Zo schaadt kleding het milieu

Kleding Spijkerbroeken Aan Waslijn
7 x schade Milieuschade uitgelegd Lees over 7 soorten milieubelasting door kledingproductie zoals klimaatverandering en landgebruik. Lees meer
Er is steeds meer mode beschikbaar. En vaak ook nog eens tegen heel toegankelijke prijzen. Maar het milieu betaalt hiervoor vaak de prijs. Het massale, razendsnelle produceren, gebruiken en afdanken van kleding leidt bijvoorbeeld tot CO2-uitstoot, plasticsoep en vervuiling van grond en water. Ontdek meer over deze milieu-impact én hoe het anders kan.

Wat is de milieuschade per kledingstuk?

Het liefst weet je natuurlijk precies hoeveel milieuschade elk van jouw kledingstukken veroorzaakt. Maar dat is niet zo makkelijk te ontdekken. Die schade hangt bijvoorbeeld ook af van hoe goed je voor een kledingstuk zorgt: hoe langer je ermee doet, hoe minder snel je het vervangt voor iets nieuws en hoe minder schadelijk je kledingconsumptie dus is voor het milieu. Ook hangt de milieuschade af van wat je met het kledingstuk doet als je het zelf niet meer wilt hebben. En van de manier waarop je kleding gemaakt is.

Wist je dat... De gemiddelde Nederlander koopt per jaar zo’n 50 nieuwe kledingstukken.

Impact van kleding wereldwijd

Wereldwijd kwamen er in 2014 honderd miljard kledingstukken . Dat is 60 procent meer dan veertien jaar eerder. In 2015 kocht de wereldbevolking 62 miljoen ton aan kleren en schoenen. In 2030 zal dat naar verwachting 102 miljoen ton zijn. Met deze gigantische groei neemt ook de impact op toe. Zo steeg de klimaatimpact van de kleding- en schoenenindustrie met 35 procent tussen 2005 en 2016. In dat laatste jaar veroorzaakte zij 4 procent van alle uitstoot van broeikasgassen ter wereld. Voor het milieu en klimaat is het dus belangrijk dat deze industrie minder kleding en schoenen maakt.

In Nederland komen er jaarlijks tussen de 900 miljoen en 1 miljard kledingstukken op de markt. Zo’n 21 kledingstukken per man, zo’n zestig à zeventig per vrouw.

Kleren worden gemaakt, gebruikt en afgedankt. De grootste milieubelasting komt van het maken. Daarna van het gebruiken. En dan volgt het afdanken. Elk materiaal vereist een andere manier van verbouwen of produceren. En elke manier heeft weer een andere impact op het milieu. Daardoor is ook de milieubelasting per materiaal verschillend. Lees over 7 soorten schade van kledingproductie

10 tips op een rij Hoe krijg je duurzame kleren? Volg deze 10 kledingtips voor slimmer kopen, langer gebruiken en beter wegdoen 10 tips voor duurzamere kleren
Wist je dat... Je kunt bijna 40 kg CO2 per jaar besparen door 6 kledingstukken minder te kopen. Als iedere Nederlander dat zou doen scheelt het net zoveel CO2-uitstoot in een jaar als 85,000 keer met de auto rond de wereld!