Praktisch over duurzaam

Groene aanslag en onkruid op tegels

Heb jij last van groene aanslag op je stoepje of terras of staat het onkruid hoog tussen je tegelvoegen? De beste remedie is voorkomen. Bestrijden kan met een handige haakvormige voegenkrabber of heet water.

Hoe minder tegels je in je tuin hebt, hoe minder water er kan stagneren en hoe minder aangroei van mos je daardoor hebt. Met te veel tegels is je afwatering  slecht. Als vuistregel: je hebt niet meer dan 30 procent van je tuin nodig voor terras en tuinpad. Veel mensen denken dat een betegelde tuin minder werk is dan een plantentuin. Dat is onjuist. Te veel tegels is juist meer werk. Het minste werk is een tuin met slimme bodembedekkers

5 tips tegen groene aanslag en onkruid

 • 1

   Leg je nieuwe pad of terras aan op schoon zand met daaronder worteldoek.

 • 2

  Veeg je terras of stoepje regelmatig. Daarmee verwijder je zaailingen en mos voordat ze zich vast kunnen zetten op je tegels.

 • 3

  Tussen tegels of klinkers is een stalen voegenborstel of haakvormig onkruidwiedertje uiterst effectief.

 • 4

  Met heet water, hogedrukspuit of een onkruidbrander kan je met weinig inspanning het bovengrondse deel van onkruiden aanpakken.

 • 5

  Pas op met groene aanslagreinigers en huisdieren. Katten kunnen hun tong verbranden door het spul. 

Video: tegels vrij van groene aanslag en onkruid


Hoe voorkom je onkruid op je terras?

bigstock-Dandelions-Grow-Between-Concre-63492478-400x300.jpg

Voorkomen is altijd het beste. Door regelmatig je terras of stoepje te vegen krijgen ontkiemend onkruid en groene aanslag geen kans. 

Zorg dat onkruid niet kan groeien onder je terras

Gebruik schoon zand bij de aanleg van je terras, zodat onkruid moeilijk kan kiemen. En leg worteldoek onder je tegels of grindpaadje. In tuincentra of via online tuinwinkels kun je ook biologisch afbreekbare worteldoek kopen. Bovendien bestaat er speciaal onkruidwerend voegmiddel in plaats van zand tussen de klinkers, dat ontkiemend onkruid tegengaat en toch waterdoorlatend is.

Krabben

Onkruid, algen (groene aanslag) en mos krijgen weinig kans op jouw terras als je dit regelmatig veegt. Kruipt het onkruid toch tussen de tegels of stenen door, probeer het er dan eerst met de hand uit te trekken. Een handig hulpje is de voegenborstel of het haakvormige krabbertje die je in elk tuincentrum kunt kopen. 

Water en vuur

Als bestrijding met de hand niet lukt, dan kun je onkruid en groene aanslag met warmte of waterkracht bestrijden:

 • Giet kokend water over het onkruid tussen de voegen. Groene aanslag kun je van het terras schrobben met een emmer heet water.
 • Met een hogedrukreiniger wordt de bestrating mooi schoon, maar het gebruik kent een aantal nadelen, zoals onbedoeld openspuiten van voegen en het openspuiten van de poriën van de tegels. Hierdoor krijgt de groene aanslag meer mogelijkheden om zich vast te zetten en te groeien, waardoor nieuwe aangroei juist versneld wordt. Een hogedrukreiniger maakt daarnaast vaak langdurig herrie, ook dit kan voor overlast zorgen. 
 • Met een onkruidbrander schroei je enkele seconden het onkruid. Dit sterft niet direct, maar pas enkele dagen later. De wortels bereik je zo niet, dus het onkruid komt uiteindelijk weer terug. Houd altijd afstand van brandbare materialen en zet een emmer water klaar voor als het misgaat.

Al deze methodes kennen als milieunadeel dat er energie voor nodig is.

Groene aanslag voorkomen

Algen en mos op terrastegels voorkom je ook door een goede afwatering. Door regenwater goed in de grond te laten infiltreren en te voorkomen dat het over jouw pad of terras stroomt, vermijd je groene aanslag. Droge tegels en stenen zijn een slechte voedingsbodem voor deze ongewenste plantjes. 

Chemische bestrijding

Gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen op verhardingen zoals tegels en terrassen belast het milieu meer dan het toepassen van dezelfde middelen op de grond. Het bestrijdingsmiddel hecht zich nauwelijks aan het oppervlak, en spoelt met de volgende regenbui weg. Van iedere kilogram herbicide die op verhardingen wordt toegepast, stroomt de helft af naar het riool en oppervlaktewater, 30 procent spoelt uit naar bodem/grondwater, de overige 20 procent wordt opgenomen door het onkruid. Voor verhardingen zijn dan ook minder chemische middelen toegestaan dan voor open grond. Glyfosaat mag om die reden bijvoorbeeld niet op verhardingen gebruikt worden. 

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn per definitie giftig. Gebruik deze middelen dus liever niet. Wil je toch bestrijdingsmiddelen gebruiken, koop dan alleen middelen met een toelating van het Ctgb en volg de gebruiksaanwijzing nauwkeurig op! Lees hier hoe en waarom.

Relatief onschuldig

Middelen met natriumhypochloriet zijn een relatief onschuldig bestrijdingsmiddel tegen mos, of algen op tegelpaden (maar ook gevel, balkon of plantenbak). Volg wel goed de gebruiksaanwijzing: vermijd contact met de huid, en meng niet met schoonmaakmiddelen. Het middel breekt snel af. Datzelfde geldt voor middelen met organische vetzuren zoals azijnzuur en nonaanzuuur tegen onkruid. Dit zijn de enige middelen die zijn toegestaan op gesloten verhardingen, zoals een betegelde tuin. Ze beschadigen het plantenmateriaal waarmee ze in contact komen. Voor alle middelen geldt: pas op met gebruik naast sloten en vijvers.

Pas op met 'quats' en MH

Op half-open verhardingen zoals tegelpaden mogen ook nonaanzuur (ook wel pelargonzuur) met de kiemremmer maleine hydrazide (MH), en quaternaire ammonium verbindingen ('quats') gebruikt worden. Beide stoffen zijn giftig voor waterdieren. Gebruik middelen met deze stoffen dus niet in de buurt van water en ook niet als het gaat regenen. Let bovendien op met maleine hydrazide: dit wordt onwerkzaam in combinatie met zeep. Bovendien moet je goed opletten of je de quats (zoals de variant DDAC) eventueel nog moet verdunnen. Dierenartsen krijgen regelmatig katten met een verbrande tong in de praktijk. Dit komt doordat middelen met quats brandwonden kunnen veroorzaken op de kattentong. Katten likken aan met het spul behandelde tegels, of aan pootjes en vacht die in contact komt met het middel. Zorg dus dat huisdieren uit de buurt blijven als je dit middel gebruikt. 

Lever restanten van alle bestrijdingsmiddelen in bij het Klein Chemisch Afval.

Huismiddelen: niet doen

Schoonmaakmiddelen die je binnenshuis gebruikt zoals schoonmaakazijn, chloor, groene zeep, zout en bleekwater, zijn niet toegelaten voor het bestrijden van onkruid en groene aanslag. Ze lijken onschadelijk, maar buiten kunnen ze ongewenste effecten hebben. 

Grof/hard steenzout wordt als onkruidzout verkocht tegen onkruid tussen tegels. Het heeft hier echter geen toelating meer voor. Als je het gebruikt op je tegels of stenen, spoelt het naar de bodem en het water. Daar is het schadelijk voor bijvoorbeeld bomen, en het kan zorgen voor verzilting van het oppervlaktewater. 

Meer informatie

Je vindt nog veel meer informatie over tuinieren zonder chemische bestrijdingsmiddelen op het breed gedragen informatieplatforms OnkruidVergaat.nl en De Levende Tuin. Of kijk op avvn.nl

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.