Stappenplan voorzetwand met glas- of steenwol

Vrouw boort gevelisolatie aan de binnenkant van de muur. Voorzetwand plaatsen.
Steenwol of glaswol is een goedkoop en makkelijk verkrijgbaar isolatiemateriaal dat je zelf kunt plaatsen. Hoe bereid je je voor? Waar moet je op letten als je een voorzetwand met glas- of steenwol plaatst? En hoe pak je het precies aan? Dit stappenplan wijst je de weg. Het is ook geschikt voor als je werkt met biobased materiaal.

Steenwol en glaswol is goedkoop en makkelijk te krijgen. Bij bijna elke bouwmarkt kun je het kopen. Het is belangrijk om te kiezen voor isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde (de Rd-waarde). Vanaf Rd 3,5 kom je in aanmerking voor de landelijke subsidie. Om dat te halen met glas- of steenwol, wordt je voorzetwand zo'n 13 cm dik. Meer over de Rd-waarde en de dikte van materialen lees je op de pagina Buitenmuur isoleren met voorzetwand.

Heb je weinig ruimte en kun je geen 13 cm dikte kwijt? Dan kun je kiezen voor PIR-platen of resol hardschuimplaten. Die hebben per centimeter dikte een hogere Rd-waarde, je hebt dus een minder dikke laag nodig. Wil je met dit materiaal aan de slag, bekijk dan het Stappenplan voorzetwand met hardschuimplaten. Hardschuimplaten zijn wel duurder dan steen- of glaswol. Kun je dat niet betalen, kies dan voor een dunnere laag glaswol of steenwol, want iets is altijd beter dan niets!

Wist je dat... ... je dit stappenplan ook kunt gebruiken als je gaat isoleren met biogeen materiaal, zoals vlas, houtvezel, gerecycled katoen en hennepvezel?

Bescherm jezelf en maak schoon

Als je met glaswol of steenwol werkt, moet je jezelf goed beschermen. Glas- en steenwol kan namelijk gaan jeuken en als je het inademt kun je ervan gaan hoesten. Draag daarom handschoenen, een wegwerpoverall met lange mouwen, veiligheidsbril en stofkapje over je neus en mond (type P2). Zorg tijdens het werk voor verse lucht (zet ramen open) en maak je werkplek schoon als je klaar bent (stofzuigen en dweilen). Gooi de overall in de vuilnisbak als je klaar bent en spoel je huid af met lauw water zonder zeep.

Voor je begint: check de muren op schimmel en vocht

Voor je aan de slag gaat, moet je weten of de muren die je wilt isoleren schimmel- en vochtvrij zijn. Een muur met zwarte schimmel of oppervlakkige vochtplekken mag je gewoon isoleren. Sterker: door het isoleren verdwijnen de schimmel en vochtproblemen.

Zitten er gele plekken op de muur of laat het stucwerk los? Dat wijst op optrekkend vocht of doorslaand vocht van buiten, of op een lekkage. Isoleren kan deze problemen erger maken. Laat een professioneel isolatiebedrijf uitzoeken wat er aan de hand is en het probleem oplossen voordat je gaat isoleren.

Let op: heb je houten draagbalken?

Dit stappenplan is bedoeld voor het isoleren met voorzetwanden van één verdieping, van vloer tot plafond. Als je meer dan één verdieping wilt isoleren, dan moet je eerst weten of je houten balken hebt die grenzen aan je buitenmuur. Als dat zo is, kunnen de houten balkkoppen door de isolatie namelijk gaan rotten.

Dit is vooral het geval bij hoek-, 2 onder 1 kap- en vrijstaande woningen die gebouwd zijn vóór 1975. In een tussenwoning of woningen die na 1975 zijn gebouwd, is dat risico er meestal niet. Ontdek hoe je weet of je houten balken hebt en waar je op moet letten bij het isoleren.

Voorbereiding: wat heb je nodig?

  1. 01

    Handschoenen, stofkapje (type P2), wegwerpoverall, veiligheidsbril.

  2. 02

    Isolatiemateriaal. Je kan kiezen uit:
    - dekens van glaswol of steenwol
    - spijkerflensdekens van glas- of steenwol met aan één kant een aluminiumlaminaat
    - halfharde platen van glas- of steenwol zonder dampremmende laag (die zijn duurder maar wel makkelijker te verwerken dan dekens)
    - dekens of halfharde platen van biobased materiaal, zoals vlas, houtvezel, gerecycled katoen en hennepvezel
    Tip: koop ruim voldoende materiaal in en bewaar de aankoopbon. Materiaal dat over is, kun je binnen 30 dagen na aankoop terugbrengen in de originele, onbeschadigde verpakking. Geopende verpakkingen en restjes materiaal kun je bewaren voor een volgende isolatieklus.

  3. 03

    Dampremmende folie, als je dekens of halfharde platen zonder dampremmende laag gebruikt. Gebruik je spijkerflensdekens van steenwol of glaswol met aluminiumlaminaat? Dan heb je géén dampremmende folie nodig: het aluminiumlaminaat is de dampremmende laag.

  4. 04

    Tape voor dampremmende folie en om de naden te dichten. Voor spijkerflensdekens met aluminiumlaminaat gebruik je aluminium tape.

  5. 05

    Houten latten of stalen profielen (metal studs) voor het raamwerk. Houten latten moeten 50 mm breed zijn, en minstens even dik als het isolatiemateriaal. Kies bij houten latten voor hout met het FSC of PEFC-keurmerk.

  6. 06

    Menie voor als je houten latten gebruikt en de buitenmuur vochtig is.

  7. 07

    Een zaag om het hout op maat te zagen of profielenschaar voor metal studs om stalen profielen in te korten.

  8. 08

    Schroeven en pluggen

  9. 09

    Gipsplaten, gipsvezelplaten of houten OSB-platen om mee af te werken. Wil je een stevige wand? Gebruik dan OSB-platen met gipsplaten ertegenaan. Isoleer je de muur in de badkamer? Gebruik dan groene gipsplaten, die zijn vochtbestendig.

  10. 10

    Kimband met afdichtingspasta om de naad tussen vloer en muur waterdicht te maken in vochtige ruimtes (badkamer en toilet).

  11. 11

    Isolatiemes of broodmes om het isolatiemateriaal mee te snijden.

Aan de slag: het stappenplan

Volg de stappen hieronder:

1. Maak het raamwerk

Houten latten schroef je rechtopstaand tegen de muur aan. Is je buitenmuur vochtig? Bestrijk dan eerst de kant van het hout die tegen de buitenmuur aankomt en de kopse kanten met de menie. Het hout neemt dan zo min mogelijk vocht op.
Een metalen raamwerk maak je door eerst een profiel op de vloer en tegen het plafond vast te maken. Daar zet je rechtopstaand de andere profielen.

Zorg dat de afstand tussen het midden van de latten of de profielen net zo breed als de gipsplaten of afwerkplaten. Die zijn meestal 60 cm breed. Het is de bedoeling dat de gipsplaten of afwerkplaten strak tegen elkaar aan komen.

Let op: stopcontacten, radiatoren en kozijnen

Zitten er stopcontacten of radiatoren op de buitenmuur die je gaat isoleren? Dan moet je daar rekening mee houden. Houdt ook rekening met raam- en deurkozijnen.

2. Breng het isolatiemateriaal aan

Snijd het isolatiemateriaal 2 centimeter breder af dan de afstand tussen de latten of profielen.

Klem
het isolatiemateriaal tussen de latten of profielen. Zorg dat het materiaal aansluit aan de vloer, muren en het plafond. Kieren en lastige randjes kun je opvullen met restjes glaswol of steenwol.

3. Span de dampremmende folie eroverheen

Breng over het isolatiemateriaal en de latten of profielen een dampremmende folie aan. Je brengt dit folie aan aan de warme kant (de kamerkant) van de voorzetwand. De folie-banen moeten elkaar minstens 10 cm overlappen.

4. Plak de naden af met dampremmende tape

Plak waar de banen folie elkaar overlappen dampremmende tape. En plak ook de naden tussen de vloer, zijmuren en plafond af.

Let op: bij spijkerflensdekens met een aluminiumlaminaat hoef je geen dampremmende folie te gebruiken. De aluminiumlaag komt aan de kant van de kamer. De naden plak je af met aluminium tape.

Komt de voorzetwand in de badkamer? Dan is een dampremmende folie aan te bevelen als extra bescherming tegen vocht.

5. Werk af met gipsplaten, OSB-platen of kant-en-klare platen

Zaag de gipsplaten, houten OSB-platen of kant-en-klare wandplaten op maat. Schroef ze vervolgens op de latten of stalen profielen. Wil je een stevigere wand? Monteer dan eerst een laag OSB-platen en schroef daar gipsplaten tegenaan.

In de badkamer en het toilet moet je vochtbestendige groene gipsplaten gebruiken en de naad tussen de muur en de vloer waterdicht maken met kimband en afdichtingspasta.

6. Klaar: je muur is geïsoleerd!

Hierna kun je de naden afwerken en de muur stuken, behangen, betegelen of verven

Meer informatie

Meer informatie en tips vind je op de pagina Buitenmuur isoleren met voorzetwand.

Heeft jouw huis ook spouwmuren? Je kan voorzetwanden ook combineren met spouwmuurisolatie.