Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Bespaartips warm water

Bijna 20 procent van je gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken. Milieu Centraal geeft tips om te besparen op warm water, zonder in te leveren op comfort onder de douche of bij de warmwaterkraan. Zo daalt je energierekening en de milieubelasting.

douche-vrouw- 282x212.jpg

In de meeste huishoudens hangt een combiketel op gas die niet alleen de verwarming regelt, maar ook zorgt voor warm water uit de kraan. Een gemiddeld huishouden verbruikt 290 m3 gas (190 euro; prijspeil 2016) voor warm water. Dat draagt bij aan het opraken van fossiele brandstoffen, en versterkt klimaatverandering aangezien er CO2 bij vrij komt.

Van de CO2-uitstoot die ontstaat door huishoudens, veroorzaakt gasverbruik voor warm water zo'n 15 procent; in huizen met een elektrische boiler is dat zelfs 25 procent (dat komt doordat elektriciteit zeer inefficiënt wordt opgewekt). Water efficiënter verwarmen en minder warm water gebruiken helpen het best om milieubelasting te verminderen.

Advies op maat energiezuinig douchen

Ontdek hoeveel geld en energie je kunt besparen met zuinig douchen.

Naar de douchecheck

Tips besparen op warm water zonder ongemak

 • 1

  Gebruik een waterbesparende douchekop, ook wel 'spaardouche'. In winkels kom je die naam nauwelijks tegen. Let daarom op het waterverbruik: maximaal 7 liter per minuut.

 • 2

  Stap een minuutje eerder onder de douche vandaan.

 • 3

  Laat de warmwaterkraan niet langer lopen dan nodig is, en controleer of alle kranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer hebben.

 • 4

  Heb je een boiler? Stel de temperatuur dan lager in (nooit lager dan 60 graden vanwege risico op Legionella!), plaats een tijdklok en zet de boiler uit tijdens vakanties.

 • 5

  Zit er een badkamerverbouwing in het verschiet? Overweeg dan een douche-wtw. Die wint warmte terug uit weggespoeld douchewater.

 • 6

  Heb je een oude onzuinige combiketel, oude geiser of boiler? Vervang deze door een hoogrendement combiketel; zie Nieuwe cv-(combi)ketel.

Waterbesparende douchekop

Gebruik je nog geen waterbesparende douchekop, ook bekend als spaardouche? De helft van de Nederlandse huishoudens doet dat al wel, en met reden. Een waterbesparende douchekop geeft evenveel douchecomfort, maar bespaart 20 procent op water en energiegebruik, ten opzichte van een standaard douchekop. Ten opzichte van een regendouche (extra grote douchekop), bespaart een spaardouchekop zelfs 50 procent!

Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) bespaart jaarlijks 9.200 liter warm water en bijna 55 m3 gas (samen 45 euro, prijspeil 2016). De besparing pakt nog hoger uit als er bijvoorbeeld langer dan 8 minuten wordt gedoucht, met een comfortdouche of als er een warmwatertoestel is dat zeer veel (meer dan 10 liter) water geeft per minuut.

Twijfel je of je een spaardouche douchekop hebt, zet dan de douche aan en houd (als het water op douchetemperatuur is) er één minuut lang een emmer onder. Zit er na die minuut 7 liter water in of meer? Dan is het geen spaardouche.

Let op liter / minuut

In de bouwmarkt of sanitairwinkel staat niet altijd 'spaardouche' op de verpakking van douchekop. Let bij aankoop daarom op het aantal liter water dat de douchekop doorlaat: een spaardouche geeft officieel maximaal 6,9 liter/minuut.

Op de verpakking kan ook een volumestroomklasse staan: die geeft ook aan hoeveel water de douchekop doorlaat. Klasse Z is het zuinigst met warm water (zie tabel).

Volumestroomklasse Volumestroom(warm water, bij gangbare waterdruk)
Z (spaardouche) 4,3 - 6,9 l / min
A 7,0 - 8,7 l / min
S (standaard) 8,8 - 11,5 l / min
B 11,6 - 14,4 l / min
C (comfort douche) 14,5 - 17,3 l / min
C 17,4 - 21,9 l / min

Aandachtspunten waterbesparende douchekop:

 • Een keukengeiser kan sowieso niet meer dan 6 liter water per minuut geven; een spaardouche levert dan geen waterbesparing op. Het comfort kan wel verbeteren, doordat de spaardouche een sterkere straal oplevert.
 • Let op de eventuele tapdrempel van je warmwatertoestel: een drempel van 1,6 liter of lager, combineert prima met een spaardouche. De branchevereniging voor installaties in huis, UNETO-VNI, kan van geisers, boilers en combiketels aangeven of ze te combineren zijn met een spaardouche.
 • Vervang ook de doucheslang als deze oud of beschadigd is: met een spaardouchekop gaat de druk in de doucheslang wat omhoog, daar moet de slang tegen kunnen.

Comfortdouche? Bespaar dan ook!

Tot de comfortdouche behoren alle luxe douches met extra zijsproeiers, of extra grote douchekop. Een paar procent van de Nederlandse huishoudens heeft zo'n grootverbruiker van warm water.

Het waterverbruik valt wel te temperen: kies bij aanschaf van een regendouche voor volumestroomklasse S (die gebruikt niet meer water dan een standaard douchekop), en gebruik eventuele extra douchekopppen beperkt. Van de eigenaren van zo'n luxe douche zegt trouwens 80 procent de extra sproeiers nooit te gebruiken.

Informeer vóór installatie van een comfortdouche bij een installateur of jouw douche geschikt is. De ketel of boiler moet de hoge warmwatervraag van de comfortdouche aan kunnen en de afvoer van de douche ook!

Korter douchen maakt verschil

Korter douchen zorgt voor een aanzienlijke en eenvoudige vermindering van jouw milieubelasting. Kijk maar eens hoe lang je onder de douche staat. Je kunt dit daarna verkorten met een wekkertje of een douchecoach (een soort zandlopertje).

Korter douchen bespaart energie

Je energierekening daalt van korter douchen. Structureel een minuut korter douchen bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis 4.500 liter warm water en 25 m3 gas (samen 23 euro, prijspeil 2016). Zo scheelt het terugbrengen van douchebeurten van 8 naar 4 minuten een gemiddeld huishouden dus 92 euro per jaar.

En is goed voor het milieu

Korter douchen vermindert nauwelijks je douchegemak, maar scheelt wel voor het milieu. 80 procent van het warmwater in een gemiddeld huishouden stroomt uit de douchekop. Dat betekent dagelijks zo'n 110 liter warm water en op jaarbasis 235 m3 gasverbruik. Als elke Nederlander voortaan een minuut korter doucht, bespaart dat jaarlijks evenveel gas als het gasverbruik van ongeveer 145.000 huishoudens. 

Kies vaker douche in plaats van bad

Wil je besparen op energie, stap dan minder vaak in bad en neem in plaats daarvan een douche. Een douchebeurt kost gemiddeld 70 liter warm water (bij 9 minuten douchen), een bad het dubbele. Als je vier keer per maand een douche neemt in plaats van een vol bad, dan bespaar je jaarlijks ruim 2.400 liter water en bijna 15 m3 gas (totaal 10 euro, prijspeil 2016).

Toch bad?

Laat het bad isoleren, zodat het niet snel afkoelt. Dat voorkomt dat je het bij moet vullen om op temperatuur te blijven.

Ga je op zoek naar een nieuw bad, sta dan even stil bij de verschillende formaten, en kies het kleinste formaat waarmee je uit de voeten kunt: onnodig veel inhoud kost ook extra veel warm water.

Besparen door mengkraan, mondstuk en doorstroombegrenzer

Een kraan niet verder open draaien dan nodig helpt verspilling van warm water tegengaan bij de kraan in de keuken of bij een wastafel.

Thermostatische mengkranen helpen ook, omdat ze sneller en makkelijker water van de juiste temperatuur geven - er spoelt dus minder water ongebruikt weg. Mengkranen met één handel die tot de helft van de draai geen warm water geven (raadpleeg de winkelier), besparen ook gas omdat ze voorkomen dat je ongemerkt warm water bijmengt.

Ongemerkt minder water

Je voorkomt dat er onnodig veel water uit de kraan komt met mondstukken en doorstroombegrenzers. Neem het huidige mondstuk mee naar de winkel om een passend inzetstuk of vervangend mondstuk te kopen. Het kost een paar euro om ze aan te schaffen; dat is de moeite want je bespaart jaarlijks het dubbele aan water en gas.

De meeste nieuwe kranen hebben al zulke volumebegrenzers. In de winkel herken je kranen die energiebesparing helpen, aan volumestroomklasse Z (zie ook waterbesparende douchekop) en het logo van Kiwakeur laagverbruik.

Boiler? Tijdklok en temperatuur instellen

Heeft jouw woning een boiler (op gas of elektriciteit) die een voorraad water warm houdt? Ga dan na op welke temperatuur die staat ingesteld. Vaak is 60 graden Celsius voldoende. Stel de temperatuur niet lager in dan 60 graden, anders ontstaat een risico op bacteriegroei: Legionella overleeft tot 55 graden.

Tijdklok: watervoorraad niet onnodig warm

Laat een tijdklok instellen op de elektrische boiler op jouw aanwezigheid in huis. Het is bijvoorbeeld niet nodig de warmwatervoorraad de hele dag op temperatuur te houden als je vijf dagen per week werkt. Houd wel rekening met de opwarmtijd van de boiler, anders boet je in op comfort. Raadpleeg een installateur voor optimale instellingen.

Overweeg stroom met dubbeltarief: dat kan geld schelen omdat een boiler met ingebouwde tijdklok dan 's nachts goedkoper kan opwarmen.

Zet de boiler ook uit als je op vakantie gaat, anders houdt de boiler voor niets de watervoorraad warm (spoel dan na de vakantie wel de leidingen en laat de boiler goed doorwarmen, zie ook Legionella voorkomen onder Drinkwater).

Onderhoud = behoud en efficiëntie

Laat je combiketel, gasboiler of geiser regelmatig onderhouden, eens per jaar (of per twee jaar). Dan gaat de installatie langer mee en loopt u minder risico op storingen en dure reparaties. Onderhoud bevordert ook goed functioneren - dat betekent: efficiënt gebruik van gas en goede afvoer van verbrandingsgassen. Meer hierover op Cv-onderhoud en afstelling.

Elektrische boilers hebben nauwelijks onderhoud nodig.

Badkamer opnieuw inrichten? Douche-wtw!

Gaat je de badkamer opnieuw inrichten? Overweeg dan om in de afvoer van de douche een douche-wtw installatie te (laten) plaatsen: die verzamelt warmte uit wegstromend douchewater, om koud water voor te verwarmen. De ketel hoeft hierdoor minder hard te stoken en kan meer warm water per minuut leveren. Lees meer op douche-WTW.

Koop een hr-combiketel

Heb je een oudere, of onzuinige ketel, boiler of geiser voor warm water? Overweeg dan deze te vervangen door een energiezuinige combiketel voor warm water en verwarming. Een nieuwe ketel vereist een investering, maar je energierekening kan er flink door dalen en het comfort verbetert. Kijk op Nieuwe cv-(combi)ketel.

Terug naar boven