Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Bereken je CO2-uitstoot

Hoeveel broeikasgas stoot jouw huishouden precies uit? Milieu Centraal rekent het je voor! Een gemiddeld huishouden stoot jaarlijks direct 8 ton CO2 uit door energie in huis en vervoer. Daarbovenop komt nog eens 15 ton aan indirecte CO2-uitstoot voor onder meer voeding en kleding.

Bereken_uw_CO2_uitstoot-2011.jpg

Elk huishouden veroorzaakt door vervoer, gasverbruik en elektriciteit in huis een mengsel van broeikasgassen, waaronder CO2. Omgerekend naar alleen CO2 komt er jaarlijks gemiddeld 8 ton (8.000 kilogram) kooldioxide vrij per huishouden. Om met bomen deze huishoud-CO2 te compenseren, moeten ruim 400 bomen een jaar lang groeien.

Heb je een idee van de CO2-uitstoot van jouw huishouden? Ligt die onder of boven het gemiddelde? Bereken jouw CO2-uitstoot met de CO2-calculator huishoudens.

Bereken jouw CO2-uitstoot!

Ontdek of jouw huishouden meer of minder CO2 uitstoot dan gemiddeld.

Doe nu de test!

Tips CO2-uitstoot verlagen

 • 1

  De grootste vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, ontstaat door energie besparen. Daarmee ga je milieu- en klimaatproblemen tegen. Ook bespaar je daarmee op je energierekening en brandstofkosten.

 • 2

  Verder draagt jouw keuze voor duurzame energiebronnen bij aan het tegengaan van klimaatverandering, omdat die minder CO2-uitstoot veroorzaken.

 • 3

  De uitstoot van CO2 die je ondanks besparing en duurzame energie nog uitstoot kun je ten slotte ook compenseren: klimaatcompensatie.

CO2-uitstoot van een gemiddeld huishouden

Hoeveel CO2 een gemiddeld huishouden uitstoot, zie je op deze afbeelding. 

Klimaatklappers met logo en tekst 2016.jpg

Bekijk de klimaatklappers als animatie (werkt het beste op nieuwere apparaten).

Voorbeelden huishoudens

Hieronder volgen drie rekenvoorbeelden, voor drie veel voorkomende huishoudens: een gezin met twee kinderen, een ouder echtpaar en een alleenstaande.

Gezin: Frans, Janneke en de kinderen

vakantiegezin.jpg

Frans en Janneke hebben twee kinderen, Bella en Marijke. Ze wonen in een flink rijtjeshuis in Almere. Het gezin rijdt in een Renault Scenic op diesel. Die wordt intensief gebruikt. Hans rijdt 30.000 km per jaar voor zijn werk; privé komt daar nog eens 10.000 km bij. Frans, Janneke en de kinderen gaan het liefst met de auto naar Zuid-Frankrijk op vakantie; en als het erin zit elk jaar met het gezin op wintersportvakantie naar Oostenrijk.

Uitstoot broeikasgas gezin

Bron Verbruik / jaar CO2 (equivalenten) / jaar
Aardgas 1.800 m3 3.380 kg
Elektriciteit 4.500 kWh 1.600 kg
Auto (diesel) 40.000 km 9.370 kg
Totaal per jaar 14.350 kg

Echtpaar: Frits en Rita

oudere- man-vrouw.jpg

Frits en Rita zijn gepensioneerd. Zij hebben hun riante gezinswoning enkele jaar geleden ingeruild voor een luxe appartement. Ze gaan er veel op uit in de weekends en nemen daarvoor geregeld de trein. De meer afgelegen plekken bereiken Frits en Rita met hun Opel Agila. Twee keer per jaar bezoeken ze hun dochter en kleinkind in Spanje. Daar maken ze dan een fijne lange vakantie van.

Uitstoot broeikasgas echtpaar

Bron Verbruik / jaar CO2 (equivalenten) / jaar
Aardgas 1.200 m3 2.250 kg
Elektriciteit 2.500 kWh 890 kg
Auto (benzine) 12.000 km 2.120 kg
Trein 1.000 km 40 kg
Vliegen Retour Amsterdam-Barcelona, 2 personen, 2x per jaar 1.760 kg
Totaal per jaar 7.060 kg

Alleenstaande: Eleni

vrouwen-strand.jpg

Eleni woont op zichzelf in een driekamerflat. Ze heeft een parttime baan waarvoor ze dagelijks 35 km heen en weer rijdt met haar Volkswagen Polo. Eleni houdt genoeg geld en tijd over om veel leuke dingen te doen. Ze gaat vaak weekends weg en minstens drie keer per jaar gunt ze zichzelf een lange of korte vakantie. Afgelopen jaar is ze met een vriendin naar Thailand geweest, heeft ze een tweeweekse groepsreis naar Vietnam ondernomen en een week doorgebracht bij familie in Griekenland.

Uitstoot broeikasgas alleenstaande

Bron Verbruik / jaar CO2 (equivalenten) / jaar
Aardgas 1.000 m3 1.880 kg
Elektriciteit 2.300 kWh 820 kg
Auto (benzine) 20.000 km 3.540 kg
Vliegen Retour Bangkok, retour Hanoi en retour Kos 5.500 kg
Totaal per jaar 11.740 kg

Bronnen van broeikasgas

In de tabel staat hoeveel broeikasgas er door huishoudelijke bronnen gemiddeld vrijkomt. De uitstoot is uitgedrukt in CO2-equivalenten. Dat betekent dat voor elk type broeikasgas dat vrijkomt, het broeikaseffect is omgerekend naar een CO2-hoeveelheid met hetzelfde effect, om goed te kunnen vergelijken. Het indirecte energieverbruik is hier niet meegenomen.

Uitstoot broeikasgas gemiddeld huishouden

Bron Verbruik* / jaar CO2 (equivalenten) / jaar
Aardgas 1.500 m3 2.800 kg
Elektriciteit 3.300 kWh 1.200 kg
Auto 11.500 km* 2.500 kg
Vliegreizen 5.300 km* 1.000 kg
OV 2.200 km trein en 700 km bus, tram, of metro* 200 kg
Totaal per jaar 7.700 kg

*) Bij berekening van de gemiddelde afstand, zijn ook huishoudens meegenomen die geen auto hebben, nooit vliegen of nooit met het OV reizen. Daardoor zal de relatieve totale CO2-bijdrage in werkelijkheid hoger uitvallen voor de huishoudens die wel een auto hebben, vliegreizen maken of gebruik maken van het OV.

Ook belangrijk: indirecte CO2

Huishoudens gebruiken zelf energie voor verwarming, warm water, elektrische apparaten en vervoer. De CO2-uitstoot die hierdoor ontstaat noemen we ‘directe’ CO2-uitstoot. Daarnaast zorgen ze ook voor CO2-uitstoot op andere plekken. Dat noemen we ‘indirecte’ CO2-uitstoot. Het gaat dan om CO2 dat vrijkomt bij de productie, verpakking en het vervoer van bijvoorbeeld voedsel, kleding, apparaten en andere spullen die we kopen. Ook dat zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen.

In totaal zorgt een huishouden voor een indirecte uitstoot van broeikasgassen van 15 ton (15.000 kilo). Daarvan komt 6 ton voor rekening van voeding en ruim 3 ton voor huis en inrichting,

Alles bij elkaar zorgt een huishouden in totaal voor 23 ton aan CO2-uitstoot: 8 ton aan directe uitstoot en 15 ton aan indirecte uitstoot.

Lees meer op Voeding en Kleding.

Meer informatie

 • Besparen op brandstofkosten? Kijk op Vervoer. Heb je een oude auto, of rijd je in een grotere auto dan je eigenlijk nodig hebt? Dan kun je overwegen deze in te ruilen voor een nieuwere, zuinige en schone auto. Lees verder op Zuinige auto kopen.
 • Benieuwd hoe je CO2-uitstoot kunt compenseren? Kijk op Klimaatcompensatie.
Terug naar boven