Praktisch over duurzaam

Hoe leg ik zonnepanelen mooi neer

Wil jij misschien wel zonnepanelen, maar vind je ze erg lelijk? In de juiste kleur en goed neergelegd vallen ze minder op. Milieu Centraal laat zien hoe je zonnepanelen mooier neerlegt.

Dak met zonnepanelen. Zwarte monokristallijn panelen.

8 procent van de mensen die geen zonnepanelen kopen, doet dit omdat ze ze lelijk vinden. Gelukkig is er steeds meer keuze uit verschillende kleuren en maten zonnepanelen. Daardoor kun je je zonnepanelen beter laten aansluiten bij je dak en vallen ze minder op. Je kunt zelfs kiezen voor 'dummy-panelen' om gaten en hoeken op te vullen.

Tips zonnepanelen neerleggen

 • 1

  Neem één soort panelen en leg die op dezelfde manier neer: dus allemaal staand of liggend. Dit geeft een rustiger beeld.

 • 2

  Probeer of je samen met je buren zonnepanelen kunt kopen. Dat is niet alleen goedkoper, maar je kunt ook met elkaar afspreken welke panelen jullie nemen en hoe je ze neerlegt. Een rijtje huizen met uniforme zonnepanelen ziet er mooier uit.

 • 3

  Met een dummypaneel kun je gaten of lastige hoeken opvullen, zodat het geheel er strakker uit ziet.

 • 4

  Overweeg om ook op schaduwplekken panelen te leggen, als dat er mooier uitziet. Geef zo'n paneel wel een eigen micro-omvormer zodat je de opbrengst van je andere panelen niet verlaagt.

 • 5

  Is je dak aan vernieuwing toe, overweeg dan een nieuw dak met geïntegreerde zonnepanelen. Die kunnen er zelfs uitzien als dakpannen. 

 • 6

  Vraag de installateur om een tekening met verschillende legschema's te maken.

Kleur panelen kiezen

Er zijn blauwe en zwarte zonnepanelen, en zonnepanelen met of zonder rand (frame). Kijk eens rond wat jij het mooist vindt. Veel mensen vinden matzwarte panelen met een matzwarte rand het mooist, omdat die minder opvallen.

Zwarte panelen

Zwarte panelen van monokristallijn silicium zijn iets duurder, maar leveren ook iets meer stroom dan blauwe panelen van hetzelfde formaat. Lees meer op Hoe werken zonnepanelen.

Dak met zonnepanelen. Zwarte monokristallijn panelen.

Zwarte panelen

Blauwe panelen

Blauwe zonnepanelen van polykristallijn silicium zijn goedkoper, maar hebben ook een iets lagere stroomopbrengst dan zwarte panelen van hetzelfde formaat. Lees meer op Hoe werken zonnepanelen.

Dak met zonnepanelen. Blauwe polykristallijnen panelen.

Blauwe panelen

De panelen mooi neerleggen

Er zijn manieren om de panelen zo neer te leggen dat ze minder opvallen. Het ziet er bijvoorbeeld veel rustiger uit als je alle panelen in dezelfde richting legt, of als je ze symmetrisch over het dak verdeelt. Vraag de installateur om van tevoren tekeningen met verschillende legschema's te maken, je krijgt dan een beeld van hoe het eruit komt te zien.

Alle panelen in dezelfde richting

Leg het liefst alle panelen op dezelfde manier neer, dus of allemaal staand, of allemaal liggend. Dat geeft een veel rustiger beeld. Op de foto zie je het verschil tussen het rechter huis (staand en liggend door elkaar) en het linker huis (allemaal liggend).

Zonnepanelen op schuin dak. Liggende en staande panelen door elkaar ziet er rommelig uit.

Links: één richting, rechts: door elkaar

Liever laag op het dak dan hoog

Het is vaak mooier om de panelen laag op je dak te leggen dan hoog. Dat verstoort het zicht langs de bovenkant van de daken minder. Maar ga natuurlijk wel na of dit bij jou kan: is er niet te veel schaduw onderaan het dak?

Zonnepanelen liggen laag op schuin dak.

Laag op het dak

Dakraam? Vervangen of dummypanelen gebruiken

Heb je een dakraam? Probeer dat zo goed mogelijk in te passen. Je kunt het dakraam eventueel ook vervangen door een raam in dezelfde maat als de panelen. Je kunt ook werken met dummypanelen. Dat zijn panelen die geen stroom leveren en die je gebruikt om gaten en lege ruimtes op te vullen.

Schuin dak met zonnepanelen. De panelen sluiten op het dakraam aan, dat ziet er mooier uit.

Dakraam met dummypanelen

Symmetrie geeft rust

De meeste mensen houden van symmetrie en vinden het dus mooier als de panelen gelijk (symmetrisch) op het dak worden gelegd.

Zwarte zonnepanelen op schuin dak. Symmetrie zorgt voor een rustig beeld.

Symmetrische opstelling

Niet symmetrisch door schoorsteen en dakraam

Helaas is symmetrisch neerleggen niet altijd mogelijk. Veel daken hebben een schoorsteen, rookkanaal of dakkapel die in de weg staat of voor schaduw zorgt. Je kunt dat op verschillende manieren oplossen.

Minder panelen neerleggen

Voor een rustig beeld kun je ervoor kiezen om minder panelen te leggen (rechter huis). Dat ziet er strakker uit dan een niet symmetrische verdeling (linker huis).

Schuin dak met zonnepanelen. Een huis met symmetrie, ander huis niet symmetrisch.

Rechts: minder panelen, links: niet symmetrisch

Werken met dummypanelen

Met dummypanelen (panelen die eruit zien als zonnepanelen, maar geen stroom leveren) kun je de ruimte om obstakels als rookkanalen opvullen, met als resultaat een strak dak.

Dak met zwarte zonnepanelen. Dummypanelen zorgen voor een rustig beeld.

Opvulling met dummypanelen

Wel zonnepaneel met eigen omvormer

Een andere oplossing is om op plekken met schaduw een echt zonnepaneel neer te leggen met een eigen micro-omvormer of power optimizer. Dit zonnepaneel levert toch (wat stroom), zonder de opbrengst van de andere panelen te verlagen. Lees meer over schaduw op Hoe werken zonnepanelen.

Heel nieuw dak met zonnepanelen nemen

Moet je dak gerenoveerd worden, dan kun je overwegen om het pannendak te vervangen door een heel nieuw dak met isolatie én zonnepanelen. Dit is ook een goede keus als je je huis energieneutraal wilt maken. Je kunt kiezen voor zonnepanelen die eruit zien als dakpannen of voor panelen die in het dak zijn 'geïntegreerd' (ze liggen dus niet bovenop het pannendak). Een geïntegreerd dak heeft één nadeel: de panelen leveren iets minder stroom doordat er geen ventilatieruimte onder zit. Lees meer over zonnepanelen en warmte op Hoe werken zonnepanelen.

Zonnepanelen in de vorm van dakpannen

Zonnepanelen in de vorm van dakpannen. Dit geeft een strak uiterlijk.

Dakpannen zijn zonnepaneel

Geïntegreerde zonnepanelen

Dak met geïntegreerde zonnepanelen. Het dak ziet er strak uit.

Geïntegreerde panelen, foto: BEAUsolar

Zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen op een plat dak vallen vanaf de straat minder op als je een strook langs de rand vrijhoudt. En met de volgende tips houd je ook de buren die op jouw dak uitkijken te vriend:

 • Leg de panelen in een net patroon (allemaal in dezelfde richting).
 • Neem één soort panelen, gebruik dus liever niet verschillende soorten panelen door elkaar (blauw, zwart, met frame, zonder frame).
 • Een oost-west-opstelling ziet er van boven rustiger uit dan een landscape-opstelling waarbij alle panelen naar het zuiden zijn gericht. Een oost-west-opstelling levert per paneel wel iets minder op (ongeveer 12,5 procent minder stroomopbrengst), maar je kunt ook meer panelen op je dak kwijt. De panelen zijn bovendien minder goed zichtbaar vanaf de straat.

Alles naar het zuiden gericht: rommelig

Zonnepanelen op plat dak. Landscape opstelling: panelen staan schuin en achter elkaar.

Landscape

Oost-west-opstelling: rustig beeld

Zonnepanelen op plat dak. Oost-west-opstelling: de panelen staan tegen elkaar aan.

Oost-west

Meer lezen over zonnepanelen?

Op Waar let ik op bij aanschaf zonnepanelen vind je praktische tips voor het kiezen van zonnepanelen en een installateur. Wil je weten of jouw dak geschikt is, kijk dan op Kunnen zonnepanelen op mijn dak of doe het Advies op Maat. Alles over btw terugvragen vind je op Btw op zonnepanelen terugvragen.

Meer informatie

 • De informatie op deze pagina is gebaseerd op een rapport van WE-adviseurs, gemaakt op verzoek van RVO Nederland.
 • Op Mooizon van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit vind je meer tips.
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.