Deelauto van bedrijf of buurtgenoot

Greenwheels Vrouw Klep (2)
Duurzame alternatieven Als je kiest voor autodelen, kies je duurzaam. Sommige autoritjes kun je misschien helemaal achterwege laten. Welk vervoer past dan bij jou? Ontdek het!
Een deelauto is handig als je af en toe een auto nodig hebt, maar geen eigen auto wilt hebben. Een deelauto kun je makkelijk voor een paar uur of een dag huren. De kans is groot dat er deelauto's bij jou in de buurt staan. Ruim 970.000 mensen maken al gebruik van een deelauto en dat worden er steeds meer.

In heel Nederland staan ruim 87.000 deelauto's (najaar 2021). In bijna iedere gemeente kun je een deelauto huren van particulieren, via een website of app (bijvoorbeeld SnappCar). In 31 procent van de gemeentes staan deelauto's van bedrijven zoals Greenwheels, MyWheels en Connectcar. Ze staan vaak geparkeerd bij een blauw bord waarop Autodate staat. Deze buurtauto's kun je eenvoudig reserveren en gebruiken met een abonnement.

Uit onderzoek blijkt dat deelauto's zorgen voor minder autokilometers en minder CO2-uitstoot. Ook is een deelauto in veel gevallen goedkoper dan een eigen auto: je hebt geen vaste kosten zoals wegenbelasting, verzekering, onderhoud en parkeervergunning, maar betaalt alleen bij gebruik.

Tips deelauto gebruiken

01

Zet eens op een rij wat jouw auto je kost. Gebruik je de auto weinig, dan is een deelauto al snel voordeliger. Op deze pagina vind je een rekenvoorbeeld.

02

Een deelauto kan ook een goed alternatief zijn voor een tweede auto.

03

Je kunt bij deelauto's van bedrijven vaak kiezen uit verschillende abonnementen. Welke voor jou het voordeligst is, hangt bijvoorbeeld af van het aantal uur dat je de auto wilt gebruiken of de tijden waarop.

04

Autodate-bedrijven hebben vaak verschillende soorten deelauto's: van kleine, zuinige auto's tot bestelwagens voor als je iets moet vervoeren.

05

Combineer een deelauto met een huurauto voor vakanties en weekendjes weg: dat is vaak voordeliger.

06

Als je een hele dag een auto nodig hebt, is een deelauto van een particulier waarschijnlijk wat goedkoper dan van een bedrijf.

Milieuwinst deelauto

Deelauto’s helpen om de milieuschade door autovervoer te verkleinen. Gebruikers van deelauto's rijden gemiddeld 15 tot 20 procent minder kilometers dan autobezitters. Ook de mensen die nog geen auto hadden en nu rijden in een deelauto zijn meegeteld in deze berekening. Verder zijn deelauto's van bedrijven vaak nieuwer en kleiner dan de gemiddelde auto, waardoor ze schoner zijn en minder brandstof gebruiken. Het aandeel volledig elektrische auto’s is bij deelauto’s vier keer zo groot als het totale Nederlandse wagenpark. Door deelauto's zijn er ook minder auto's nodig, en dus minder grondstoffen en energie voor productie en sloop. Alles bij elkaar stoot een deelautogebruiker jaarlijks zo'n 175 tot 265 kilo CO2 minder uit dan een autobezitter; dat is een vermindering van zo'n 8 tot 13 procent. Ook de luchtvervuiling daalt door autodelen, met 13 procent per autodeler per jaar.

Deelauto’s blijken over het algemeen milieuvriendelijker te zijn dan het gemiddelde wagenpark in Nederland. Ten opzichte van het totale Nederlandse wagenpark is het percentage volledig elektrisch bij deelauto’s vier keer zo hoog.

Zo werkt het

Voor een deelauto van een bedrijf (dus niet van een buurtgenoot) heb je meestal een abonnement nodig. Daarmee kun je eenvoudig een auto reserveren via een app, internet of de telefoon. Als je gaat reserveren, zie je welke auto's in de buurt beschikbaar zijn. Wijzigen, annuleren of verlengen van je reservering is meestal mogelijk (en simpel). De auto maak je open met een code of pasje.

Bij sommige abonnementen betaal je een vast bedrag per maand plus de kosten van het gebruik, bij andere betaal je alleen als je de auto gebruikt. In de gebruikskosten zit meestal een bedrag per (half) uur, per gereden kilometer en voor de benzine. Tanken kun je meestal met een tankpas van het bedrijf, je hoeft dus geen geld voor te schieten. Naar de verzekering en het onderhoud heb je geen omkijken: dat is geregeld via het bedrijf.

Een auto van een dorps- of stadsgenoot vind je makkelijk via websites en apps als SnappCar of WeGo. In 95 procent van de gemeentes staan zulke particuliere deelauto's. Ze zijn vaak iets goedkoper dan deelauto's van bedrijven en in sommige plaatsen is er veel keuze. Daar staat tegenover dat je meestal met de verhuurder moet afspreken wanneer je de auto kunt ophalen en terugbrengen, en dat je de sleutel moet afhalen. Sommige auto's kun je openen met de app (keyless): dan hoef je niet bij de verhuurder langs te gaan.

Praktische voordelen: minder parkeerplaatsen en geen gedoe

Door autodelen rijden er in totaal minder auto's rond. Vooral in steden met weinig parkeerruimte is dit een voordeel. Een deelauto neemt ook een parkeerplaats in, maar 1 deelauto komt in de plaats van zo'n 3 tot 5 andere auto's.

Gebruikers van deelauto's hebben geen omkijken naar verzekeringen, onderhoud, aankoop en het regelen van een parkeervergunning: dit regelt het deelautobedrijf allemaal.

Tip Vooral in grote steden met weinig parkeerruimte heeft een deelauto veel voordelen. En het bedrijf regelt onderhoud, vergunningen en verzekering.

Geld besparen met deelauto

Met autodelen bespaar je al snel flink op je kosten. Hierbij moet je de kosten van de deelauto niet alleen vergelijken met de benzine- of dieselkosten van je eigen auto (ongeveer 10 tot 12 cent per kilometer), maar met de totale kosten van een eigen auto, inclusief afschrijving, verzekering, parkeervergunning, onderhoud en wegenbelasting. Die vaste kosten zijn afhankelijk van de soort auto en zijn volgens de ANWB al snel een paar honderd euro per maand. Zonder dat je in de auto rijdt!

Of een deelauto voordeliger is, hangt onder andere af van het aantal uren dat je hem huurt en het aantal kilometers dat je rijdt. Voor dagelijks woon-werkverkeer is een deelauto bijvoorbeeld duur en is de trein of een eigen auto voordeliger. Maar heb je af en toe een auto nodig voor je werk (bijvoorbeeld voor plekken waar je moeilijk met het openbaar vervoer kunt komen), dan kan een deelauto wel voordeliger zijn.

Rekenvoorbeeld deelauto

Milieu Centraal heeft de situatie doorgerekend van iemand met een eigen auto die 13.000 kilometer per jaar rijdt (dat is het gemiddelde aantal kilometers). Deze persoon doet de auto de deur uit en huurt in plaats daarvan 1 keer per week een deelauto om zijn moeder te bezoeken (100 km per week). Verder huurt hij 3 weken per jaar een ‘gewone’ huurauto voor een vakantie in Zuid-Frankrijk (Avignon). De overige kilometers reist hij met de trein. Hij bespaart ten opzichte van een kleine eigen auto zo'n 750 euro per jaar en ten opzichte van een middenklasser zo'n 3.760 euro per jaar!

  Deelauto + huurauto + trein Eigen auto miniklasse Eigen auto middenklasse
Deelauto, 100 km per week € 1.930 (5.200 km per jaar, 4 uur per keer) nvt nvt
Huurauto (stationcar) voor vakantie € 750 (3 weken huur, 2.985 km) nvt nvt
Trein € 720 (4.825 km) nvt nvt
Totaal 13.000 km € 3.400 € 4.150 € 7.160

Niet meegenomen: parkeerkosten eigen auto, ritten naar en van de trein (bus, fietsenstalling), afkoop eigen risico deelauto, reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer, eventuele korting bij de trein.

Auto huren

De oervorm van autodelen is natuurlijk een auto huren. Veel mensen kennen dat van de fly-drive vakantie, waarbij er op het vliegveld een huurauto voor je klaarstaat. Maar ook voor ritjes binnen Nederland en voor de vakantie naar het buitenland kan het een alternatief zijn voor een eigen auto.

Deelauto of huurauto?

  • Een deelauto is dag en nacht beschikbaar: je bent niet afhankelijk van de openingstijden van het verhuurbedrijf.
  • Een deelauto kun je ook voor een paar uur huren.
  • Deelauto's staan op vaste plekken in de wijk (autodate). Een huurauto huren moet je ophalen bij een vestiging die vaak een paar kilometer verderop zit. Er zijn verhuurbedrijven die de auto bij je thuis afleveren en ophalen, maar daar betaal je ook voor.
  • Voor een weekend of een vakantie is een huurauto meestal voordeliger dan een deelauto, zeker als je op tijd reserveert. Dat komt doordat je bij een deelauto per uur betaalt en voor 24 uur ben je dan algauw een flink bedrag kwijt.
  • Uitzondering: een deelauto van een buurtgenoot kan ook voordelig zijn. Bij zo'n auto betaal je vaak een bedrag per dag(deel).

Meer informatie

  • Op ritjeweg.nl vind snel en makkelijk je deelauto's bij jou in de buurt. Je kunt de kosten en voorwaarden met elkaar vergelijken.
  • Op deelauto.nl lees je meer over de praktische kanten van auto delen.
  • De volgende bedrijven hebben deelauto's in heel Nederland of in sommige gemeenten staan: GreenWheels, ConnectCar, MyWheels, Juuve, Stapp.in (landelijk) en Share Now (alleen in Amsterdam). 
  • Via Nudge.nl vind je nog enkele kleinere aanbieders.
  • Deelauto's van particulieren huur je via SnappCar of WeGo.