Vuur maken in de tuin
Bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij. Dit gebeurt vooral als je het vuurtje net hebt aangestoken én als je dit weer dooft. Hoe kun je die nare stoffen beperken?
Houd het fijn voor de buren
Hoe gezellig een vuurtje of barbecue ook kan zijn, je buren zijn er misschien minder blij mee. Sommige mensen vinden rook gewoon onprettig, anderen hebben gevoelige luchtwegen, astma of andere longziekten. Zij kunnen veel last hebben van jouw tuinplezier.
Alleen kurkdroog hout
Stook alleen hout dat goed droog is, daarmee beperk je de overlast van rook of stank voor anderen. Laat zelf-gehakt brandhout minstens 2 jaar drogen. Het hout is droog genoeg als het gebarsten is of de bast loslaat.
Houd ook rekening met de windrichting, zodat de rook niet rechtstreeks bij je buren naar binnen waait. Bij windstil of mistig weer kun je beter geen vuur maken, dan blijft de rook te veel hangen. Check voor je vuur maakt altijd de Stookwijzer.
Niet op het vuur: afval en bewerkt hout
Om vuren in de tuin voor iedereen leuk te houden, heeft de overheid regels opgesteld. Het is verboden om geverfd of geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout, afval, papier of karton te verbranden. Een vuurtje stoken mag alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot. Ook tuinfakkels zijn toegestaan.
Het beste hout
Brandbare blokken van geperst hout zijn het milieuvriendelijkst, zolang zij geen toevoegingen hebben. Gedroogd haardhout is een alternatief. Kies voor brandhout met een FSC of PEFC keurmerk, dit hout komt uit duurzaam beheerde bossen.
Houd het veilig
Een barbecue of vuurtje in de tuin moet veilig gebeuren. Houd daarom altijd een emmer water en zand in de buurt, zeker in een droge periode. Of stook het vuur in een korf of vuurschaal. Zo verklein je de kans dat het vuur zich verspreidt en je tuin of huis in gevaar komt.
-
Overlast van vuurtjes in de tuin?
Heb jij last van de vuurtjes die je buurtgenoten stoken? Op overlast van hout stoken vind je tips hoe je dit kunt bespreken. Komen jullie er samen niet uit, dan kun je een klacht indienen bij de gemeente.
Alternatief: de vuurpot
Vuurpotten zijn een aantrekkelijk alternatief voor wie weinig luchtvervuiling en stank wil veroorzaken. De brandstof is een gel die meestal bestaat uit alcohol, water en een bindmiddel. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing van de vuurpot en de gel, om ongelukken te voorkomen. Heb je vragen over of meldingen van gevaarlijke gelpotten, neem dan contact op met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Tips voor de barbecue
Barbecueën veroorzaakt altijd uitstoot van schadelijke stoffen in de lucht. Een elektrische of gasbarbecue geeft minder rookoverlast voor de omgeving. Maar in alle barbecuesoorten ontstaat giftige rook doordat vlees- en vetsappen verbranden in de vlammen. Dat kun je voorkomen door een barbecue te gebruiken met een vetopvangplaatje. Ontdek meer tips voor een milieuvriendelijkere barbecue.
Anderen keken ook naar
Overlast van hout stoken
Kun je 's zomers niet in de tuin zitten omdat de buren aan het barbecueën zijn? Of komt 's winters de rook van een open haard even verderop bij jouw huis...
Barbecue
Ook tijdens een zomerse barbecue kun je rekening houden met je omgeving. Bij een barbecue op houtskool of briketten ontstaat vaak veel ongezonde rook....
Houtkachel en open haard
Een brandend haardvuurtje: veel mensen vinden het gezellig. Helaas is de rook ongezond voor jezelf en je omgeving. Wil je rekening houden met je buren?...