijn toegestaan op verhardingen herken je aan het toelatingsnummer van het Ctgb op de verpakking. Let op: deze middelen beschadigen alle planten waarmee ze in contact komen en kunnen ook schadelijk zijn voor het bodemleven, zoals grondnestelende bijen. Voor al deze middelen geldt daarom: pas op met gebruik naast sloten en vijvers en volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking zorgvuldig op voor zowel je eigen veiligheid als die van de natuur.

Pas op met 'quats' en MH

Op half-open verhardingen zoals tegelpaden mogen ook nonaanzuur (ook wel pelargonzuur) met de kiemremmer maleine hydrazide (MH), en quaternaire ammonium verbindingen ('quats') gebruikt worden. Beide stoffen zijn giftig voor waterdieren. Gebruik middelen met deze stoffen dus niet in de buurt van water en ook niet als het gaat regenen. Let bovendien op met maleine hydrazide: dit wordt onwerkzaam in combinatie met zeep. Bovendien moet je goed opletten of je de quats (zoals de variant DDAC) eventueel nog moet verdunnen. Dierenartsen krijgen regelmatig katten met een verbrande tong in de praktijk. Dit komt doordat middelen met quats brandwonden kunnen veroorzaken op de kattentong. Katten likken aan met het spul behandelde tegels, of aan pootjes en vacht die in contact komt met het middel. Zorg dus dat huisdieren uit de buurt blijven als je dit middel gebruikt. 

Lever restanten van alle bestrijdingsmiddelen in bij het Klein Chemisch Afval.

Huismiddelen: niet doen

Schoonmaakmiddelen die je binnenshuis gebruikt zoals schoonmaakazijn, chloor, groene zeep, zout en bleekwater, zijn niet toegelaten voor het bestrijden van onkruid en groene aanslag. Ze lijken onschadelijk, maar buiten kunnen ze ongewenste effecten hebben. 

Grof/hard steenzout wordt als onkruidzout verkocht tegen onkruid tussen tegels. Het heeft hier echter geen toelating meer voor. Als je het gebruikt op je tegels of stenen, spoelt het naar de bodem en het water. Daar is het schadelijk voor bijvoorbeeld bomen, en het kan zorgen voor verzilting van het oppervlaktewater. 

Meer informatie

Je vindt nog veel meer informatie over tuinieren zonder chemische bestrijdingsmiddelen op het breed gedragen informatieplatforms OnkruidVergaat.nl en De Levende Tuin. Of kijk op avvn.nl

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.