Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Groene aanslag en onkruid op tegels

Heb jij last van groene aanslag op je stoepje of terras of staat het onkruid hoog tussen je tegelvoegen? De beste remedie is voorkomen. Bestrijden kan met een handige haakvormige voegenkrabber of heet water.

Hoe minder tegels je in je tuin hebt, hoe minder water er kan stagneren en hoe minder aangroei van mos je daardoor hebt. Met te veel tegels is je afwatering slecht. Als vuistregel: je hebt niet meer dan 30 procent van je tuin nodig voor terras en tuinpad. Veel mensen denken dat een betegelde tuin minder werk is dan een plantentuin. Dat is onjuist. Te veel tegels is juist meer werk. Het minste werk is een tuin met slimme bodembedekkers

 • 1

   Leg je nieuwe pad of terras aan op schoon zand met daaronder worteldoek.

 • 2

  Veeg je terras of stoepje regelmatig. Daarmee verwijder je zaailingen en mos voordat ze zich vast kunnen zetten op je tegels.

 • 3

  Tussen tegels of klinkers is een stalen voegenborstel of haakvormig onkruidwiedertje uiterst effectief.

 • 4

  Met heet water of een onkruidbrander kan je met weinig inspanning het bovengrondse deel van onkruiden aanpakken.

Voorkom onkruid op je terras

bigstock-Dandelions-Grow-Between-Concre-63492478-400x300.jpg

Voorkomen is altijd het beste. Door regelmatig je terras of stoepje te vegen krijgen ontkiemend onkruid en groene aanslag geen kans. 

Zorg dat onkruid niet kan groeien onder je terras

Gebruik schoon zand bij de aanleg van je terras, zodat onkruid moeilijk kan kiemen. En leg worteldoek onder je tegels of grindpaadje. In tuincentra of via online tuinwinkels kun je ook biologisch afbreekbare worteldoek kopen. Bovendien bestaat er speciaal onkruidwerend voegmiddel in plaats van zand tussen de klinkers, dat ontkiemend onkruid tegengaat en toch waterdoorlatend is.

Krabben

Onkruid, algen (groene aanslag) en mos krijgen weinig kans op jouw terras als je dit regelmatig veegt. Kruipt het onkruid toch tussen de tegels of stenen door, probeer het er dan eerst met de hand uit te trekken. Een handig hulpje is de voegenborstel of het haakvormige krabbertje die je in elk tuincentrum kunt kopen. 

Schroeien

Als bestrijding met de hand niet lukt, dan kun je onkruid met warmte bestrijden:

 • Giet kokend water over het onkruid tussen de voegen. 
 • Met een onkruidbrander schroei je enkele seconden het onkruid. Dit sterft niet direct, maar pas enkele dagen later. De wortels bereik je zo niet, dus het onkruid komt uiteindelijk weer terug. Houd altijd afstand van brandbare materialen en zet een emmer water klaar voor als het misgaat.

Groene aanslag voorkomen

Algen en mos op terrastegels voorkom je ook door een goede afwatering. Door regen water goed in de grond te laten infiltreren en te voorkomen dat het over jouw pad of terras stroomt, vermijd je groene aanslag. Droge tegels en stenen zijn een slechte voedingsbodem voor deze ongewenste plantjes. 

Schrobben of spuiten

Groene aanslag kun je van het terras schrobben met een emmer heet water.

Chemische bestrijding

Kies je voor chemische bestrijding, koop dan alleen middelen met een toelating van het Ctgb. Lees hier hoe en waarom. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn per definitie giftig. Gebruik deze middelen dus liever niet. Wil je toch bestrijdingsmiddelen gebruiken, volg dan de gebruiksaanwijzing nauwkeurig op!

Relatief onschuldig

Middelen met natriumhypochloriet zijn een relatief onschuldig bestrijdingsmiddel tegen mos, of algen op bestrating (maar ook gevel, balkon of plantenbak). Het middel breekt snel af. Datzelfde geldt voor middelen met organische vetzuren zoals azijnzuur en nonaanzuuur tegen onkruid. Ze beschadigen het plantenmateriaal waarme ze in contact komen. Pas wel op met gebruik naast sloten of vijvers.

Pas op met 'quats'

Quaternaire ammonium verbindingen ('quats') zijn giftig voor waterdieren. Gebruik middelen met deze stoffen dus niet in de buurt van water en niet als het gaat regenen.

Lever restanten van alle bestrijdingsmiddelen in bij het Klein Chemisch Afval.

Huismiddelen: niet doen

Middelen die je binnenshuis gebruikt zoals schoonmaak- en keukenazijn, keukenzout, chloor en bleekwater zijn niet toegelaten voor het bestrijden van onkruid en groene aanslag. Ze lijken onschadelijk, maar buiten kunnen ze ongewenste effecten hebben. 

Meer informatie

Je vind nog veel meer informatie over tuinieren zonder chemische bestrijdingsmiddelen op het breed gedragen informatieplatform OnkruidVergaat.nl. Of kijk op avvn.nl

Terug naar boven