Melk, zuiveldrank en zuivelvervangers

Twee glazen volle melk. Ga zuinig om met zuivel.

Let op het juiste keurmerk

Keurmerkenwijzer Drink je melk? Kijk dan voor een milieuvriendelijke keuze op welk (top)keurmerk je moet letten. Check het hier
Zuivel drinken zoals melk, drinkyoghurt en karnemelk is goed voor je gezondheid. De zuivelindustrie heeft echter grote klimaatimpact, dus het scheelt als je zuinig met zuivel omgaat. Drink niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid en probeer verspilling te voorkomen. Wist je dat we in Nederland een kwart van de gekochte zuiveldrank weggooien?

In Nederland drinken we gemiddeld 8 glazen zuiveldrank per persoon per week. De hoge klimaatbelasting komt doordat koeien bij hun spijsvertering methaan uitstoten, wat een sterk broeikasgas is. Ook bij de productie van het veevoer en uit de mest komen broeikasgassen vrij.

Tips voor zuivel

  1. 01

    Voorkom verspilling en koop zuiveldrank op maat zodat je niks hoeft weg te gooien.

  2. 02

    Drink niet meer zuivel(vervangers) dan je voor je gezondheid nodig hebt (zie Schijf van Vijf). Tel ook de melk in je koffie verkeerd of smoothie mee met de aanbevolen hoeveelheid.

  3. 03

    Zuivel moet gekoeld bewaard worden op 4 graden. Zet het pak direct terug in de koelkast. Lees ook over een energiezuinige koelkast.

  4. 04

    De klimaatbelasting van plantaardige zuivelvervangers is lager. Check wel de tips van het voedingscentrum over eiwit, calcium en vitamine B12.

  5. 05

    Let op topkeurmerken voor zuivel en check wat het zegt over duurzaamheid.

Hoe kun je verspilling voorkomen?

Van alle zuiveldranken die we kopen verspillen we een kwart. Wie het klimaat wil sparen kan er dus op letten niet meer zuivel te kopen dan je op krijgt en de drank op de juiste manier te bewaren. De datum op de verpakking is een THT (Tenminste Houdbaar Tot) datum. Dit betekent dat de kwaliteit tot die datum gegarandeerd goed is. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product verminderen. Je kunt het dan vaak nog wel veilig drinken. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of je (karne)melk of yoghurtdrank nog goed is. Ziet het er nog goed uit, ruikt het niet zuur en is de smaak nog lekker? Dan kun je er nog gewoon van drinken en hoef je niks weg te gooien.

Langere houdbaarheid

Je kunt de houdbaarheid van je melk of andere zuiveldrank verlengen door zuivel op de juiste manier te bewaren. Zorg dat de koelkast koud genoeg staat - op 4 graden - en zet zuiveldranken zo snel mogelijk na gebruik terug in de koelkast.

Plantaardige zuivelvervangers

De klimaatimpact van zuivelvervangende dranken zoals sojadrank is veel lager dan die van zuiveldranken. Dit komt doordat de productie van plantaardige producten minder energie kost dan de productie van dierlijke producten. Ook komen er geen broeikasgassen vrij uit dieren en uit hun mest. Voor je gezondheid is het wel belangrijk om dan te kiezen voor een zuiveldrank met voldoende eiwit (20% van de energie uit eiwit) en toegevoegd calcium (≥ 80 mg/100 g) en vitamine B12 (≥ 0,24 mg/100 g) en bij voorkeur minder dan 6 g suiker/100 g.

Wist je dat De klimaatimpact van schapenmelk en geitenmelk is hoger dan die van koemelk. Dit komt door de grote melkproductie van koeien.

De impact van de verpakking

Vroeger kwam de melkboer langs de deur met glazen statiegeldflessen, maar tegenwoordig zit de meeste zuiveldrank in een pak. Een groot formaat verpakking is milieuvriendelijker dan een kleiner pak met minder inhoud. Maar een grote verpakking heeft geen zin als het niet op gaat. Daarom: koop op maat om verspilling te voorkomen. Verder kun je milieuwinst halen door gebruikte verpakkingen op de juiste manier te scheiden bij je afval.

Keurmerken voor zuivel

Er zijn diverse keurmerken te vinden op verpakkingen van zuivel en zuivelvervangers, waaronder een aantal topkeurmerken. Sommige keurmerken op zuivel stellen eisen op het gebied van klimaat, bijvoorbeeld door een maximum te stellen aan de hoeveelheid veroorzaakte CO2-uitstoot per liter melk of veehouders te verplichten groene stroom te gebruiken.

Andere keurmerken richten zich meer op andere duurzaamheidsaspecten dan klimaat. Denk aan biologische landbouw of alleen dierenwelzijn. En er zijn keurmerken (zoals FSC) die garanderen dat de papiervezels in de verpakking van duurzame herkomst zijn. Je kunt alle keurmerken op zuivel bekijken in de Keurmerkenwijzer.