Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Voorkom voedselverspilling

Onnodig voedsel weggooien is zonde voor het milieu en je portemonnee. Met tests en tips maakt Milieu Centraal het makkelijk om daar iets tegen te doen. Eten is om op te eten!

restant broccoli

Omdat het steeds om kleine beetjes gaat kun je voedselverspilling snel onderschatten. De kleine en grote beetjes tellen op tot ruim 40 kilo weggegooid goed voedsel per jaar. Dat komt neer op 140 euro weggooien. Je kunt meer besparen dan je denkt.

Video

Zo'n 13 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen we daarmee in Nederland 700 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol! 

Doe de weggooitest

Weggooitest 327x290.jpg

Ook jij kunt zorgen dat je minder voedsel verspilt. Wil je weten hoe veel je nu weggooit? Doe nu de Weggooitest.  

Met het Dagboek Voedselverspilling (pdf) kun je 14 dagen bijhouden hoeveel eten en drinken je weggooit. Tel na 14 dagen voor elke categorie op hoeveel je hebt weggegooid. Ga naar het rekenmodel van de Weggooitest en vul daar jouw totaalcijfers in. Dan verschijnt hoeveel euro je op jaarbasis verspilt door eten weg te gooien. Ook staat vermeld met hoeveel warme maaltijden en hoeveel kilo CO2-uitstoot dit overeenkomt.

Toelichting Weggooitest

Milieu Centraal heeft voor elke categorie voedingsmiddelen een gemiddelde kiloprijs bepaald. Op basis daarvan berekent Milieu Centraal hoeveel euro je weggooit met de door jou ingevulde hoeveelheid voedingsmiddelen. Milieu Centraal heeft ook bepaald hoeveel energie het kost om van dat voedingsmiddel 1 kilogram te maken.

40 kilo voedselverspilling per persoon per jaar

Ongeveer een derde van de totale mondiale voedselproductie gaat verloren, schatten onderzoekers. Daaronder valt alle verlies dat plaatsvindt van productie tot en met aankoop door de consument. Een groot deel van deze verliezen wordt nog wel nuttig gebruikt, bijvoorbeeld als veevoer.

Verspilling bij jou thuis

Zijn de voedingsmiddelen eenmaal in huis, dan gaat de verspilling door. Van alle bruikbare voeding (inclusief zuivel en olie) belandt jaarlijks ruim 40 kilo bij het afval. Dat kost elke Nederlander ruim 140 euro per jaar!

Verder schatten onderzoekers in dat via de gootsteen en het toilet jaarlijks per persoon 57 liter vloeistof zoals koffie, thee en melk verloren gaat. 

Verschillende oorzaken

De oorzaken van de verspilling zijn erg verschillend: te veel ingekocht, te lang bewaard, te veel gekookt of gewoon niet lekker.

Milieu Centraal geeft tips om daar wat aan te doen: koop op maatslim bewarenkook op maat.

Welk voedsel verspillen we het meest?

Milieubelasting van verspilling

Van alle voedingsmiddelen worden rijst, brood en pasta het meest weggegooid. De afbeelding geeft aan hoeveel (cijfers uit 2010).

Als voedingsmiddelen die nog prima te eten zijn, bij het vuilnis belanden, dan gaan ook alle energie en grondstoffen verloren die nodig waren om die etenswaren te telen, vervoeren, koelen en eventueel te bewerken en verpakken. Dat kost allemaal energie, hoofdzakelijk afkomstig uit fossiele brandstoffen.

Als een bruikbaar product uiteindelijk wordt weggegooid, is dat allemaal voor niets geweest. Per kilogram etenswaren die je weggooit, verspil je evenveel energie als er in bijna anderhalve liter benzine zit. En alle grond- en hulpstoffen die nodig waren voor de productie zijn dan voor niets opgemaakt, zoals bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Uitstoot van broeikasgassen

Voedselverspilling in huishoudens en restaurants samen is verantwoordelijk voor ongeveer 3,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van de gemiddelde consument.

Afval

Verder vergroot het weggooien van eten de afvalberg. De milieugevolgen zijn afhankelijk van de manier waarop afval verwerkt wordt. Een deel van het huishoudelijk voedselafval van Nederland gaat bij het groente- fruit- en tuinafval; het wordt compost voor landbouw en plantsoenen.

Maar niet iedereen scheidt zijn afval; daardoor komt een deel van het weggegooide eten terecht bij het huishoudelijk restafval dat wordt verbrand in afvalverbrandingsinstallaties. Daar levert het nog wat energie op. Vroeger werd het huishoudelijk afval ook gestort, maar dit is inmiddels verboden.

Terug naar boven