Meer woningeigenaren zien asbest als gevaar voor gezondheid

Asbestdak schuur Amsterdam. Asbestdak.
Het aantal mensen dat in asbest een gevaar ziet, stijgt. Uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat 44% van de eigenaren van oudere woningen onterecht denkt dat je altijd bij asbest uit de buurt moet blijven. Terwijl je - onder bepaalde voorwaarden – een kleiner asbestdak veilig zelf kunt vervangen. Op tijd kiezen voor een gezond dak is zelfs een slim idee om te voorkomen dat er door weer en wind nog meer asbestvezels vrijkomen uit de daken.

Schuurdak veilig vervangen met hulp van gemeente

Door asbestdaken, die beschadigd raken door weer en wind, te verwijderen komen er minder kankerverwekkende vezels in de lucht en grond terecht. Gemeenten die meedoen aan de Week van de Asbestvrije Schuur maken het vervangen van asbesthoudende schuurdaken makkelijker voor particulieren. Zij activeren inwoners en sommige bieden praktische ondersteuning. De schuureigenaren krijgen van gemeenten bijvoorbeeld gratis beschermende kleding en inpakmateriaal, informatie over hoe je veilig je asbestdak kunt verwijderen en/of gemeenten halen asbestafval in wijken op. In Hoeksche Waard zorgde deze aanpak er in 2021 voor dat 58 buurtbewoners in totaal 500 m2 asbestdak vervingen. Deze gerichte actieweek vindt plaats van maandag 12 tot en met zondag 18 september 2022 in gemeenten zoals Deventer, Oss en Raalte.

Stijging aantal dakeigenaren dat actie wil ondernemen

De bereidheid van dakeigenaren om hun asbestdak te verwijderen is flink gestegen. Nu geeft maar liefst 55% aan dat zij binnen twee jaar actie zouden ondernemen in het geval van een asbestdak, in 2020 was dit 30%. Dit blijkt uit onderzoek dat Milieu Centraal sinds 2016 tweejaarlijks uitvoert in Nederland onder eigenaren met een woning van vóór 1994. Vanaf dat jaar werd de toepassing van asbest verboden.

Noot voor de redactie:

Bij interesse om een wijkactie te bezoeken, dakeigenaren te interviewen of het consumentenonderzoek op te vragen: neem contact op met woordvoerder Lara Peters.

Milieu Centraal helpt woningeigenaren met een online advies-op-maat asbest op weg om te ontdekken wat een goede volgende stap is. Een infographic met tips en video’s helpt eigenaren asbestdaken te herkennen, verwijderen en een nieuw dak te plaatsen.
In maart 2020 tekenden provincies, gemeenten, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, brancheverenigingen en Milieu Centraal de Samenwerkingsverklaring aanpak asbestdaken. Deze partijen zetten gezamenlijk de schouders onder een volgende stap voor een asbestdakenvrij Nederland. De Week van de Asbestvrije Schuur vloeit voort uit deze samenwerking. Er is een gratis communicatietoolkit voor initiatiefnemers van wijkacties.

Contactgegevens

Lara Peters
Tel: 06 81166214
E-mail: [email protected]