Praktisch over duurzaam

Word je blij van onze praktische tips en duurzame info?

Stem op ons

Milieu Centraal is genomineerd voor Website van het jaar 2019! Geef ons je stem in de categorie: Duurzaam

Ja, ik stem op Milieu Centraal

Voorkom voedselverspilling

Onnodig eten en drinken weggooien is zonde voor het milieu en je portemonnee. Met de tips en een coach-app maakt Milieu Centraal het makkelijk om slimmer te kopen, koken en bewaren. Ontdek wat jij thuis kan doen om alles op tijd op te maken.

campagnebeeldvoedselverspilling.png

Omdat het steeds om kleine beetjes gaat kun je voedselverspilling snel onderschatten. De kleine en grote beetjes tellen op tot ruim 34 kilo weggegooid goed voedsel per jaar. Dat komt neer op 120 euro. Wil jij meer verspillingsvrij zijn? Download de app Verspillingsvrije coach in Google Play of de Appstore en krijg inspiratie, tips en challenges voor in jouw keuken.

Bekijk 10 tips tegen voedselverspilling

 

Hoeveel verdwijnt in de afvalbak?

Zo'n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen we daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol!

Wil jij minder verspillen? Doe mee aan de Verspillingsvrije week.

34 kilo voedselverspilling per persoon per jaar

Ongeveer een derde van al het voedsel dat op de wereld geproduceerd wordt, gaat verloren. Dat schatten onderzoekers. Daaronder valt al het verlies dat plaatsvindt van productie tot en met aankoop door de consument. Een groot deel van deze verliezen wordt nog wel nuttig gebruikt, bijvoorbeeld als veevoer.

Verspilling bij jou thuis

Zijn de voedingsmiddelen eenmaal in huis, dan gaat de verspilling door. Van alle bruikbare voeding (inclusief zuivel en olie) belandt jaarlijks ruim 34 kilo bij het afval. Dat kost elke Nederlander ruim 120 euro per jaar!

Drank door de gootsteen

Naar schatting spoelen we per jaar ongeveer 45 liter aan dranken door de gootsteen of het toilet. Je kunt veel besparen door dranken op het juiste formaat te kopen, niet meer koffie en thee te zetten dan nodig en zuiniger om te gaan met zuiveldranken. Melk is vaak nog prima drinkbaar na de THT-datum.

Verschillende oorzaken

De oorzaken van de verspilling zijn erg verschillend: te veel ingekocht, te lang bewaard, te veel gekookt of gewoon niet lekker. 

Welk eten verspillen we het meest?

Milieu-impact van verspilling

Als voedingsmiddelen die nog prima te eten zijn, in de vuilnisbak belanden, dan gaan ook alle energie en grondstoffen verloren die nodig waren om die etenswaren te telen, vervoeren, koelen en eventueel te bewerken en verpakken. De energie die daarvoor nodig is, komt vooral van fossiele brandstoffen die klimaatverandering veroorzaken. 

Uitstoot van broeikasgassen

Voedselverspilling in huishoudens veroorzaakt ongeveer 1,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van de gemiddelde consument.

Afval

Verder vergroot het weggooien van eten de afvalberg. De milieugevolgen zijn afhankelijk van de manier waarop afval verwerkt wordt. Een deel van het huishoudelijk voedselafval van Nederland gaat bij het groente- fruit- en tuinafval; het wordt compost voor landbouw en plantsoenen.

Maar niet iedereen scheidt zijn afval; daardoor komt een deel van het weggegooide eten terecht bij het huishoudelijk restafval dat wordt verbrand in afval-energiecentrales. Daar levert het nog wat energie op. Vroeger werd het huishoudelijk afval ook gestort, maar dit is inmiddels verboden.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.