Praktisch over duurzaam

Thee

In Nederland drinken we gemiddeld 2 koppen thee per dag. De blaadjes voor je thee komen van theestruiken die groeien in gebieden met een tropisch of subtropisch klimaat. Voor 100 theezakjes moet je bijna een kilo verse blaadjes plukken. Vind tips voor een milieubewust kopje thee.

Pot thee 400x300.jpg

Bij thee maakt het voor het klimaat vooral uit hoeveel water je kookt. Vaak koken we meer water dan nodig. Als je het dubbele water laat koken van wat je drinkt is de klimaatimpact van je kopje thee 1,5 keer hoger dan nodig. Zet dus thee op maat. Als je thee koopt vertelt een keurmerk meer over de aandacht voor mens en milieu bij de theeproductie. Na kraanwater is thee 1 van de meest klimaatvriendelijke dorstlessers.

Tips voor milieubewust theedrinken

 • 1

  Zet thee op maat: kook niet meer water dan je gaat drinken. De klimaatimpact van thee komt voor driekwart door het water koken. Zonde dus als je een halve pot moet weggooien!

 • 2

  Drink je vaak thee? Kies dan voor thee met zo min mogelijk verpakking eromheen. Drink je weinig thee? Dan zorgt verpakking dat je thee langer lekker smaakt.

 • 3

  Als je thee met losse blaadjes zet: doseer op maat en spoel het thee-ei af met koud water. 

 • 4

  Kies voor thee met een topkeurmerk. Het is gewoon te koop bij de supermarkt, biologische winkel of speciaalzaak.

 • 5

  Het gebruikte theezakje hoort bij restafval en losse thee mag bij het GFT

Check! Zo drink je duurzame thee

Kies jij het juiste bakkie? Ga voor een topkeurmerk voor koffie, thee en chocola.

Zet thee op maat

In Nederland drinken we gemiddeld 115 liter thee per persoon per jaar, dat zijn ongeveer 2 koppen per dag. Zwarte en groene thee wordt het meest gedronken en in mindere mate ook kruidenthee zoals rooibosthee. Hoewel de meeste thee van ver komt is de klimaatimpact door het transport beperkt. Thee komt per boot naar Nederland, wat relatief klimaatvriendelijk is. De grootste klimaatimpact van je kop thee zit in het koken van water. Zorg dus vooral dat je niet meer water kookt dan nodig. 

Theeverspilling: 1 op de 7 kopjes

In Nederland verspillen we thuis ongeveer 14% van de thee, dat is 1 op de 7 kopjes. Alle grondstoffen en energie die nodig waren voor de productie van de thee en het koken van het water zijn voor de weggegooide thee voor niets geweest. 

Theezakje of losse thee?

Of je een thee zet met een theezakje of losse thee maakt voor het klimaat niet zoveel uit. Je kan beter voorkomen dat je te veel water kookt of thee weggooit. Bij losse theeblaadjes is het beter om minder blaadjes te gebruiken. Wie theezakjes gebruikt kan letten op verpakkingsmateriaal. Sommige thee zit vierdubbel verpakt (theezakje, envelopje, theedoos, cellofaan om theedoos) om smaakverlies te beperken. Thee-eieren of theezeefjes kun je na gebruik beter met koud water schoonmaken (in plaats van onder warm stromend water). Dat scheelt energie.

Let op topkeurmerken

Logos topkeurmerken koffie.jpg

Thee met een topkeurmerk is geproduceerd met aandacht voor mens en milieu. Het ene keurmerk legt wat meer de nadruk op eerlijke handel (bijvoorbeeld Fairtrade), het andere op milieu (bijvoorbeeld Rainforest Alliance). Je vindt van elk keurmerk een beschrijving in de Keurmerkenwijzer.

Milieu-impact van thee

Theeplantages vind je in warme, vochtige en hooggelegen gebieden in Azië en Afrika. Van nature komen hier veel planten en dieren voor, maar aanleg van theeplantages brengt biodiversiteit in het nauw. 

Problemen met de bodem

Wanneer bestaande beplanting op berghellingen plaatsmaakt voor de plantages verliest de bodem zijn natuurlijke houvast. De wortels van de jonge theestruiken kunnen de bodem nog niet zo goed bijeenhouden als de natuurlijke plantenwortels dat deden. Bij flinke regenbuien spoelt de bodem weg (erosie). Is de theeplant eenmaal volgroeid, dan wordt de bodem voldoende bedekt om erosie tegen te gaan. Omdat theestruiken pas na enkele jaren productief zijn, worden oude struiken vaak te lang in productie gehouden. Dat gaat erosie tegen, maar leidt wel tot een verhoogd kunstmestgebruik, en daarmee op termijn tot verarming en verzuring van de bodem.

 

Economie en arbeidsomstandigheden

Beeld theeplantage .jpg

Theeblaadjes worden vaak met de hand geplukt. Het is een arbeidsintensieve teelt die veel werkgelegenheid geeft. Tegelijk spelen er sociale en economische problemen in de theeteelt, zoals onderbetaling, slechte werkomstandigheden en gezondheidsrisico's vanwege blootstelling aan gevaarlijke bestrijdingsmiddelen.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.