Alles over autodelen en huren

Duurzame alternatieven
Een autodelen is een duurzame keuze, maar welk duurzaam vervoer kan sommige autoritjes helemaal vervangen? Met de keuzehulp kom je erachter!Autodelen raakt snel ingeburgerd: in het najaar van 2022 telde Nederland al ruim 100.000 deelauto's waar mensen gebruik van maakten. Het grootste deel van deze deelauto's werd door particulieren aangeboden via een autodeelplatform zoals SnappCar. Ook de auto's van bedrijven, zoals Greenwheels en MyWheels zijn op steeds meer plekken te vinden. Van deze deelauto's is meer dan 30% een elektrische auto.
Een deelauto kun je goed combineren met de (elektrische) fiets of elektrische scooter voor korte ritten, de trein en ov-fiets voor langere afstanden, en een huurauto voor de vakantie.
Tips voor autodelen
-
01
Zet voor jezelf op een rij hoe vaak je de auto gebruikt. Kun je makkelijk een deel van de autokilometers vervangen door de fiets of het openbaar vervoer? Dan is autodelen voor jou al snel aantrekkelijk. Bekijk een rekenvoorbeeld.
-
02
Voor een vakantie is een huurauto vaak voordeliger dan een deelauto, zeker als je ruim van tevoren reserveert. Ook deelautobedrijven bieden vaak aantrekkelijke huurtarieven voor een weekend of een week huren.
-
03
Meerijden naar je werk of een festival? Lees onze tips op carpoolen.
-
04
Je kunt ook samen met vrienden, familie of buren een auto kopen. Kijk op auto kopen met bekenden wat je moet regelen.
-
05
Ga voor een elektrische deelauto, dat is nog milieubewuster dan een deelauto op benzine.
Minder gereden kilometers
Een groot milieuvoordeel van deelauto's is dat door het autodelen het aantal gereden autokilometers daalt. Meer dan 80 procent van de milieu-impact van de gangbare brandstofauto’s komt door het gebruik. Als je rijdt, verbrand je benzine of diesel en daarbij komen er broeikasgassen en ongezonde stoffen zoals fijnstof in de lucht. Dus als je minder gaat rijden doordat je een auto deelt, doe je het milieu een plezier. Uit TNS-NIPO onderzoek (2015) blijkt dat autodelers 20 procent minder autokilometers reden dan voordat ze met autodelen begonnen.
Deelauto’s van bedrijven zijn bovendien vaak schoner dan de gemiddelde eigen auto. Ook dat scheelt brandstofverbruik en dus CO2-uitstoot en luchtvervuiling. Hoe meer mensen kiezen voor autodelen, des te minder auto’s er uiteindelijk nodig zijn.
Lagere kosten
Een eigen auto is duur. In veel gevallen is een deelauto (in combinatie met openbaar vervoer en fiets) voordeliger dan een eigen auto bezitten. Autodelen is vooral goedkoper wanneer je de auto af en toe nodig hebt. Als je de auto dagelijks nodig hebt voor bijvoorbeeld je werk is delen duurder dan je eigen auto of reizen met de trein. Heb je af en toe een auto nodig voor je werk -bijvoorbeeld alleen voor opdrachten die moeilijk met het openbaar vervoer te bereiken zijn -dan is een deelauto al snel voordeliger. Op vakantie wint een huurauto het qua prijs van een deelauto, zeker als je de huurauto een tijd van tevoren boekt. Bekijk een rekenvoorbeeld.
Geen bezit wel verzekerd
Een ander voordeel van rijden in een deelauto is dat je hem niet in eigen bezit hebt en dus niet zelf verantwoordelijk bent voor onderhoudskosten en het betalen van de wegenbelasting. Als je rijdt in een deelauto ben je verzekerd via de bezitter van de auto. Het enige dat je zelf moet regelen is de auto reserveren en afrekenen, maar ook dat laatst gaat vaak automatisch. Andersom kun je als autobezitter de kosten voor je auto verlagen door je auto te delen. Er is een speciale autodeelverzekering die je afsluit via tussenpartijen zoals SnappCar.
Elektrische deelauto
De duurzame stap naar elektrisch rijden gaat bij deelauto’s sneller dan bij de rest van het wagenpark. Een aanzienlijk deel van de auto's van aanbieders als Greenwheels en MyWheels zijn elektrisch.
Delen met de buurt kan ook. Bij de elektrische deelauto voor de buurt reserveer je je auto via een app zoals je dat ook bij diensten als Greenwheels doet. De financiële administratie wordt afgehandeld door een bedrijf, je wordt dus niet voor een deel eigenaar van de auto. Na gebruik worden de kilometerstanden automatisch geregistreerd en verrekend met je maandelijkse tegoed. En op de website van We Drive Solar kun je je aanmelden voor een elektrische deelauto die op 100 procent groene stroom rijdt.
Carpoolen: samen op weg
Er zijn ook nog andere manieren van autodelen: denk aan het klassieke carpoolen naar je werk of meerijden naar bijvoorbeeld een festival. Door samen naar het werk te rijden daalt het aantal autokilometers, en daardoor de CO2-uitstoot. In Nederland rijden dagelijks enkele miljoenen auto's heen en weer tussen werk en huis. In veruit de meeste van deze auto's zit maar 1 persoon. Samen rijden scheelt in potentie heel veel auto's op de weg. Carpoolen levert bovendien kostenbesparing op, omdat inzittenden de kosten van de rit delen.
Samen een auto kopen
Auto delen kan ook door samen met familie, vrienden of buren een auto te kopen. Als je dit doet, moet je het gebruik van de auto met elkaar regelen. Daardoor ga je de auto selectiever gebruiken en maak je minder kilometers. De milieu- en kostenvoordelen zijn te vergelijken met autodelen via een bedrijf als Greenwheels of met een buurtgenoot.
Voorwaarden: afspraken en speciale verzekering
Als je samen een auto koopt of gebruikt, moet je goede afspraken maken. Het is ook verstandig om een speciale verzekering af te sluiten voor meerdere hoofdgebruikers, en een administratie bij te houden voor de verdeling van de kosten voor brandstof, parkeren, onderhoud en reparaties. Lees meer over een auto delen met bekenden.
Toch een eigen auto?
Wil je toch liever een eigen auto voor de deur en is delen niets voor jou? Met een slimme keuze zorg je voor lagere kosten en minder vervuiling. Lees meer op zuinige auto kopen.
Meer informatie
- Kijk voor aanbieders van deelauto's op deelauto.nl.
- Meer over deelauto's vind je op autodelen.info
- Auto huren? Vergelijk autoverhuurbedrijven of kijk op Bovag.nl.
- Cijfers over auto delen vind je op de website van PBL (Planbureau voor de Leefomgeving).
Anderen keken ook naar
Alles over elektrische auto
Stiller, schoner en klimaatbewust rijden: dat kan met een elektrische auto. De CO2-uitstoot van een elektrische auto is over zijn hele leven ruim 60 procent...
Deelauto van bedrijf of buurtgenoot
Een deelauto is handig als je af en toe een auto nodig hebt, maar geen eigen auto wilt hebben. Een deelauto kun je makkelijk voor een paar uur of een dag...
Autodelen met familie of vrienden
Als je de auto niet dagelijks gebruikt, is samen een auto kopen misschien iets voor jou. Je deelt de auto met familie, vrienden of buren en bent goedkoper...