Rij in juni geen druppel benzine

Het kleine Nederland is met 8,9 miljoen auto’s groot in autobezit. We hebben per inwoner meer personenauto’s dan landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het totaal aantal autokilometers komt dit jaar naar verwachting zelfs boven het aantal uit van voor corona. Met alle gevolgen voor het klimaat en de luchtkwaliteit. Daarom start voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vandaag de campagne ‘Geen druppel benzine’. Zij daagt autobezitters uit om de wagen 4 weken lang zoveel mogelijk te laten staan en duurzaam vervoer te kiezen zoals de fiets of OV.

“Bezit en gebruik van een auto is ingebakken in onze maatschappij en ingesleten in onze gewoonten. De verduurzaming komt via elektrische auto’s nu een beetje op gang, maar voor een versnelling is ook een verschuiving van auto naar openbaar vervoer en fiets nodig”, aldus Mariken Stolk, expert Duurzame mobiliteit van Milieu Centraal. “In de maand juni gaan we deelnemers aan de challenge ‘Geen druppel benzine’ helpen met praktische tips. Ook krijgen alle deelnemers leuke aanbiedingen voor het gebruik van OV en (elektrische) deelauto om hen na de campagne te ondersteunen bij het verminderen van het aantal autokilometers.”

Goedkoper met fiets of OV

Een kwart van de mensen vindt het openbaar vervoer te duur. Zij zien daarbij vaak de vaste kosten van de auto over het hoofd. Milieu Centraal vergeleek de kosten voor het woon-werkverkeer tussen centrum Utrecht en Amsterdam met de auto of de trein. Per maand is de treinforens bijna 180 euro goedkoper uit, bij drie keer reizen per week. Voor het klimaat is er ook winst, namelijk 2.760 kilo C02 per jaar. Ter vergelijking: per persoon stoten we in Nederland jaarlijks ongeveer 1.900 kilo CO2 uit voor eten en drinken.

Mensen die dichterbij hun werk wonen, kunnen de (elektrische) fiets pakken in plaats van de auto. Milieu Centraal vergeleek ook de kosten voor woon-werkverkeer voor een afstand van 10 kilometer met de auto of e-bike (bij drie keer reizen per week). Per maand is de automobilist 70 euro duurder uit. De automobilist stoot met deze ritten per jaar 550 kilo CO2 uit.

Aftrap campagne

Met een ludiek moment op Utrecht CS werd de campagne vandaag gestart. Treinreizigers kregen daar complimenten uitgedeeld voor hun keuze voor de trein. Deelnemen aan de challenge is nog mogelijk, check de campagnesite voor meer informatie: milieucentraal.nl/geendruppelbenzine.

De campagne Geen druppel benzine wordt uitgevoerd met partners NS, Fietsersbond, Mywheels, Snappcar, Greenwheels, 9292, Moves, Gaiyo, Glimble en Amaze.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie Milieu Centraal:
Woordvoerder Mariken Stolk, tel. 06 – 811 662 14
e-mail: [email protected]

 

Vragen over deze campagne