Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Nieuws

Helga column vierkant.jpg
27 sep 2016

Sterren delen duurzaam jasje

Victoria Koblenko, Prinses Laurentien, Brecht van Hulten en Tanja Jess spot je normaal niet in hetzelfde jasje. Maar binnenkort wel in de ‘Colbert2Share’, met Helga van Leur als eerste draagster. Het doorgeefjasje is bedacht door Milieu Centraal om te zorgen dat mensen vaker kleding gaan delen. Nieuwe kleding veroorzaakt namelijk veel vervuiling.

Welk-afval-waar-2012.jpg
14 sep 2016

Circulaire toekomst zonder afval

'In 2050 is Nederland helemaal circulair', stelt het Kabinet in het Rijksbrede programma Circulaire Economie. Afval bestaat dan niet meer zoals we het nu kennen omdat alles opnieuw gebruikt wordt in grondstoffen en producten. Gelukkig hoef je niet te wachten en kun je vandaag al afval verminderen en makkelijk afval scheiden. 

Intro energiesubsidie 500 x 500.jpg
01 sep 2016

Nieuwe subsidie voor woningisolatie eigen huis

Vanaf 15 september 2016 kun je subsidie krijgen voor energiebesparing in je eigen koopwoning. Ongeveer 20 procent van de kosten kun je terugkrijgen van het Rijk wanneer je 2 of meer omvangrijke maatregelen gaat laten uitvoeren waaronder isolatie van je dak, gevel, vloer/bodem of spouwmuur en hoogrendementsglas.

Vierkant zingen onder de douche.jpg
29 aug 2016

Met Justin Bieber onder de douche

Het ultieme douchedeuntje om korter mee te douchen is Cold Water van Major Lazer met MØ en Justin Bieber. Dat heeft 3FM-dj Giel Beelen maandag 29 augustus onthuld voor de campagne 'korter douchen, daar zit muziek in’. De oproep van Milieu Centraal heeft afgelopen week veel stof doen opwaaien, daarom nogmaals de tips om schoon én energiezuinig te douchen.

Koude douche.jpg
22 aug 2016

Jongeren geen vluggertjes onder de douche

Jaarlijks spenderen jongeren gemiddeld 3 dagen onder de douche. Zij spoelen dagelijks ruim 80 liter warm water weg terwijl kinderen en ouderen met een krappe 35 liter veel vlugger zijn. Dit blijkt uit een analyse van Milieu Centraal. Om jongeren korter te laten douchen gaat 3FM-dj Giel Beelen op zoek naar het ultieme douchedeuntje.

Asbest dak.jpg
04 aug 2016

Asbestdak blijft liggen door kostendrempel

Rond de 15 miljoen vierkante meter asbestdak op woningen en schuurtjes moet voor 2024 vervangen worden. Ruim de helft van de Nederlanders komt niet in actie vanwege de verwachte kosten. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Milieu Centraal adviseert om een schuurtje met asbestdak meteen aan te pakken en geld opzij te zetten voor een dak met veel vierkante meters.

slak_tuin-400x300.jpg
02 aug 2016

Topzomer voor de slak

Het natte, warme zomerweer zorgt voor overlast door slakken in de tuin. De meeste slakkensoorten houden je tuin juist schoon door dode plantenresten op te eten, maar sommige soorten eten graag levende plantenbladeren. Met deze tips kun je overlast van slakken voorkomen en ze milieuvriendelijk bestrijden.

Imker met bijen 400x400.jpg
06 jul 2016

De bij hoort erbij

Het gaat niet goed met de bij, maar door de juiste bloemetjes buiten te zetten kun je deze belangrijke bestuiver helpen. Op zaterdag 9 en zondag 10 juli vertellen imkers in het hele land over bijen. Ontdek waar je in de buurt moet zijn voor de Landelijke Open Imkerijdag en vind tips voor een bij-vriendelijke tuin.

Introplaatje nieuwbouw vierkant.jpg
05 jul 2016

Stedin: bouw huizen zonder aardgas

Netbeheerder Stedin vindt het maatschappelijk onverantwoord om nieuwbouwhuizen nog op aardgas aan te sluiten. Volgens David Peters, directeur strategie van Stedin, moet verwarmen en koken op een andere manier als Nederland in 2050 klimaatneutraal wil zijn.

Keurmerk kleding footer 400x300.jpg
04 jul 2016

Duurzame kledingkeuzes

Nederlandse bedrijven ondertekenen vandaag een convenant voor eerlijke en milieuvriendelijke kleding. Voor de komende jaren beloven de textielmerken betere arbeidsomstandigheden en minder milieuschade. Wil je er nu al stijlvol én duurzaam bijlopen? Ontdek Slow Fashion.