Praktisch over duurzaam

Klein chemisch afval (kca)

Klein chemisch afval (kca) is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval, van spaarlampen en batterijen tot gootsteenontstopper en verf. Lever klein chemisch afval altijd op de juiste manier in.

header-afval-scheiden-kca-credit-chantal-bekker-18-800x600.jpg

Een groot deel van de (schadelijke) stoffen in kca kan worden hergebruikt. Daarvoor is het belangrijk dat je het kca gescheiden inlevert: het kan dan op de juiste manier worden verwerkt. Stoffen die niet geschikt zijn voor recycling worden onder speciale omstandigheden verbrand of gestort, zodat ze geen schade toebrengen aan het milieu.

Als kca bij het restafval belandt, kan het verschillende problemen geven: sommige stoffen kunnen gevaarlijk zijn voor de vuilnisophalers, andere stoffen vervuilen de lucht, bodem of het grondwater als ze met het restafval worden verbrand of gestort.

Afvalscheidingswijzer: kca of niet?

Van medicijnen tot kwastenreiniger: wat hoort bij het kca? Met de Afvalscheidingswijzer vind je met gemak de juiste bak!

Vind de juiste bak

Tips klein chemisch afval inleveren

  • 1

    Klein chemisch afval (kca) kun je inleveren bij de milieustraat of afvalscheidingsstation van je gemeente.

  • 2

    Batterijen, spaarlampen en tl-buizen kun je ook inleveren bij speciale inzamelbakken bij winkels en bouwmarkten.

  • 3

    Medicijnen en injectienaalden kun je ook inleveren bij de apotheek waar je ze gehaald hebt.

Wel bij KCA Niet bij KCA
Accu, batterij Ammonia, spiritus
Benzine, motorolie, afgewerkte olie, remolie, oliefilters Armatuur van lampen
Bestrijdingsmiddel Balpen, viltstiften
Etsvloeistof (salpeterzuur, zwavelzuur) Bleekwater, ontsmettingsmiddel
Fotofixeermiddel, foto-ontwikkelaar Cd, diskette
Gootsteenontstopper vloeibaar Cosmetica
Injectienaald Foto's, dia's
Kwikschakelaar Fotostopbad, negatieven
Kwikthermometer Geverfd hout, verduurzaamd hout
Lampenolie Halogeenlamp
Medicijnen Koperpoets, zilverpoets
Petroleum Nagellak, nagellakremover
Spaarlamp, tl- en ledlamp Snelontkalker
Verf, lak, beits Spuitbus (leeg)
Verfproducten als terpentine, thinner, afbijtmiddel, verfverdunner, kwastreiniger, kwastontharder, wasbenzine Lege verfblikken, kwasten met uitgeharde verf, lege flessen van terpentine enz.
Zoutzuur Videoband, cassettebandje
- Vlekverwijderaar

Lege verpakkingen kca: bij restafval

Lege verpakkingen van klein chemisch afval (bijvoorbeeld lege flessen van terpentine, wasbenzine, kwastreiniger en lege verfblikken) kun je bij het restafval doen. Ze mogen niet in de zak met plastic verpakkingen en blik.

Niet altijd kca-logo op het product

kca-logo-2010.jpg

Vroeger kon je klein chemisch afval makkelijk herkennen aan het kca-logo. Dit logo is echter afgeschaft. Op sommige producten staat het nog, maar ook producten zonder kca-logo kunnen bij het klein chemisch afval horen, en op sommige producten staat het onterecht. In de lijst hierboven zie je wat wel en niet bij het kca hoort. De Afvalscheidingswijzer vertelt je waar je het afval kwijt kunt.

Wat gebeurt er met het kca?

Een deel van de grondstoffen uit klein chemisch afval kan opnieuw worden gebruikt. Van het zink uit batterijen worden bijvoorbeeld dakgoten gemaakt. Het staal van batterijen en verfblikken wordt gebruikt voor spijkers en staaldraad. Cadmium komt weer terug in nieuwe batterijen.

Ook het glas van tl-lampen en spaarlampen wordt opnieuw gebruikt, bijvoorbeeld voor nieuwe lampen. Het waardevolle zilver uit foto-ontwikkelaar en -fixeer is weer bruikbaar. Olie wordt gebruikt als brandstof.

Speciale verbrandingsovens

KCA dat niet meer bruikbaar is, gaat naar speciale verbrandingsovens. Bij een zeer hoge temperatuur worden de schadelijke stoffen vernietigd; reinigingsinstallaties zuiveren de afvalgassen die daarbij vrijkomen. KCA dat niet kan worden gerecycled of verbrand, wordt veilig opgeslagen.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.