Consumentenonderzoek succes- en faalfactoren eiwittransitie
Dit consumentenonderzoek werd uitgevoerd onder 810 Nederlanders, in samenwerking met Marktonderzoek Molgo. Binnen dit consumentenonderzoek zien we de eiwittransitie als geslaagd als mensen langer dan een jaar minder dan vijf dagen in de week vlees of vis eten. Dit onderzoek maakt geen onderscheid tussen veganisten, vegetariërs, pescotariërs en flexitariërs.
Enkele inzichten uit het onderzoek:
-
Vleesminderaars bevinden zich veelal in een sociale omgeving waarin mensen niet (meer) iedere dag vlees eten. Vaker dan andere groepen komen zij uit een gezin waarin geregeld vegetarisch werd gegeten.
-
De belangrijkste reden voor vleesminderaars om toch vlees te blijven eten is de smaak, op ruime afstand gevolgd door gezondheid. De belangrijkste redenen om dat niet te doen zijn dierenwelzijn, gevolgd door klimaat & milieu.
-
Vleesminderaars en terugvallers komen vaker uit een gezin waarin niet altijd vlees werd gegeten, dan vleeseters en uitstellers.
-
Het belangrijkste argument om vlees te blijven eten is voor alle groepen smaak, gevolgd door gewenning en het idee dat vlees/vis gezond is om te eten. Voor vleesminderaars is gewenning aan vlees geen argument meer.
-
De belangrijkste argumenten voor uitstellers om vlees te willen minderen zijn klimaat & milieu, gevolgd door dierenwelzijn. Voor terugvallers zijn klimaat & milieu, dierenwelzijn en gezondheid even belangrijke argumenten om vlees te willen minderen.
Anderen keken ook naar
Factsheet landbouwsystemen en het milieu
Milieu Centraal zet in deze factsheet de werkwijze en (kwalitatief) milieueffecten van verschillende landbouwsystemen op een rij. Deze inzichten vormen...
Factsheet over voedselverpakkingsvergelijkingen
Verpakkingen hebben impact op het milieu: er zijn grondstoffen en energie nodig om ze te maken en ze geven (zwerf)afval. Maar tussen verpakkingen onderling...
Factsheet Keurmerkenwijzer
Duurzame producten kun je herkennen aan keurmerken voor duurzaamheid. Maar wat is nou een goed keurmerk, en welke zegt eigenlijk niet zoveel? In de Keurmerkenwijzer...