Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Energielabel woningen

Mensen die een huis verkopen of gaan verhuren zijn verplicht daarbij een energielabel te laten zien. Het energielabel geeft in een oogopslag aan hoe energiezuinig een woning is ten opzichte van vergelijkbare woningen. In een energiezuinig huis is het goedkoper wonen door lagere energiekosten.

logo-energielabel-C 282x212.jpg

Begin 2015 is per post naar alle huiseigenaren een voorlopig energielabel gestuurd. Dit is gebaseerd op bouwjaar van de woning en is voor enkele tientjes te corrigeren voor genomen maatregelen en eenvoudig online via enkele vragen om te zetten in een definitief energielabel. Lees hoe dit gaat op Energielabel.nl. Bij verkoop of nieuwe verhuur is een definitief label nodig op straffe van een boete van maximaal 405 euro.

nieuw_energielabel_2015_200x271.jpg

Het energielabel voor woningen (zie voorbeeld) geeft aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met ander huizen van hetzelfde type. Er zijn verschillende klassen: energielabel A (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Het energielabel kan milieuvoordeel opleveren door huiseigenaren te stimuleren om bestaande woningen energiezuiniger te maken. Een lager energieverbruik zorgt voor minder CO2-uitstoot en spaart het milieu.

Had je al een energielabel?

Als je vóór 1 januari 2015 al een energielabel had, staat dit geregistreerd in een officieel register van de overheid en geldt als definitief energielabel, mits het niet ouder is dan 10 jaar.

Tips energielabel woning

 • 1

  Ga je een huis kopen of huren? Vraag dan naar het energielabel. In een energiezuinig huis heb je een lagere energierekening.

 • 2

  Overweeg je naast het energielabel ook een Maatwerkadvies energiebesparing op te laten stellen? Doe het dan tegelijk: dat kan kosten schelen.

 • 3

  Het energielabel is verplicht, maar er zijn uitzonderingen: bij verkoop van een officieel erkend monument hoef je geen energielabel te overhandigen. Alle uitzonderingen vind je op Rijksoverheid.

Energielabel woningen: wat is dat?

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen.

Om een definitief energielabel te krijgen kun je het voorlopig energielabel, dat je in 2015 per post ontvangt, online op Energielabel voor woningen via enkele eenvoudige stappen aanpassen. Er wordt dan gelet op eigenschappen die invloed hebben op het energieverbruik, zoals isolatie en de installatie voor warm water en verwarming.

Eenvoudiger energie besparen

Het energielabel voor woningen bestaat sinds 2008 dankzij een Europese richtlijn. Doel van het energielabel is consumenten te stimuleren hun huis energiezuiniger te maken. Het energielabel geeft aan waar nog mogelijkheden zitten voor energie besparende maatregelen.

Woning meer waard

De verwachting is dat koopwoningen met een groen energielabel (energiezuinig) makkelijker verkocht worden, en voor een gemiddeld hogere prijs, dan woningen met een rood energielabel. Dat is een extra reden om te letten op het energielabel en te investeren in energiebesparing.

Het energielabel geeft aan waar nog mogelijkheden zitten voor energie besparende maatregelen.

Verplicht bij verkoop en verhuur

Eigenaren van een woning zijn verplicht om het energielabel te overhandigen aan een nieuwe koper of nieuwe huurder: zonder het energielabel mag de woning niet verkocht of verhuurd worden. Ook woningcorporaties moeten het energielabel overhandigen wanneer zij een woning gaan verhuren. Er staat een boete van maximaal 405 euro op het aanbieden van een woning zonder energielabel.

Uitzonderingen: energielabel niet nodig

Er zijn uitzonderingen op de verplichting om bij verkoop of verhuur een energielabel te overleggen: bij verkoop van onder meer een officieel erkend monument of een woonboot hoef je geen energielabel te overhandigen. Meer uitzonderingen en toelichtingen daarop vind je op Rijksoverheid.

Energielabel, energie-index en maximale huurprijs

Sinds 2011 is de energiezuinigheid van woningen opgenomen in het puntensysteem van het Woningwaarderingsstelsel (wws). Zuinige woningen krijgen meer punten dan energieonzuinige. Voor de huurpunten wordt niet gekeken naar het energielabel, maar naar de energie-index. Daarmee wordt energiezuinigheid uitgebreider in kaart gebracht dan met het energielabel.

Let op: deze regeling geldt niet voor woningen in de vrije markt sector (met een geliberaliseerde huurprijs), want deze woningen vallen niet onder het woningwaarderingsstelsel.

Meer informatie over hoe de energiezuinigheid van een woning meetelt in de huurpunten lees je op Energielabel.

Denk ook aan Maatwerkadvies energiebesparing

Het is verstandig om een Maatwerkadvies energiebesparing te laten opstellen als je jouw huis wilt gaan verbouwen. Een adviseur zoekt dan uit welke maatregelen specifiek voor jouw woning de meeste energiebesparing opleveren. In het rapport staat ook welke kosten erbij komen kijken, hoe lang het duurt voordat je die investering terugverdient via een lagere energierekening en in welke mate jouw wooncomfort verbetert. Voor dit rapport heb je een gecertificeerd adviseur nodig.

Voorbeeld: zo kom je van label G naar A

Infographic van G naar A 780x1000.jpg

Bovenstaand voorbeeld toont hoe een gangbare woning in zes stappen van label G naar label A gebracht kan worden.

Klachten over het energielabel?

Ben je niet tevreden met het energielabel dat aan jouw huis is toegewezen? Probeer je klacht eerst met je adviseur op te lossen.

Levert dit niets op, dan kun je de klacht aanmelden bij de Geschillencommissie Energielabel voor woningen.

Meer informatie

 • Kijk voor meer informatie over het energielabel voor woningen op Energielabel woning.
 • Wil je weten hoe de energiebesparende maatregelen in jouw woning uitpakken, en welke maatregelen het gunstigste zijn in jouw situatie? Kijk dan op Verbeter uw huis
 • De Nederlandse Woonbond beschikt over informatie over het woningwaarderingsstelsel (wws) en mogelijkheden om in overleg te gaan met jouw verhuurder over energiebesparende maatregelen: Bespaar energie met de woonbond.
 • Wil je een Maatwerkadvies laten opstellen? Kijk dan op Maatwerkadvies energiebesparing.
Terug naar boven