Zo houd je je slaapkamer koel

Iemand sluit de jaloezieën.
Op warme dagen is het een uitdaging om je slaapkamer koel te houden. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal zet de beste tips op een rij.

Voor het klimaat en je energierekening maakt het verschil hoe je koelt. Ga voor energiezuinige én klimaatvriendelijke oplossingen om de zon buiten te houden en je omgeving koel. Zo heb je geen airco nodig.

Investeer in goede zonwering

Zonwering aan de buitenkant van het raam (schermen, luifels, markiezen, luiken, zonnedoeken) houdt de warmte op afstand. Daarom werkt het 2 keer zo goed als een gordijn of scherm aan de binnenkant van het raam. Zorg dus voor goede zonwering bij de slaapkamer(s) en doe alles overdag dicht.

Houd ramen en deuren overdag dicht

Houd alle ramen en deuren overdag dicht. Door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Blijf wel voldoende ventileren voor gezonde lucht in huis.

Doe roosters aan de zonkant dicht

Ben je overdag niet in je slaapkamer? Dan kan je eventuele roosters aan de zonkant dichtdoen. Doe ze wel weer open als je gaat slapen.

Zet ramen en deuren open als het afkoelt

Zet ’s avonds laat, ’s nachts of heel vroeg in de ochtend alle ramen en tussendeuren tegen elkaar open. Door het doorstromen van de koele lucht, zorg je ervoor dat je huis weer kan afkoelen. Rond zonsopkomst is het meestal het koelst.

Verbeter je isolatie

Goede isolatie van je ramen, buitenmuren en (platte) dak voorkomt dat je huis snel opwarmt. Samen met buitenzonwering heb je met goede isolatie 80%(!) minder kans op oververhitting.

Gebruik bomen als levende zonwering

Levend groen werkt verkoelend voor de omgeving. Bomen houden de zon uit je huis en slaapkamer, dus behoud en koester die oude mooie boom in je tuin. Of plant dit najaar een nieuwe (inheemse) boom. Denk bijvoorbeeld aan leibomen die je als levende zonwering voor de ramen van je slaapkamer(s) kunt plaatsen.

Vergroen je gevel

Een groen gevel schermt de buitenmuur af waardoor die niet zo warm wordt als een muur zonder groen. Daardoor straalt de gevel minder warmte naar de omgeving uit en is het ventileren in de avond effectiever Heb je alleen een balkon? Ook op het balkon kun je een klimop planten die tegen de gevel aangroeit.

Maak je dak groen

Denk bijvoorbeeld aan sedum op het platte dak boven een slaapkamer. Het groene dak zorgt niet alleen voor verkoeling, maar houdt ook water vast en draagt bij de biodiversiteit.

Vergroen je balkon

Heb je een balkon? Ook daar kun je planten en struiken plaatsen, die bijdragen aan een koele omgeving. Kies voor biologische en inheemse planten.

Meer tips?

Bekijk alle tips om je woning koel te houden als het buiten heel warm is. Woning koel houden

Voor meer informatie:

Joanneke de Jongh
06 81166214