Vanaf 1 april ook statiegeld op blikjes

De statiegeldfles is niet meer weg te denken, en vanaf 1 april 2023 maakt Nederland ook kennis met het statiegeldblikje. Op drankblikjes zoals bier en frisdrank komt een statiegeldlogo, de blikjes hebben een waarde van 15 cent aan statiegeld. Hierdoor moet het zwerfafval van drankblikjes fors verminderen en hergebruik via recycling toenemen.

Jaarlijks belanden er zo'n 150 miljoen blikjes in het milieu. Lege drankblikjes van bijvoorbeeld bier en fris in de berm, sloot of in het park. Dit zwerfafval zorgt voor overlast, ongedierte, schade aan de natuur én hoge kosten voor het opruimen. En het is zonde, want blikjes kunnen goed gerecycled worden. Dat scheelt nieuwe grondstoffen en is beter voor het klimaat.

Inleveren kan bijna overal

Je kunt drankblikjes - net als plastic drankflessen – inleveren bij grote supermarkten, treinstations en bemande benzinestations (langs de snelweg). Op deze circa 5.000 locaties krijg je altijd je statiegeld terug. Cateraars, sportclubs en scholen mogen zelf bepalen of zij blikjes innemen en of zij het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel. Drankblikjes met statiegeld zijn te herkennen aan het statiegeldlogo. Zorg er wel voor dat de barcode goed gescand kan worden in de automaat. Bevat het blikje geen statiegeldlogo, dan kun je het niet inleveren. Het blikje kun je dan in de meeste gemeenten bij het PMD-afval afdanken of bij het restafval als je gemeente aan nascheiding doet. 

Wist je dat De automaat scant de barcode op het blikje. Bewaar je blikjes dus netjes en ongekreukt zodat de code goed is te scannen.

Zwerfafval tegengaan

Wat kun je doen? Elk jaar belanden er miljoenen kilo’s afval op straat of in het groen. Weten wat jij kunt doen om dat tegen te gaan? Zwerfafval