Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Nieuws

Koude douche.jpg
22 aug 2016

Jongeren geen vluggertjes onder de douche

Jaarlijks spenderen jongeren gemiddeld 3 dagen onder de douche. Zij spoelen dagelijks ruim 80 liter warm water weg terwijl kinderen en ouderen met een krappe 35 liter veel vlugger zijn. Dit blijkt uit een analyse van Milieu Centraal. Om jongeren korter te laten douchen gaat 3FM-dj Giel Beelen op zoek naar het ultieme douchedeuntje.

Asbest dak.jpg
04 aug 2016

Asbestdak blijft liggen door kostendrempel

Rond de 15 miljoen vierkante meter asbestdak op woningen en schuurtjes moet voor 2024 vervangen worden. Ruim de helft van de Nederlanders komt niet in actie vanwege de verwachte kosten. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Milieu Centraal adviseert om een schuurtje met asbestdak meteen aan te pakken en geld opzij te zetten voor een dak met veel vierkante meters.

slak_tuin-400x300.jpg
02 aug 2016

Topzomer voor de slak

Het natte, warme zomerweer zorgt voor overlast door slakken in de tuin. De meeste slakkensoorten houden je tuin juist schoon door dode plantenresten op te eten, maar sommige soorten eten graag levende plantenbladeren. Met deze tips kun je overlast van slakken voorkomen en ze milieuvriendelijk bestrijden.

Imker met bijen 400x400.jpg
06 jul 2016

De bij hoort erbij

Het gaat niet goed met de bij, maar door de juiste bloemetjes buiten te zetten kun je deze belangrijke bestuiver helpen. Op zaterdag 9 en zondag 10 juli vertellen imkers in het hele land over bijen. Ontdek waar je in de buurt moet zijn voor de Landelijke Open Imkerijdag en vind tips voor een bij-vriendelijke tuin.

Introplaatje nieuwbouw vierkant.jpg
05 jul 2016

Stedin: bouw huizen zonder aardgas

Netbeheerder Stedin vindt het maatschappelijk onverantwoord om nieuwbouwhuizen nog op aardgas aan te sluiten. Volgens David Peters, directeur strategie van Stedin, moet verwarmen en koken op een andere manier als Nederland in 2050 klimaatneutraal wil zijn.

Keurmerk kleding footer 400x300.jpg
04 jul 2016

Duurzame kledingkeuzes

Nederlandse bedrijven ondertekenen vandaag een convenant voor eerlijke en milieuvriendelijke kleding. Voor de komende jaren beloven de textielmerken betere arbeidsomstandigheden en minder milieuschade. Wil je er nu al stijlvol én duurzaam bijlopen? Ontdek Slow Fashion.

Klimaatafspraken koe fiets.jpg
30 jun 2016

Gaat Parijs ver genoeg?

De klimaatafspraken in Parijs zijn pas een half jaar oud en onderzoekers vertellen in de Volkskrant dat het akkoord niet ver genoeg gaat. Zelfs als alle landen de plannen naleven stijgt de temperatuur tussen de 2,6 en 3,1 graden. Met de klimaatklappers kun je, ook zonder wereldwijde afspraken, zelf al flinke stappen zetten.

tuinieren-vrouw-iStock_797368XSmall-400x300.jpg
23 jun 2016

Liever harken dan hozen

Volgens de klimaatscenario’s van het KNMI krijgt Nederland steeds vaker te maken met heftige buien in de zomer. Mensen met een tuin kunnen meehelpen om wateroverlast te voorkomen. Milieu Centraal zet simpele maatregelen op een rij voor mensen die liever harken dan hozen.

Introplaatje links rechts.jpg
14 jun 2016

Groen energielabel verkoopt beter

Een gunstig energielabel heeft effect op de verkoopprijs van een huis. Dat concluderen onderzoekers van het TIAS VastgoedLAB op basis van verkoopcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en energielabelgegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Gepofte zoete aardappel met spinazie, kokos en cashewnoten.
06 jun 2016

Zet groenten in de basis

Wil je scoren voor het klimaat? Kies dan groenten als basis van je avondmaal. Milieu Centraal zet deze maand 'Groenten' in de hoofdrol om te stimuleren dat de rol van vlees en vis kleiner wordt op ons bord. Meer groenten eten is niet alleen gezond, er is ook veel klimaatwinst te halen.