Samen vergroenen tijdens de Week van de Groene Tuin

Vandaag start de vierde editie van de Week van de Groene Tuin. Deze week staat volledig in het teken van het vergroenen en verduurzamen van tuinen, balkons en straten. Elke dag worden er verschillende praktische tips gedeeld en inwoners gaan samen aan de slag om hun omgeving een stukje groener te maken. Een groene tuin is niet alleen leuk om naar te kijken, maar biedt ook veel voordelen.

Een groene tuin is klimaatbestendig

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme buien, meer neerslag, en langere perioden van droogte en hitte. Een groene tuin is beter voorbereid op deze gevolgen van klimaatverandering dan een betegelde tuin. Het regenwater kan goed weglopen in de grond en een groene tuin zorgt voor verkoeling in de zomer.

Een gezonde en plaagvrije tuin

Met een groene tuin of groen balkon verwelkomen mensen vogels, insecten en andere dieren. Deze helpen tuinen gezond en vrij van plagen te houden. Bijen helpen bijvoorbeeld bij de bestuiving van planten, vogels zijn dol op slakken en lieveheersbeestjes eten graag bladluis.

Een slim ingerichte tuin is ook onderhoudsvriendelijk. Wanneer kale stukken grond bedekt worden met bodembedekkers krijgt onkruid geen kans. Inheemse planten die van nature in Nederland voorkomen hebben minder onderhoud nodig. En het is een misverstand dat een betegelde tuin onderhoudsvriendelijker is: doordat regenwater minder goed kan weglopen in een betegelde tuin, ontstaat er groene aanslag op de tegels. In een groene tuin hoeven mensen dus minder te schrobben. In een natuurlijk ingerichte tuin, doet de natuur het werk.

Opening Week van de Groene Tuin

De Week van de Groene Tuin is vandaag, met alle partners en ambassadeur Janouk Kelderman, geopend in de gemeenschappelijke binnentuin van het ecologische woonproject Het Groene Dak in Utrecht. De binnentuin is een voorbeeld- en inspiratieplek als het gaat om het vergroenen van tuinen.

Groene acties

Tijdens de Week van de Groene Tuin worden elke dag handige tuintips gedeeld en organiseren partners van de campagne verschillende groene acties. Op weekvandegroenetuin.nl/acties staan alle activiteiten en winacties. Ook kunnen mensen meedoen aan een fotowedstrijd. Van de tien foto’s met de meeste stemmen kiest de Week van de Groene Tuin uiteindelijk twee winnaars die een groen cadeaupakket winnen met een tuinbon t.w.v. €200,-. Meer informatie is te vinden op weekvandegroenetuin.nl.

Noot voor de redactie

Foto opening

De opening Week van de Groene Tuin in de binnentuin van het ecologische woonproject Het Groene Dak in Utrecht.

Download deze foto.

Foto van de opening van de Week van de Groene Tuin in Utrecht.

Over de Week van de Groene Tuin

Een groot aantal organisaties zet zich de komende jaren in om de Nederlandse tuinen te vergroenen en de buitenruimte klimaatbestendig te maken. Met als slogan ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ zet de coalitie NL Vergroent verschillende campagnes op, waaronder de Week van de Groene Tuin, het Vergeten Plantseizoen en het NK Tegelwippen.

Voor meer informatie: weekvandegroenetuin.nl. Op deze website is ook een toolkit te vinden met allerlei content (zoals infographics en logo's) die gebruikt kan worden ter ondersteuning van dit nieuwsbericht.

Samenwerkingspartners

Samen met een groot aantal partners organiseert Milieu Centraal de Week van de Groene Tuin:

Afbeelding met de samenwerkingspartners van de Week van de Groene Tuin

Vragen over dit persbericht?

Sanne Janssen
Tel: 06 81166214