Service voor Energieloketten

Man en kinderen zitten er binnen warmpjes bij. Alles over isoleren.

Nieuwsbrief voor energieloketten

Weten wat er speelt? Abonneer je nu op de nieuwsbrief voor energieloketten en gemeenten! Dan ontvang je een paar keer per jaar het laatste nieuws over energie in huis. Meld je aan
Milieu Centraal voorziet energieloketten in Nederland van informatie. Bijvoorbeeld met teksten om energiehulpen aan huis te werven. Daarmee kunnen ze inwoners oproepen om zich te melden als energiemaatje, energiemaatje of energieklusser. Ook staat hier de productenlijst voor de RREW-subsidie.

Wervingsteksten energiehulp aan huis

Gebleken is dat een persoonlijke aanpak via de inzet van energiehulp bij mensen thuis goed werkt om mensen (nog meer) energie te laten besparen. Daarom zoeken we met elkaar nog veel meer mensen die als energiemaatje, energiecoach, energieklusser of energiefixer aan de slag willen.

Om te helpen bij de werving van deze nieuwe mensen hebben we een communicatietoolkit ontwikkeld met daarin een visual en een aantal teksten die als basis kunnen dienen om mensen te werven als:

  • Energiemaatje
  • Energiehulp
  • Energieklusser / Energiefixer

Let op: de teksten dienen uiteraard door jullie als afzender nog wel verder op maat gemaakt te worden. Wij hebben een voorzet gedaan. Het is aan de afzender om te bepalen wat wel of niet van belang is om te melden en ook wat wel of niet wordt vergoed.

Afbeelding Word energiehulp in huis. Deze kun je opslaan voor gebruik in jouw communicatiemiddelen.

Inhoud communicatietoolkit

Hieronder vind je de teksten van de toolkit. De afbeelding (visual) hierboven kun je ook downloaden om in je communicatie te gebruiken.

Aanvulling of verbetering?

Deze communicatie toolkit is in ontwikkeling en wordt regelmatig geüpdatet. Zo zorgen we ervoor dat de teksten en linkjes steeds actueel blijven. Heb je suggesties voor aanvullingen of verbeteringen? Laat het ons weten via [email protected] ovv Wervingsteksten energiehulp aan huis.

Advieslijst energiebesparende producten RREW

Gemeenten kunnen met de subsidieregeling ‘Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW)’ projecten en campagnes opzetten om inwoners te stimuleren energie te besparen in hun woning. Het doel van de RREW is om de CO2-uitstoot van woningen te verminderen en tegelijkertijd de woonlasten te verlagen. Sommige gemeenten kiezen ervoor om hun inwoners waardebonnen te geven, waarmee mensen energiebesparende producten kunnen kopen.

Welke producten besparen energie?

In de subsidievoorwaarden van de RREW staat dat de activiteiten van een gemeente gericht moeten zijn op 'kleine energiebesparende maatregelen'. Wat 'kleine energiebesparende maatregelen' zijn, is niet nader toegelicht in de subsidieregeling. Een deel van de gemeenten vindt die interpretatievrijheid lastig. Een aantal gemeenten, energieloketten en bedrijven hebben Milieu Centraal als onafhankelijke kennisorganisatie gevraagd om een lijst te maken van producten die zij als 'energiebesparend' beoordeelt. Milieu Centraal heeft hiervoor een advieslijst van energiebesparende producten opgesteld. Gemeenten kunnen deze lijst als hulpmiddel gebruiken bij hun RREW-acties. Het gebruik van deze lijst is niet verplicht. Gemeenten zijn vrij om een eigen interpretatie en invulling te geven aan de RREW-voorwaarden.

Download de advieslijst met kleine energiebesparende maatregelen.

Gemeenten, energieloketten en bedrijven kunnen de advieslijst gebruiken bij projecten en campagnes in kader van de RREW. Het is niet toegestaan om zonder overleg producten of diensten toe te voegen aan de 'Advieslijst van Milieu Centraal'. Indien gemeenten of energieloketten nieuwe energiebesparende producten  voor deze lijst willen voordragen, kunnen zij hiervoor contact opnemen met Milieu Centraal. Deskundigen van Milieu Centraal zullen dan beoordelen of het product kan worden toegevoegd aan de lijst.