Strijden tegen de wegwerpmaatschappij

De CO2-voetafdruk van Nederlanders is zo’n 35 procent hoger dan het Europees gemiddelde. Kijken we naar het wereldwijd gemiddelde, dan is deze voor Nederland zelfs twee tot drie keer zo hoog. Door minder spullen te kopen kan je niet alleen flink besparen op je CO2-uitstoot, je bent ook nog eens goedkoper uit. Hoogste tijd dus om afscheid te nemen van de wegwerpmaatschappij. Hoe langer een voorwerp meegaat, hoe kleiner de milieu-impact uiteindelijk is. Dit kan bijvoorbeeld door spullen te repareren of te restaureren. Milieu Centraal inspireert Nederlanders met de nieuwe campagne ‘Dierbare Dingen: koester je goed’ om de emotionele waarde te zien van spullen die we al bezitten en in te zetten op een verlening van de levensduur.

Besparingswinst

Twaalf procent van de CO2 die een gemiddeld Nederlands huishouden uitstoot komt van spullen en kleding. Wist je dat door minder spullen te kopen je die CO2-uitstoot per persoon van 700 kilogram terug kan brengen naar 350 kilogram? Meer dan de helft van alle Nederlanders staan open om keuzes te maken die beter zijn voor het milieu, maar doen het nog niet. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Leven, een recent onderzoek van Milieu Centraal.

Het idee om minder vaak meubels te kopen spreekt veel mensen aan; 88 procent van de ondervraagden ziet hier wel wat in. Toch koopt slechts 38 procent van hen minder meubels. En als deze dan toch gekocht moeten worden, kiest maar vijf procent van de Nederlanders voor gerestaureerde, opgeknapte meubels. Op het gebied van reparatie valt ook nog veel te bereiken. 68 procent van de ondervraagden zegt ervoor open te staan om meubels te laten repareren, maar enkel 17 procent van hen doet dit. Zonde, want een bank die een tweede leven krijgt, gaat zo maar anderhalf keer zo lang mee. De gemiddelde bank wordt tussen de acht en twaalf jaar gebruikt, dus tel uit je winst én de milieubesparing.

Schatkamer aan huis

In een serie van tien verhalen laat ‘Dierbare Dingen’ zien hoe mensen gelukkig kunnen zijn met wat ze al hebben. Zoals een kastje dat al drie generaties in de familie is. Of een bed dat symbool staat voor een nieuwe start. Een rugzak die net zoveel avonturen heeft beleefd als de drager. En ook hoe ze ervoor kunnen zorgen dat deze langer meegaan, door ze bijvoorbeeld te repareren of restaureren. Want dierbare dingen koester je goed.

Alle verhalen worden gedeeld op Dierbare dingen koester je goed

Noot voor de redactie:

Milieu Centraal is het kenniscentrum voor duurzaam leven, en geeft consumenten praktische tips en adviezen voor iedere duurzame stap: van afval scheiden tot zonnepanelen kopen. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal bereikt via haar websites en sociale media dagelijks 20.000 tot 30.000 consumenten. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Nicolien van Loon:

[email protected] of via 06-45268446