Met de trein op wintersport

Wie op wintersport gaat, sjouwt veel spullen mee. Reis je met het vliegtuig, dan is het sjouwen, wachten, inchecken, overstappen, meer wachten en meer sjouwen. Ook met de auto is het stressen en sta je vooral in de schoolvakanties in de file. Neem de trein, dan reis je klimaatvriendelijk en ontspannen – en vanuit het treinstation stap je zo de skibus in, de kabelbaan in of de piste op.

8 praktische tips voor je wintertrip

  1. 01

    Boek bij voorkeur een rechtstreekse trein. Je doet er goed aan om met lange latten en veel bagage overstappen (en dus gesjouw) te beperken.

  2. 02

    Toch overstappen? Zorg voor voldoende overstaptijd. In de reisplanners van Deutsche Bahn en de Oostenrijkse spoorwegen ÖBB kun je extra overstaptijd instellen, bij NS International helaas niet.

  3. 03

    Ski’s, snowboards en grote tassen kunnen meestal gratis en zonder reservering mee in de trein. Controleer dit wel van tevoren.

  4. 04

    De Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse spoorwegmaatschappijen bieden in het winterseizoen scherp geprijsde combitickets voor heen- en terugreis inclusief transfers en skipas.

  5. 05

    Heb je na de treinreis nog een transfer naar je wintersportoord nodig, check dan waar en wanneer deze vertrekt en of de bus bij vertraging wacht op de trein.

  6. 06

    Ook voor het ter plaatse huren van ski’s en uitrusting bestaan gunstige aanbiedingen, zoals het Zwitserse Snow’n’Rail.

  7. 07

    Ga je met het gezin of een vriendengroep op wintersport? Check of een groepsticket voordeliger uitpakt – dat kan tot wel 50% korting opleveren.

  8. 08

    Lukt het niet per trein? Flixbus rijdt rechtstreeks naar diverse wintersportgebieden en je ski’s mogen mee voor €9 extra als speciale bagage.

Duitsland: per ICE naar Winterberg

Winterberg in het Rothaargebergte in Sauerland is populair onder Nederlanders en terecht, want de toepasselijk genaamde stad heeft genoeg te bieden voor een korte wintersportvakantie en is goed bereikbaar. In Winterberg en de directe omgeving vind je 82 pistes en 55 liften. In Winterberg begint de Skiliftkarussell op loopafstand van het treinstation.

Vanuit Amsterdam (opstappen kan ook in Utrecht en Arnhem) reis je erheen in nog geen 6 uur: neem de ICE International en stap over in Oberhausen en Dortmund. De overstaptijd is ruim genoeg, zelfs voor wie bepakt en bezakt is met ski’s en tassen. Wie op tijd boekt, heeft een enkeltje voor nog geen 30 euro. Ski’s mogen in Duitse treinen kosteloos mee.

Wist je dat... ...ook Garmisch-Partenkirchen in het zuiden van Duitsland goed bereikbaar is per trein via Stuttgart of München?

Oostenrijk: meerdere opties naar Tirol

Per Nightjet naar Tirol

Innsbruck is het perfecte uitstapstation voor wintersporters: vanaf het Hauptbahnhof (of je hotel in de stad) rijden van december tot april gratis skibussen naar omringende skigebieden, zoals Stubaier Gletscher, Axamer Lizum en Schlick 2000.

Je komt er met de rechtstreekse Nightjet; stap ’s avonds in Amsterdam, Utrecht of Arnhem in en je komt de volgende ochtend uitgeslapen aan in Innsbruck. De slaaptrein is ideaal voor een wintersportvakantie, want zowel op de heen- als terugreis spaar je een hotelovernachting uit en heb je een skidag extra. Boek op tijd, dan heb je een zitplaats voor 30 euro of een ligplaats voor 50 euro.

  • Liever wintersporten in het Salzburger Land of Stiermarken? Stap over in München op de Railjet of Eurocity naar bijvoorbeeld St. Johann im Pongau of Schladming.

Oostenrijk: per Ski Express naar Tirol en het Salzburgerland

De Ski Express van TUI en GreenCityTrip is niet goedkoper dan de Nightjet, maar heeft wel een ander voordeel: deze trein rijdt van de kerstdagen tot eind maart elke vrijdag rechtstreeks naar 18 populaire wintersportplaatsen in Oostenrijk.

Opstappen kan in Amsterdam en Utrecht. In Wörgl, net na de Duits-Oostenrijkse grens, wordt de trein gesplitst: één deel rijdt in oostelijke richting naar Tirol, het andere deel gaat westwaarts en heeft het Salzburgerland als eindbestemming. De totale reisduur is tien dagen, inclusief twee overnachtingen in de trein, zeven hotelovernachtingen en een zesdaagse skipas. Een retourtje kost vanaf € 599 per persoon. De ticketverkoop start in september.

Wist je dat... ...in Sankt Ankton, in wintersportgebied Ski Arlberg met driehonderd kilometer aan pistes, het treinstation op loopafstand van de dalstations van meerdere kabelbanen ligt?

Zwitserland: per ICE of Nightjet naar de Alpen

Geen land in Europa telt meer Alpentoppen boven de 4.000 meter en of een grotere sneeuwzekerheid dan Zwitserland. Dankzij de dagelijkse rechtstreekse ICE naar Basel zijn veel Zwitserse wintersportgebieden bereikbaar met één of hooguit twee overstappen.

Stap je ’s morgens in Amsterdam in de ICE, dan arriveer je ‘s avonds in bijvoorbeeld Landquart (voor Davos), Interlaken, Grindelwald (voor de Wengernalpbahn), Arosa (Weisshornbahn) of Zermatt (Gornergratbahn). Of neem ’s avonds in Amsterdam de Nightjet en je staat de volgende dag voor het middaguur op de ski’s. Opstappen kan ook in Utrecht en Arnhem. NS International biedt een uitgebreid overzicht (.pdf)  van alle Zwitserse wintersportgebieden en via welke treinstations deze bereikbaar zijn.

En als je er dan toch bent, in hét spoorland bij uitstek, pak dan ook de Bernina Express of Glacier Express mee – je beleeft gegarandeerd een memorabele treinreis door winterwonderland. 

De Bernina Express in de winter: één van de mooiste treinreizen in Europa

Frankrijk: per Eurostar Snow naar de Franse Alpen

Van de kerstdagen tot eind maart rijdt elk weekend de Eurostar Snow van Amsterdam, Schiphol en Rotterdam in hogesnelheidstreinvaart naar zes Franse wintersportbestemmingen: Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime-la-Plagne, Landry en Bourg-Saint-Maurice. Daarvandaan reis je makkelijk door naar bijvoorbeeld Les Trois Vallées, Tignes of La Plagne.

In het Eurostar Café is tegen betaling eten en drinken verkrijgbaar. Per persoon mag één paar ski’s, één koffer en één stuk handbagage gratis meegenomen worden.

Je moet er wel vroeg voor op: de trein vertrekt op zaterdag voor dag en dauw uit Amsterdam en arriveert in de middag op het eindstation. De terugreis is ook op zaterdag, met vertrek in de middag en aankomst in Amsterdam na middernacht – de dienstregeling is dus ideaal voor een wintersportvakantie van een week. De ticketverkoop start begin oktober.