Consumentenonderzoek verfgebruik

Naar aanleiding van een samenwerking met de Vereniging van Verf en Drukinktfabrikanten (VVVF) deed Milieu Centraal een consumentenonderzoek over het gebruik van verf (watergedragen). Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve doelgroep van 1017 Nederlanders uit het panel van onderzoeksbureau Norstat.

De meeste mensen hebben in de afgelopen drie jaar één tot drie keer geschilderd, ze schilderden voornamelijk muren, plafonds of kozijnen. Er werd vooral geschilderd voor onderhoud, om iets op te knappen, ter upcycling of omdat men een nieuwe kleur wilde. De schilderklus duurde vaak één tot twee dagen. Er werd vooral muurverf gebruikt en de verf was in twee derde van de gevallen op waterbasis. 

Enkele inzichten uit het onderzoek:

  • Tussen schilderklussen door bewaren de meeste mensen de gebruikte schildermaterialen om ze weer te kunnen gebruiken. Dit geldt voor verfbakjes, rollers, kwasten en roerhoutjes. Ze spoelen deze materialen eerst af onder de kraan in de gootsteen, met uitzondering van het roerhoutje, die laten ze eerst opdrogen. 

  • Na de schilderklus is een vergelijkbaar beeld zichtbaar, waarbij de meeste mensen de rollers, kwasten en verfbakjes eerst afspoelen en dan bewaren. Direct bij restafval weggooien wordt daarna als meest genoemd bij rollers en kwasten.

  • Twee derde van de mensen denkt dat gebruikte verfmaterialen onder de kraan schoon kunnen worden gemaakt, terwijl de helft van de mensen wel aangeeft precies te weten hoe ze materialen na een schilderklus op de juiste manier moeten schoonmaken. Vier op de tien denkt bovendien dat verf op waterbasis niet schadelijk is voor het milieu.

  • Nederlanders zijn in bepaalde mate bereid om juist om te gaan met de gebruikte materialen op de volgende manieren: materialen luchtdicht te verpakken in folie om het later weer te gebruiken, een dag te laten drogen om weer te gebruiken en kwasten en rollers te bewaren in de verfpot.

  • Mensen worden het liefst geïnformeerd over het juist omgaan met verfmaterialen in de bouwmarkt, eventueel met persoonlijke advies. Daarnaast zou de informatie op de verfpot of emmer, of op de verpakking van de kwast of roller moeten staan.

Bekijk het rapport

Download Verfgebruik door de consument: consumentenonderzoek naar het gebruik van verf en kennis over milieubelasting Rapport verfgebruik consument (pdf)